Rovnako stručne
- nie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rovnako stručne
- nie.
no ak sa mi náhodou stane ze mi nieco ostane v chladnicke po záruke,ale maximálne 1-2 dni,napríklad smotana,ci syr,tak to zuzitkujem tak ze to tepelne spracujem..bud do niecoho zapekaného,alebo slaného koláca a podobne..nespotrebúvam to na studeno,lebo si myslím ze tým ze sa to pecie ci varí na vysokej teplote tak eventuálne nejaké baktérie co by sa tam vyskytli sú zabité.. teda dúfam,na stopro to neviem..
jogurt po záruke vyhodím,alebo nieco co sa tepelne spracovat nedá..no a co sa týka takých suchých vecí ako napríklad cestovina ci strukoviny to v pohode pouzijem...podla mna tam je dátum spotreby aj tak orientacný..
Tak ako geo- nie.
Lydush ale aj Geo ... a čo krájaný syr? Ten má záruku 24hod rovnako ako napr. suchá saláma.
Či taký nekupujete?
Nuž, krájaný syr kupujem, ak idem robiť vyprážaný syr a teda ho hneď aj spotrebujem. Ale akýkoľvek syr u nás voľajako zmizne behom 24 hodín, takže toto ma netrápi
.
Salámy nekupujeme.
Tak v tomto prípade sa dá u mňa povedať, že jem aj veci po záruke. Som chcela napísať, že nie, ale si ma dostala Mamamata
Na vlastné oči som videla v Kau...... ako predavačka prebaľovala syry, aj som vedúceho upozornila, také somariny mi natáral, že tomu asi ani sám neveril. Vraj to ide do regálu, kde sa dáva tovar pred vypršaním záruky. V živote som tam vážené syry nevidela
brat na samej prvej praxi mal toto robit, odmietol a tak praxoval bez zarobku. so spoluziakmi riesili, ze to bolo podobne v kazdom jednom obchode , takze my uz balene nekupujeme, bud si nechame odrezat alebo original balenie od vyrobcu
. dalsie praxe si uz vybavil v zahranici a nie v potravinach
Leni, my sme len dvaja,kupujem male mnozstva, takze malokedy sa stava, ze nieco ostane dlhsie ako 24 hodin, stihame pojest v pohode. Ak ma obdube predavacka a preda staru rarohu tak jem aj po zaruke, ale tvarim sa ze nie, lebo keby som to vedela- nejem.
Však to, to...
Si zoberiem, že ideme poobede po práci na nákup na syr, resp. šunku.
Decku urobím ráno desiatu, to ju spapá. Cez deň sa inak taký syrík nepapá, papá sa vára, resp. sme neni doma (škôlka, škola, robota).
A čuuuul ... zlá mama, zlá, nechce sa jej variť a šupne rodine nátierku zo zvyšku šunky, či obložený chlebík alebo inak narafičenú poživatinu a v tom príííípade je PO ZÁRUKE!!!
Takže obdivujem to, že viete obe odhadnúť koľko takého syru kúpiť, lebo ja toto neviem a často sa stane, že syr máme viac ako 48 hodín .
To, že ako čerstvý pani za pultom syr predáva nebudem rozpitvávať. Ja sa tvárim, akože úúúplne všetci robia tak, že ráno odbalia novú kocku syra a narežú presne toľko koľko treba a večer je celá kocka minutá a nič neostane do druhého dňa.
Leni, neodhadujem množstvo syra, len už nejaký čas uvažujem, že kúpim naraz kilo, len tak pokusne, že či vydrží do druhého dňa. Ale asi nevydrží.. Akonáhle totiž vyložím doma nákup a je doma okrem mňa ešte iný člen domácnosti, syr začne záhadne miznúť priam pred očami... Tak neviem, asi máme doma čiernu dieru, ktorá pohlcuje výlučne syr
.
Záhadný syrožrút prebýva aj u nás .Syr zvyčajne musím použiť hned ako ho vyberiem z tašky.Ak by som ccela neskôr už ho niet.Ak sa náhodou opýtam kde je,snažia sa ma presvedčiť že asi strácam pamäť a možno som ho zabudla kúpiť.
ako - co. ak najdem jogurt den-dva po zaruke u starej mamy, ten sa zjest da, pretoze tam maju tak nastavenu chladnicku, ze takmer mrazi a potraviny tam vydrzia dlhsie. doma by siel max. tak do varenia. chlieb v den zaruky ci den po sa oprazi vo vajicku. ale toto vsetko velmi vynimocne, skor sa stane, ze treba pred vecerou zbehnut do obchodu, lebo je vyjedene . ale neprehanam to, ak aj nieco je v zaruke, ale nepozdava sa mi, ide do kosa a nie som fanusik odstanovania hoci i malej plesne, brr, vyhodim, to uz ani sliepkam nemoze ist.
nie, ja sa snažím nakúpiť približne toľko aby sa to zjedlo do dátumu spotreby a aj to stíhame skonzumovať, ani by som takéto potraviny nekupovala ani keby boli lacné
Velmi zvlastna otazka.
Mna tak napadli tie jogurty, ktore mali do ukoncenia expiracnej este nejaky ten tyzden a po otvoreni sa to tam hemzilo novou galaxiou mikrocivilizacii.
Ale k veci, co sa tyka trvanlivych potravin, cestoviny, cokolada, muka, ryza (pokial po tom chrobac nebeha), tak tam ani nesledujem expiracnu dobu.
Vsetko ostatne sa snazime do datumu spapat, potom sa uz orientujeme podla cuchu a chute v pripade mliecnych vyrobkov, ale v tom pripade tiez uprednostnim tepelne spracovanie.....
dala si tu otazku prilis vseobecne...
zarucna doba hovori o tom, kolko potraviny vydrzia minimalne, nie maximalne ... mnohe su konzumovatelne i po tomto casovom udaji, ine je to pri spotrebujte do - ale precitaj si napr tu:
http://www.dobrarada.sk/?id_menu=18535&module_action__52573__id_art=142…
zalezi od sposobu skladovania, ci mas bio/nebioprodukty - tie s konzervacnymi latkami vydrzia dlhsie - nemozem povedat, aku sancu dam nakrajanemu salamu a baliku ryze, ked su oba den po zaruke - salam pozriem, ovoniam, pri ryzi vobec nerozmyslam ...
keby sa vsetci ludia viac touto tematikou zapodievali, mozno by sa menej plytvalo este vcelku dobrymi potravinami ... ale pokial nebudu hladovat...
Katarina
Otázka znela: Jete potraviny po záruke...?
Hm....myslím si, že mnohí ich jeme ani o tom nevieme.
Aj kúpený odvážený syr skonzumovaný hneď do hodiny po kúpe mi nezaručí, že nebol odkrojený z kusa, ktorý bol v záruke....za poctivosť obchodníkov nedám ruku do ohňa
Takže blažená nevedomosť a výzor potraviny je to, čo spôsobuje, že vedome nejem potraviny po záruke.
No, ono dosť záleží aj na tom, kde nakupuješ. Ja vlastne denne v malom dedinskom obchodíku - majiteľka aj jej syn sú poctivci, ak sa niektorému tovaru končí trvanlivosť, dajú do akcie, vyložia na oči vedľa pokladne, aby sa jednak minulo, jednak minulo včas. Ešte aj upozornia, ak si to berieš - spotrebovať do dvoch dní, končí tam záruka. Toť nedávno kúpili aj pekárničku, takže sami pečú a predávajú ultra čerstvý chlieb a pečivo, a aké dobré!
Do supermarketov, kde som len anonymný zákazník, chodím nakupovať len týždenné zásoby, kupujem tam len výrobky originál zabalené od výrobcu a všetko si skontrolujem.
Skláňam sa pred takými obchodníkmi a tebe môžem len v dobrom závidieť kde žiješ.....Ja takých v okolí nemám
Toto je síce zo "zahraničia" ale neverím, že sa takí tiež nenájdu aj na slovensku
http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/ceske-obchody-prodavaji-zkazene-jidlo-i…
Evka, ale to je v podstate veľmi jednoduché. Na dedine sa ľudia poznajú, všetko preberú, a ak majitelia obchodu chcú, aby ľudia k nim chodili nakupovať, tak sa musia snažiť. Nie je to totiž jediný obchod v dedine, takže zdravá konkurencia funguje.
Geo, v dedinke, kde som mala chalupu boli dva obchodíky súkromný a Jednota....Súkromník nakupoval v reťazcoch, v pohode pridal svoj rabat a predával dalej....často na hrane poctivosti. Ale jeho vec. Jednota mala otvorené 3 hodiny denne. Najbližší reťazec desiatky km odtiaľ...
Ten obchodník je tam dodnes a darí sa mu....Čo ma ale šokovalo, Jednotu zrušili.
Starší a nemotorizovaní nemajú veľké šance nakupovať veci dennej potreby inde.
Takže nie je dedina ako dedina....aj keď sa ľudia poznajú, je to o jednotlivcoch. Tomuto môžeš plesnivý syr hodiť aj o hlavu, zasmeje sa, kopne ho ku kontajneru a "ide sa dalej"....
To už nie je ale o potra(s)vinách po záruke.
No, máš pravdu v tom, že to je o jednotlivcoch, a hlavne o tom, čo sú ochotní znášať.
Vo vedľajšej dedine som sa raz cestou z práce zastavila na bežný nákup, a ľaľa ho! Kyslá smotana síce v akcii, ale po záruke a predávaná extra - predavačka mi to nenablokovala, chcela peniaze len tak.
A už šiel podnet na SOI
.
áno
Veci, ako strukoviny, cestoviny, ryža, cukor, soľ, sypané čaje, koreniny, múky, pohánka, pšeno, vločky - nesledujem striktne, a ak sa na tom neprikrmuje nejaká háveď (už som videla zabalenú fazuľu v obchode v ktorej boli červíky - brrr) nehľadiac na dátum spotreby, alebo neplesnie, alebo neviemčo - neriešim spotrebu.
U smotany/jogurtov, ktorá/ý je deň, dva po záruke - len do varenia, alebo jedia len dospelí, alebo idú psíkom.
U zaváranín, pretlakov a pod. kontrolujem chuť, vôňu a či nie je prítomná pleseň - to sa vyhadzuje okamžite.
Salámy nekupujem. Syr vydrží dlho - nespotrebujeme za deň.
No, toto mi je asi najblizsie k mojemu . Este aj tymi cervickami ... ja som si doniesla v celozrnnej ryzi domov Gertrudy. Aj som im ich doniesla naspat a zobrala si "bezmaskovu" ryzu
.
Napr. sunku detom len do 24 hod. a do 48 po prehriati.
Bezmasková ryža
Inak šunka v pohode aj tri dni, keď som bývala u našich. Jednak mama mi vysvetlila, že okrem konzervantov je aj solená, takže pokaziť sa nemá prečo. A ona skutočne ani na tretí deň nesmrdela a bola jedlá. Možno je to aj tým na akú teplotu majú ľudia nastavenú chladničku. Brigádovala som aj v lahôdkach a tam sa teda do 24 hodín málokedy predala nakrojená tehla syru, alebo šunky. Nie raz tam bola aj 4 - 5 dní.
Ak donesiem sójovú salámu tak do dvoch dní max. je po nej. Veľmi ju ľúbime
v pondelok 12-tého som kúpila mužovu obľúbenú salámu,večer šiel MM jesť a dátum spotreby na štítku bol:spotrebovať do 8.3!!!!!
a to som sa jej pýtala či je čerstvá.Bez mihnutia oka mi tvrdila,že veď vidíte,že som ju zo zadu priniesla.
NIKDY VIAC DO TOHTO OBCHODU NEVKROČÍM!!!!!!!!!!!!!
no ale to bola nadopovana salama - vydrzi do roku 2013!!!
Katarina
ako na objednavku dnes vecer v TV - bohuzial iba pre tych, co rozumeju nemecky
http://www.wdr.de/tv/servicezeit/sendungsbeitraege/2012/kw11/0314/02_mi…
Katarina
mam vyhrady akurat voci tomu, ze jogurty vydrzia dlho po datume ... pokial sa kupuju jogurty so zivou kulturou, ta kultura stale pracuje, rozmnozuje sa a postupne zanika, cize je najlepsie zjest to hned, ked uz to ma kratko pred datumom spotreby, uz tam mas akurat "dokulturovane" a zjes obycajny jogurt, bez pridanej hodnoty. to plati aj pre acidofilne mlieka, zrejuce syry, bryndzu ...
az taky moralny problem s vyhadzovanim nemam ... u nas sa to totizto pretransformuje do vajicok. sliepka zozerie skoro vsetko, na co si netrufame my , este aj tie maskove cestoviny ci ryzu
.
Ja by som sliepočky veľmi rada chovala, ale keď ja nemám ani ten balkón
Tak mi prišlo na um, keď tu riešite dátum spotreby, čo ak nemáte uvedený dátum spotreby?
Napr. na domácich zaváraninách, lekvároch a iných produktoch domáceho konzervovania a pestovania.
to zalezi od pedantnosti toho, kto zavara, ci si poznaci co je v pohari (napr. ak ide o lekvar - tam sa to tazsie rozoznava) a rok, kedy sa to zavarilo.
alebo sa moze spoliehat na svoju pamat ( alebo napr. rozlozenie na policiachv komore - kazda polica iny rok zavarania), ze vie, ktore veci sa kedy zavarili. problem potom maju len ti, co to chcu pouzit a nie su autormi zavarania.
no a ak som zavarila, nepoznacila si a po rokoch nasla zabudnuty pohar vzadu v polici, tak otvorim, okuknem, ovoniam a kusok ochutnam. a potom rozhodnem o pouzitelnosti.
ono je to asi tak podobne aj s kupovanými potravinami. dátum spotreby je viac-menej orientačný. aj tak to okukneš a ak je to aj pred dátumom spotreby a nevonia alebo nevyzerá to dobre, nepoužiješ to.
a na tých domácich zaváraninách môžeš vedieť kedy si zavárala, ale podľa čoho zistíš dátum spotreby? ozaj len podľa vlastných zmyslov.
u nas ano. tak ako kp viem, ze trvanlivost nekonci dnom uvedenym na obale. maximalne sa nemozem sudit, ak sa mi nebodaj z neho nieco stane.
pri potravinach po expiracii sa riadim vacsinou cuchom a zrakom. popripade to urcim na varenie, prazenie, pecenie, ak mam pocit, zeby tam uz snad mohli uradovat prve mikroskopicke zarodky plesne.
stava sa, ze najdem pokazenu vec este pred spotrebou, ale to je dane zlym skladovanim v obchode (napr. im na noc vypne chladiarensky box.) nemame to ako zistit, tak je to riziko vyberu.
ale jogurty dva dni po zaruke su v pohode jeditelne. pri tych, kde slubuju prospesne bakterie, sa sice uz neda pocitat s ich pritomnostou, ale to sa vlastne neda uz po cca tyzdni od vyroby (aspon tak som citala). je to len pre dobry pocit pri jedeni, ze jeme zdravo.
rovnako chleba vydrzi aj den, aj dva po spotrebe. ak mam pocit, zeby v nom uz mohli byt pritomne prve plesne, oprazi sa. ale to vam prezradi aj cuch. chlieb zacne mat trosku inu vonu, hoci este vyzera na pohlad dobre.
co sa tyka cestovin, ryze, muky a pod. tam sa riadim pohladom na potravinu.
maso kupujem radsej u masiara, nie balene, lebo casto som sa stretala s tym, ze zvonku masko krasne ruzove (bohvie cim napustene) a vnutri uz zelene. a aj tak vonia. zvonku, ked ho rozbalim, ma normalnu vonu cerstveho masa. ked ho rozkrojim a najdem nazelenale vnutro, pachne rozkladom.
ale fakt je, ze u nas sa potraviny vacsinou minu pred spotrebou, takze dilemu vyhodit/pouzit riesim malokedy.
Tak ja som asi jediná, ktorá vedome zje veci po dátume spotreby. Je to tým, že moja mama pracuje v potravinách a nosí joghurty a iné veci veľakrát už pár dní po dátume spotreby. Väčšinou sú to ale výrobky, ktoré sa ešte môžu pár dní spotrebovať. To si predavačky rozdelia medzi sebou. Kúpia to za polovicu a niekedy aj zadarmo. Už som zjedla veľa "starých veci" a ešte mi zatiaľ nič nebolo . Myslím si, že terajšie potraviny obsahujú už toľko konzervantov, že sa tak rýchlo nepokazia. Samozrejme, treba ovoniavať a čo nevyzerá lákavo...nejesť to.
údaje na krájaných veciach (syry, šunka, salámy) sú uvádzané ako 24 hod. spotreba v podstate čiste alibisticky, aby im ľudia nechodili reklamovať po tom, čo nechajú tovar pekne v chladničke odležať aj dva týždne.
Koľko v skutočnosti vydrží v stave zdravotnej nezávadnosti závisí od toho, ako je ten výrobok kvalitný - poznať to hlavne u šunky, ktorá, ak je "nadopovaná" vodou (aby kilo vážilo viac ako kilo) - to určite neprospeje jej trvanlivosti - podobne je to určite aj so salámami a syrmi, takže tých 24 hod. u krájaných výrobkov vôbec neriešim - chodím do mäsiarstva, ktoré má jednak vlastnú výrobu a jednak vysokú obrátkovosť, tovar je tam tým pádom vždy čerstvý a naozaj neriešim, či som ho kupovala včera alebo pred dvomi dňami - ja mám doma dokonalý senzor kvality potravín (MM) - ak niečo je ochotný zjesť on, tak to môže bez obáv jesť celá rodina
Pokiaľ ide o iné potraviny, tak som na tom podobne ako kdesi vyššie písala Katka
fuuuj, po zaruke ani len ovoňať, nieto este jesť
Jete potraviny po zaruke?