
Beusiq | Bezlepkový koláčik s hokkaido
Veľmi jednoduchý koláčik (nie)len pre bezlepkáčov, ktorým si viete spríjemniť aj upršané jesenné dni.
1 | kus | hokaido |
3 | kusov | vajce |
5 | polievkové lyžice | ryžová múka |
5 | polievkové lyžice | cukor |
balík | prášok do pečiva | |
2 | čajové lyžičky | škorica mletá |
100 | gramov | čokoláda |
Budeme potrebovať jednu menšiu, prípadne polovicu klasickej tekvice Hokkaido, ktorú nastrúhame na hrubšom strúhadle.
Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Pridáme ryžovú múku, kypriaci prášok, škoricu a nastrúhané Hokkaido. Ak sa nám zdá byť cesto príliš riedke, pridáme ešte trochu ryžovej múky (záleží od množstva tekvice). Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
Cesto vylejeme do formy (najlepšie silikónovej alebo plechovej vystlanej papierom na pečenie). Môžeme použiť aj formu na muffiny.
Pečieme pri 180°C asi 30 - 35 min. (záleží od výšky koláčika). Priebežne kontrolujeme.
Po upečením a miernom vychladnutí dáme na vrch čokoládovú polevu.
Čokoládu, najlepšie horkú, roztopíme vo vodnom kúpeli - nalámeme ju do nerezovej misky, ktorú položíme na hrniec s variacou sa vodou a necháme postupne roztopiť, pričom občas premiešame, aby sa roztápala rovnomerne. Ak chcete, môžete pridať trošku mlieka, aby bola čokoláda lahodnejšia, no nemusíte. Roztopenú čokoládu nalejeme na vrch koláčika a necháme vychladnúť.
Podávame najlepšie s horúcim kakaom, kávičkou alebo čajíkom.
Dobrú chuť ! :-)
Namiesto ryžovej múky môžeme použiť aj klasickú pšeničnú múku alebo mandľovú múku či ovsenú múku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty