
kaša z naklíčeného obilia - tradičné regionálne pôstne jedlo
1 | hrnček | pšenica |
1 | hrnček | raž |
hrubá múka | ||
med | ||
krupica | ||
hladká múka |
Kalkýš 1 pohár pšenice, 1 pohár raže - naklíčiť (4-5 dní). Pri nakličovaní musí byť neustále vlhké, ale nie premokrené. Klíčky nesmú byť príliš dlhé a zelené. Po 5 dňoch klíčenia by to malo byť asi takéto: Spracovanie: Do mixéra, násadky na koktail, vložiť asi dopoly naklíčeného obylia, zaliať vodou a rozmixovať. Uvoľní sa tým z klíčkov vitamín B. Cez hrubšie silnejšie sitko prepasírovať, aby sa nám oddelila šťava od hrubých šupiek. Takto spracovať celú naklíčenú masu. Šupky sa môžu znovu preliať vodou (môžme opakovať 2-3 x, kým je voda biela). Šťavu z klíčkov potom zahusťujeme približne polovicou hrubej a polovicou hladkej múky, ja pridávam aj trochu hrubej krupice, ak má niekto rád sladšie, môže pridať za lyžicu cukru. Malo by to mať hustotu niečo medzi palacinkovým a lievancovým cestom. Vylejeme do pekáča, formy, starších hrnčekov, remosky... a pečieme pri 200 °C 1-2 hod. Počas pečenia občas vyberieme a premiešame, aby sa hmota rovnomerne upiekla. Celé to dostane takú stredne hnedú farbu a pečením naberie slad z klíčkov. fotonávod je aj na mojej stránke www.fany.estranky.sk v časti Recepty. Obilné klíčky Čo obsahujú a proti čomu pomáhajú obilné klíčky: Vitamín B1 - tiamín - strata chuti do jedla, depresia, podráždenosť, zmätenosť, strata pamäti, neschopnosť sústrediť sa, citlivosť na hluk, melanchólia Vitamín B2 - riboflavín - depresia, poruchy nočného videnia, očné problémy, herpes, bolesti hlavy Vitamín B3 - niacín - nespavosť, nervozita, podráždenosť, zmätenosť, stavy úzkosti, halucinácie, strata chuti do jedla, depresia, Vitamín B6 - pyridoxín - svalové kŕče,nevoľnosť, anémia, zabúdanie, trasenie viečok, depresie Vitamín B17 - nitrolozid - brzdí rast nádorov, zlepšuje látkovú premenu Vitamín E - tokoferol - bolesti v lýtkach, pomalé hojenie rán, kožné problémy,choroby srdca, obličkové problémy, dodáva energiu, radosť a chuť do života, chráni proti rakovine Vitamín H - biotín - depresia, panika, malátnosť, halucinácie kožné choroby, spavosť Selén - krvný obeh, srdce Chróm - cukrovka, zvýšený cholesterol, okrem toho množstvo vlákniny a stopových prvkov.
Musi to byť bohovské zdravé jedlo, aj ked dosť pracné, už teraz sa naň tešim ked okoštujem
Ak mi bude chutiť určite zaradim do jedalnička rodinky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jáááj, Fany, u nás sa to volá keltýš, ale to nič nemení na tom, že ho milujem.
. Už všetky babky vymreli, ktoré ho vedeli robiť, tak si odkladám tento recept a idem zháňať pšenicu a raž.
Jedna otážočka: Naklíčené obilie sa dá bez problémov rozmixovať v mixéri? Voľakedy sa to mlelo na mäsovom mlynčeku. Ďakujem.
