Žihľavový sirup

Popis

Tento sirup je najlepšie robiť z mladej žihľavy ešte v máji alebo potom na jeseň, keď narastie nová mladá žihľava. Najvhodnejšie sú hlavičky zberané zvrchu rastliny. Ja ale používam aj lístky celej žihľavy.

Žihľavový sirup - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojsusedka
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

4litrezihlava
2kilogramovkryštálový cukor
8gramovkyselina citrónová

Inštrukcie

Používam hrniec, ktorý má objem asi 8-9 litrov. Žihľavu opláchnem pod tečúcou vodou, vložím do hrnca, asi do polovice, aj viac, zasypem cukrom, pridám kyselinu citrónovú (nedávam celé balenie, ale cca 8 g), zalejem 2 litrami vody, ktorú som predtým prevarila a nechala vychladnúť.

Zamiešam, prikryjem pokrievkou a vložím do chladničky. Občas to chodím miešať, aby sa cukor dobre roztopil.

V pôvodnom recepte je písane, že nemusí byť v chladničke, ale ja to dávam pre istotu, lebo nepridávam kyselinu sorbovú. Ak ju tam chcete pridať, na túto dávku treba dve balenia.

Po 48 hodinách hrniec z chladničky vyberiem, všetko precedím cez gázu a plním do fliaš. Susedka robieva takisto sirup aj z medovky, aj materinej dúšky, tiež sú výborné, len my nemáme záhradu a keď sa mi podarí medovku, alebo materinu dúšku zohnať, sušíme ju na čaj.

Foto: Pixabay.com

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Veru ho urobím, žihľavový som ešte nerobila, ďakujem za recept(clap)

ÚsmevSlnko

Fidorečka, si si istá, že 10 dkg????? vieš koľko kyseliny by to bolo???????
To by asi malo byť 10 GRAMOV!!!!
veď také tie menšie balenia (od nášho kamaráta dr. O napríklad) sú po 2 gramy a také tie väčšie - napríklad o firmy, čo dodáva aj koreniny a začína na Th.. a končí na ..os - tak tie sú (čuduj sa svete, výrobcovia asi zistili, čo je najbežnejšie používaná jednorázová dávka medzi slovenskými gazdinkami) sa predávajú v téglikoch práve po tých 8 gramov. Práve preto ich kupujem, lebo aj moje recepty sú na túto mierku a nemusím potom prácne z tých desiatich odsýpať ...

mas pravdu,dakujem za upozornenie,uz som to opravila Bozkávam

Ďakujeeeeeeeeem, vyskúšam :D

Aké množstvo žihľavy na tie 2 kg cukru?

nemeriam,nevazim,len vlozim do hrnca,aby to bolo tak dopolovice,aj viac zaplnene.

Ďakujem, to som potrebovala vedieť....(sun)

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok