wow- zdravé a chutné, hmmmm??
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
wow- zdravé a chutné, hmmmm??
Tie cornflakesy ma prekvapili. Ostatne mi je jasne Jedny prazdniny (davno-pradavno) som brigadovala v Hame, odvtedy ziadne pastety, kecupy, zavaraniny, dzemy ani vyzivy od tejto hroznej firmy. A vlastne ani od ostatnych (jablkove pyre vsak kupujem). Keby ste mohli nakuknut do vyrobne, ani vy by ste to uz do pusy nedali. Hoci, kedze sa to tepelne spracuva, bacilky su vyhubene, ale aj tak. Pre ilustraciu dodam, ze ked sa masa preliala na zem (chrontavu hnusnu zablatenu zem, po ktorej sme chodili v spinavych gumakoch), nastupilo par brigadnikov a metlami (ano, takymi na zametanie dlazky) a namietlo zmes na bezne pouzivane lopaty a sup naspat do vyroby. Alebo (mozno dnes uz maju nejake inovovane procesy) kapusta sa slapala tak, ze sa robotnicka po 8-hodinovej sichte na inom mieste v zavode vyzula a slapala a slapala a slapala dalsich 8 hodin (16tky nas nutili robit kazdy druhy den, kazdy prvy osmicky). Fuj! Alebo hranolky (vyssie spominane): tie sa robili z nahnitych zemiakov - hodili sa do takeho stroja, ktory ich cistil, az kym neobstruhal vsetku hnilobu, ostal len taky maly zemiacik a z toho sa narobili hranolky.
Bolo tam toho este kopec. A to je velky podnik, kde sa
"snazia" dbat na hygienicke zasady, resp. byvaju dost casto kontrolovani. Nechcem vidiet, ako je to v "komornych" zavodoch. Ale neviem. Mozno praveze lepsie. Ved viem, kazdy, kto robil niekedy v potravinarskej vyrobe, vie, o com hovorim. V Hypernove (a asi aj inde )prebaluju maso, syry a pod po zaruke a daju novu etiketu s novym datumom spotreby (skusenosti z brigady pred styrmi rokmi). Niekde som uz videla, ze si ani nedali tu namahu dat dole stary sacik s etiketou, len nan nalepili novy a stary presvital. A tak dalej, a tak dalej.
Dufam, ze prave neveceriate.
No tak tej hypernove-mám s ňou len a len zlú skúsenosť čo sa potravín týka. Niekoľkokrát som tam kupovala salámu a zakaždým takým štýlom, že bola pomiešaná čerstvá a stará saláma dohromady- úplne zreteľne bolo vidieť doma rozdiel- až doma po rozbalení- samozrejme. V hypernove už nenakupujem potraviny- vlastne mne sa zdá že hypernova je najšpinavšia- vždy hnusne špinavé smetné koše a celkovo mi to tam príde také nečisté...Najlepšiu skúsenosť mám s kupovaním potravín v bille.Tam sa mi nie raz a aj manželovi prihodilo, že keď som bola s deťmi a pýtala som si nejakú salámu tak mi predavačka otvorene povedala: ale pani zoberte si radšej túto salámku, tá je výborná, bude vám chutiť, môžete aj ochutnať-to sa teda cení...
Ten clanok som uz niekde citala a pravdupovediac verim tam kazdemu tretiemu slovu.
Mam strednu polnohospodarsku skolu, pochodili sme na praxi kadejake vyrobne pastet a tiez sme brigadovali v konzervarnach a ja vazne neviem, preco maju vsetci take negativne skusenosti s hygienou, pretoze ja ju nemam. Normalne, ak padli na zem uhorky tak sa hodili medzi neumyte pripadne sa vyhodili a bolo to....pastety, parky, salamy, normalna vyroba....v rukaviciach, ochrana vlasov, ciste odevy, vsetko fungovalo....
Ja neviem co by sme tak mali jest aby to bolo koser....ved ani ta bilina na poli nie je zdrava nakolko ovzdusie je zasvinene smogom a ona to predsa dycha a spracovava....
Nase babky nerobili nijaku dramu zo zivota, jedli sa buchty, piekli kolace, pekne kopcom ocukrene, sisky sa smazili, rezne z bravcoveho sa vyprazali na masti, pieklo sa maso vsetkeho druhu a kolko zili....a dokonca aj ake zuby mali...a my tu robime vedu, hento ano, toto nie, tu sa napise ze mlieko nie, lebo neviem co, o tyzden sa napise ze mlieko ano....a hnedy cukor, taky preferovany....kukam na spektre ze sa pekne ten biely prifarbuje karamelon na hnedo a je to...srandy kus.
Potraviny....
Kapitola sama o sebe. balene salamy nekupujem, ked je cerstvy kus, necham si nakrajat a aj tak neviem ci je to naozaj cerstve pokial to vyslovene nema znamky "staroby".
Ovocie a zelenina v marketoch mi pride hrozne umela a bez chuti a zas ked si kupim nadhernu od sukromnika tak uvazujem ze cim to je ze je ta redkovka taka krasna velka a bez cervickov....
A tak zo zasady jem co mi chuti, netrapim sa nad tym kolko to ma kalorii a co ja viem coho a ci ta bocikova bola pred tym niekde na zemi....
Nic sa nema prehanat. A reci ze clovek nema zazivaci trakt prisposobeny na travenie masa su mi ukradnute, pretoze keby boh chcel aby som bola bilinozravec tak sa postara o to, aby moje telo maso nechcelo.
A na zaver....nemienim tu strasit dvesto rokov a telo ma ist do hrobu zhumplovane. Zijem len raz a nenajem sa??nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, to by som sa musela inak volat, hehe
No, tak tie závody...kamarátov otec vlastní mäsiarstvo- vozia mäso do celého západného bloku , dokonca aj k Hofferovi
Nikdy nejesť šoférske párky- jediné, čoho sa držím. Ale poviem vám, prísne dbajú na všetko a popritom sa mi to aj tak zdá bléééé...
Ale čo už. Takto to funguje- napríklad také lieky /ako farmaceut som si svoje odbrigádovala /- samozrejme všetko čistunké, nonstop sa to vystriekavalo hadicami, ľudia zababušený v tých "papierových" plášťoch, na hlave papierové čiapky a na ústach rúška. Na rukách gumenné rukavice a žilo sa. Nechala som tam polku svojho zdravia- pri tej prašnosti z granulátov...
A potom prišla jedna krava..dve kravy...tri...ofina trčiaca spod čiapky, nalíčená ako na večernú estrádu /aj to bolo zakázané- veď viete, špirála opadáva,.../, rukavice vysušovali ruky a tak ich pre istotu vôbec nemala, dlhé gélové drápy s ktorými prehrabávala zmesy, rúško stiahnuté pod bradu- veď s ním sa predsa zle rozpráva a žuvačku žula práve ako tá kravka v maštali...
Chceme o tomto počúvať? Viem, ako to vyzerá pri výrobe paštét, napolitaniek a aj keď moji rodičia robia sudovú kapustu
Ale život mám len jeden a preto keď si raz budem hovoriť- "beh prírody je tvrdý. Je to jej hlúpy žart, že na bláznov nás mení, telo sa rozpadá a mizne sila, krása, kameň ma ťaží tam, kde srdce žilo v hrudi" chcem si povedať aj "žila som naplno a ten život mi za to, sakra stál!!!"
aj
Lydush súhlasím s Tebou.Tiež mám poľnohospodársku školu a na brigádach sme si užili sekýrovania za hygienu dosť.Napadla ma ale iná spomienka z detstva.Keď nebolo.Nebolo keksíkov,nebolo ovocia,a keď som v sobotu ráno nevstala zavčasu nebol ani chleba a ani mlieko.Samozrejme,že v nedeľu bolo zatvorené.Spomínam si aj na predajne Eso a aj na rôzny podpultový tovar.
No a vtedy sme tak snívali, aby sme mali všetkého hojnosť.Teraz máme a je na každom z nás čo si z ponuky vyberie.Ja by som si teraz dala .Na zdravie.
Slnecnica som rada ze mas podobnu skusenost. A na to ranne vstavanie, aby som stihala chlieb a mlieko v sacku....jaaaaaj to boli casy. Cervene bolo plnotucne a modre polotucne.....milacik a jogurt biely a ruzovy vo flaske. Dukla rezy, malinove rezy, cervena a zlta malinovka....pedro a lizanky po 20 halierov....boooooooze byt tak aspon chvilu mala a utekat rano do mliekrane pre ranajky
a co takto dat si vlassky, alebo parizsky salat liznuty vajickovym s dvoma rozkami a kofolou za 4,80 dokopy? alebo acidko s rozkom za 1,10
a zemiakovy privarok s cerstvym chlebom a nic viac tak ako kedysi? cerstvy chleba len posoleny s poharom mlieka? dnes nevieme co by sme jedli, ale tiez je pravda, ze vsetko uz nechuti tak, ako chutilo kedysi. kde su tie dobre zemle a pletenky co boli kedysi??? lipo cukriky, strojova zmrzka, cukrova vata, turecky med - sekany sekacikom...jaaajjj kde to je???
dIEVCATA, urobili sme mi neskutocnu slinu Dala by som si tu zltu malinovku a k tomu vysmazany syr s tatarkou a s hranolkami a este by mi za jedenast sk zostalo aj na nejaku tu dobosku MNam
dIEVCATA, urobili sme mi neskutocnu slinu Dala by som si tu zltu malinovku a k tomu vysmazany syr s tatarkou a s hranolkami a este by mi za jedenast sk zostalo aj na nejaku tu dobosku MNam
O tych kukuricnych lupienkoch nieco dávali na discovery, fakt to nie je az take zdravé.A s hygienou v potravinarstve nemam skusenosti. Len dufam ze su vsetci poctivy a dodrzuju predpisy. Sice ja som raz bola na brigade kde robili malinovky, to bola sukromna mala vyrobna ale ...spadla mucha, vybrali ju prstom a..islo sa dalej. Cudovala som sa preco nemaju sietky na oknach atd.. Chvalabohu skrachoval..
Ludkovia ked tak spominam pred revoluciou, ved chlieb sa z auta zhadzoval a isiel aj cez patoro parov ruk ,kym ho dali do regalov predavacky a nikomu to nevadilo.A mlieko sackove ved sa kolkokrat pilo aj zo sacka a nic sa nam nestalo. Zijeme sterilnu dobu, nie ze by som bola nejaka humusacka a nedbala na hygienu,ale bola taka doba
presne ako hovoríš kralovna . nie je dobré všetko mať čisté až sa leskne. veď telo sa potom nenaučí prirodzene brániť. keď mi spadne niečo na zem a nie je to ováľané od vlasov alebo motoroveho oleja, tak to zvdihnem, ofúkam a zjem
. šak aj bylinky z luky či poľa, ako pastierku kapsičku či šťaveľ, zjem a predtym tam mohol byť nejaky ten havkač
a som tu
vsetky tieto veci som dost casto pocula aj citala, ale moc som na ne nedala, kym som v Morcadelle neobjavila kus potkanieho pysku aj s fuzami a zubami. dovtedy som si ju na spagetach vychutnavala, odvtedy sa jej vyhybam na hony.
ale iba tej morcadelle.
inak verim, ze vsetko to, co pisu je vcelku pravdive. ibaze keby sme sa tomu chceli vyhnut a viac to do ust nevziat, neostavalo by nam ine ako si sami zacat dopestovavat a vyrabat. aj tie kukuricne vlocky na ranajky. a to sa nikomu nechce. pohodlie predovsetkym. a mne zvlast. no ved kedy by som stihala aj rolu okopat, aj sunku zaudit, sliepky a prasiatko nakrmit, kravu podojit, maslo vyslahat, v noci chleba napiect a rano bezat do roboty, lebo aj korunky na internet treba a providerovi asi cerstvymi vajickami nezaplatim. hoc budu triedy AAA+.
Mam kamosku, co v párku nasla kus chvosta, zrejme z potkana alebo mysi. A podobne pribehy koluju... Ved je to na kazdom, co si vyberie. Moznoze Lydush zmeni nazor, ked okusi na vlastnej kozi.
ja som masozravec a potkan je tiez maso
pysk, chvost
och, striasa ma!!! a nie je to zima, ale hnus!!!!
no neviem, mne sa nič /chvalaBohu/ také nestalo, ale keby hej...no neviem, asi by som obvolala všetky televízie, zburcovala hygienické a asi aj súd...ak by som sa teda z takej "papuľky" dokázala pozbierať
/chýba tu ten grcajúci smile /
no ja som neburcovala nikoho, svihla som cely obsah hrnca (byvali sme este na intraku) do kosa a sla nachystat nieco ine.
o potkanoch a mysiach v masokombinatoch som uz pocula dost a hoci mam osobnu skusenost (na tu papulku skeriacu sa na mna spomedzi spagiet na vidlicke sa tak lahko nezabuda), aj tak si salamky, parky a ine veci spokojne vychutnavam nadalej. a nerozmyslam, co vsetko v nich asi je. tie E-cka a chemikalie su urcite horsie.
niekde som citala, ze nas organizmus je uz tak zvyknuty na vsetky tie chemikalie, ze keby tu a teraz mal zit nejaky nas predok spred 200 rokov a jest to, co my, tak by ho to do mesiaca zabilo.
koniec-koncov, nasi prapredkovia v jaskyniach nieco take (mysacie) urcite spokojne opekali nad onhikom a tesili sa na lahodku, nie? tak preco by som si ja mala robit vrasky?
tiez si myslim, ze vsetky tie ecka, konzervanty, farbiva a gumy co su v tych jedlach su stokrat horsie ako jedna mys v salame..
ozaj viete preco z hovadzej konzervy nemozete dostat BSE??? lebo potkany BSE nemavaju hahahahahaha
ja si tiez nenecham pokazit chut, ked som nasla vlas v zemli tak som ju jednoducho smarila do kosa a pochutnala som si na druhej....ja mam silny zaludok a zozeriem vsetko co nezje mna....nezamyslam sa nad tym co to vlastne moze byt Jedna vec mi ale robi problem a to olomoucke syrecky a to ma ale vazne stve lebo ti co ich maju radi si ich neskutocne chvalia....
Treba si dat stipec na nos alebo velku kancelarsku spinku a sup s tym do huby, chutovo je to fajn, smradovo je to ako ponozky mojho syna, ktore nosi do kopaciek a zabudol ich tyzden v taske...inak je to mnam
bóže baby, veď to by sme určite nič nejedli
vo všetkom niečo je, to je isté, nestrašte tu s takýmito odbornými článkami, lebo prestanem jesť a schudnem
ja veruže kupujem čo nám chutí, jedna známa bola véééľmi chorá tak si pestovala doma zeleninu, polievala ju zo svojej vlastnej studne-zdravá zeleninka, bez chemikálii, a po roku dala na rozbor vodu z vlastnej studne, od mamy z činžáku a od kamošky z filtrovanej nádoby. Hádajte ktorá bola najviac dusičnanová a ani neviem všetky možné prímesy čo vymenovala - jej voda z vlastnej studne na dedine na kopčeku - a chúďa celý čas sa vytešovala, akú zdravú´zeleninku a ovocie konzumujú....takže všetko beriem z rezervou a basta fidly!!!
v nemom uzase vam zelam dobru chut
dakujeme velmi pekne
Cereálne raňajky sú vraj učebnicovým príkladom úspešného vykrádania našich peňaženiek. Keď v 19. storočí lekár John Kellog hľadal zdravú náhradu za mäso, vynašiel kukuričné vločky. Vtedy to bol pomerne čistý produkt takmer neupravované nespracované kukuričné zrná, mleté, skvapalnené, zahrievané a vysušené. Dnes by sa vraj červenal od hanby, rozpakov a zlosti, keby zistil, ako sa tieto cereálie pod jeho menom spracúvajú. M. H. Diamond v knihe Ako si ovládať telo opisuje výrobný postup v USA: Kukuričné zrná sa namočia do lúhu, áno, ide o žieravinu, ktorá spáli kožu na tele. Potom sa zrná vystavia agresívnej pare, namočia v ochucovacom sirupe, ktorý je najmä z rafinovaného cukru. Potom sa sušia, prebehnú sústavou valcov, ktoré ich lisujú tlakom 75 ton. Po tejto procedúre sa opekajú, nahrievajú a vločkujú, až sú pripravené na kúpeľ v chemikáliách konzervačných látok a prísad. To, čo vyštartovalo ako skutočne živé kukuričné zrno, sa premenilo na mŕtvu ochutenú látku, konštatuje americký lekár.
Ako sa vyrábajú džemy a marmelády?
Keďže továrne musia vyrábať po celý rok, ovocie skladujú do zásoby. Marhule, jahody, ríbezle sa ošetria chloridom vápenatým, ktorý zaručí, že v džeme cítime a vidíme celé kúsky ovocia. Ovocná zložka však býva často nadstavená želatínou a farbivá dodajú bledému ovociu želaný odtieň.
Prečo sú hrozienka v müssli šťavnaté?
Je to tajomstvo niektorých výrobcov. Namočia sa do horúceho roztoku kyseliny fosforečnej, vďaka čomu sa potom dajú naimpregnovať roztokom glycerínu. Sú pekne guľaté a šťavnaté.
Aj hranolčeky sa máčajú v lúhu Keď si robíme doma hranolčeky, je to jednoduché. Tie, ktoré kupujeme hotové zmrazené, prechádzajú náročnou úpravou. Zemiaky sa musia okúpať v parných strojoch, kde im popraskajú šupky, potom ich oškriabu kefy. V niektorých výrobniach, ako napísal nedávno český časopis Týden, sa doposiaľ používajú na lúpanie zemiakov kúpele v koncentrovanom sodnom lúhu, ktorý rozloží šupky. Po nakrájaní na hranolčeky sa predvaria vo vode obohatenej siričitanom sodným a fosfátom. Obe chemikálie zabraňujú tvoreniu tmavých miest a dodávajú zemiakom zlatožltú farbu.
Keď šunka nie je šunka.
Trocha mäsa, odrezky, želatína, dusitany, fosforečnany, rastlinné gumy, aromatické látky, konzervanty, stabilizátor, zahusťovadlo a voda. Tak to je šunka, akú si kupujeme v obchode. Kto robí domácu šunku, vie, že do nej pridá kvalitné mäso, soľ a korenie. To, čo kupujeme v obchodoch má od tohto receptu ďaleko. Pod názvom šunka sa totiž často predávajú najrozličnejšie výrobky z kusov mäsa a odrezkov, éčka potom pomôžu z tejto nevábnej hmoty vyrobiť žiadanú šunku. Vďaka fosforečnanom, ktoré v mäsových výrobkoch viažu vodu, môže byť až 30 percent váhy šunky len obyčajná voda. Podobne je to v aj v ostatných údeninách.