no nezávidím ti.
.ale ovsená kaša na rańajky +ovocie (sušené môžeš?)nepokazíš nič.poznám pár ludí čo ovs.kašu jedia hádam celý život osladenú len štipkou medu.
zelenina,mäso,tofu(škoda že ho nerobia vo väčšom výbere a z našej soje)+zeleninové polievky-nič moc ale treba fantáziu a niekedy ja ju nemám ani za štipku...
a tie večere-na to bol ozaj dobrý ten kovid kto nemal chuť ako povedala moja švagriná,že mohla žuvať aj seno...
a kokosový olej ten použivam len na natieranie...akurát ktorýsi den som zas zaregistrovala poznámku,že kokos.olej je len velký mytus a ludia s problémamy by mali prejsť vyslovene na sezonne potraviny a z našeho zem. pásma a pomaličky skúšať všetko ale z mierou-píať si čo sa zje a či bol problém..no to je velmi dlhá cesta.
A prepražené maslo ako používali naše staré mamy po novom"ghí" to môžeš?
tak ako vraví moja nevesta tie avokáda a všetko exot. ovocie čo si my myslíme aké je dobré a zdravé a chutné ona ked príde na slovensko vôbec nekupuje lebo u nich by to bolo krmne ovocie pre zvieratá..
čo jedávam ja?..nemám žiadne intolerancie teda odo mňa žiadny nápad,inšpirácia...
tohto roku teda vlańajšieho prvý krát som sa dostala k ovociu arónia-robila som lekvár,zavárala,sušila,mrazila -no paráda..ak bude tohto roku úroda tak nespracujem 15l ale 30l.Do bieleho jogurtu,na ovs.kašu,do koktailu,horuci nápoj,do koláča...a čo je najdôležitejšie,že po obratí netreba hned spracovat v chladnej pivnici počká aj mesiac!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rok 2021 bol pre mňa dosť turbulentný. Už som to tu párkrát spomínala, len krátko zhrniem. Vyskočili mi intolerancie na mlieko a lepok, zaplatila som si testy, kvôli zhoršujúcemu sa ekzému, dlhodobej únave.... Po preventívke a potrebnej redukcii tuku v krvi aj inde som sa zas snažila redukovať sacharidy ..., chleba už dlhšie nejem, lebo bez lepku som 7 rokov, teda skoro bez lepku ... Okrem toho som postupne zisťovala, že mi vadí čokoláda, zázvor, ocot, nielen citrusové ovocie ... asi aj paradajky, korenie ...., zhoršoval sa ekzém alebo to boli tráviace problémy ...
Akosi som skončila vo fáze, že neviem čo mám vlastne jesť. Moja chuť čokoľvek variť, pripravovať jedlo, klesla na bod mrazu. Už doteraz ma limitovala dcérina HiT. Inak miestami mám pocit, že napriek tomu, že v dvoch testoch mi histaminová intolerancia nebola potvrdená, si moje telo myslí niečo iné.
Ja viem opakujem sa tu so svojim fňukaním
Len som z toho tak veľmi unavená. Skončila som vo fáze, že si namiesto normálneho jedla, dám nejaký bezlepkový keks, ktorý ani chutný nie je, alebo dokonca taký, čo nemôžem, lebo to stačí rozbaliť a zjesť .... Ozaj sa potrebujem nanovo učiť jesť a variť.
Dobrá správa je, že niektoré návyky, ktoré som zaviedla, kvôli zníženiu tukov v krvi sa mi osvedčili. Stále je mojou rannou istotou ovsená kaša, len uvarené ovsené vločky a voda, k tomu maličko kokosového oleja, mleté mandle, čučoriedky a banán. Ja viem, uprostred zimy, keď nemám po ruke 12 mesiačikov. Ovocie, ani sezónne, ani miestne, ale som fakt rada, že som našla niečo čo môžem, mi chutí, zvládnem ráno spraviť, Zasýti ma to, môžem také a snáď je to aj v podstate zdravé. Už len tú kašu nevynechať, lebo potom sa to celé zvrhne na jedenie somarín.
Obed. Tu som si tiež prisvojila ďalší zdravší návyk, aspoň pre mňa, za svoj. Nemusím jesť sacharidové prílohy zemiaky, ryžu cestoviny ..., len potrebujem véééľa zeleniny a kúsok mäsa.
Stále tu spomínam, že dušou som vegetariánka, ale na také varenie som ešte nedorástla. Istotou mojich obedov je strúhaná mrkva, teda ta príloha k morčaciemu mäsu, čo varím kvôli deve. Ale už som vďaka staršej dcére objavila opečené tofu s mrazenou zeleninou, je to chutné a sýte. Však aj iné som skúšala, už len ich variť. Ale už som vo fáze, že občas zjem aj rizoto a iné, čo varím, zvyšku rodiny, aby som najedla zas somariny ...
Večera je pre mňa najtvrdším orieškom. Hummus s uhorkou mi chutí, aj sa zvyknem z neho najesť, len asi nemôžem .... Ostalo avokádo a vajíčko namäkko ? Tiež nie miestne, ani sezónne a nedá sa furt ...
Tak či tak, je momentálne mojim najväčším problémom závislosť na sladkom, niežeby to bolo niečo nové. U mňa je to celoživotná záležitosť. A čo je dosť smutné,
už ma nebaví ani koláče piecť 

To som sa teda dopracovala. Však tvaroh, mascarpone, boli základom môjho (ne) pečenie, bez klasickej múky som si už zvykla ...
Ok, krok za krokom. Dala som si na začiatok úlohu, že raňajky musia byť či o desiatej abo jedenástej dopoludnia, ale musia a potom postupne musím nájsť voľajaké obedové istoty a večere. Raz som čítala voľajaký múdry článok o zdravšom stravovaní, chudnutí, jedno je prepojené s druhým ..., že dôležitejšie ako uberanie nezdravých potravín z jedálnička je na začiatok pridávanie tých zdravších ...
Dievčatá, čo jedávate na raňajky a napríklad takú večeru vy?