reklama

Potrebujem sa znova naučiť jesť

Kamila , 14. 02. 2022 - 11:22

reklama

Rok 2021 bol pre mňa dosť turbulentný. Už som to tu párkrát spomínala, len krátko zhrniem. Vyskočili mi intolerancie na mlieko a lepok, zaplatila som si testy, kvôli zhoršujúcemu sa ekzému, dlhodobej únave....  Po preventívke a potrebnej redukcii tuku v krvi aj inde som sa zas snažila redukovať sacharidy ..., chleba už dlhšie nejem, lebo bez lepku som 7 rokov, teda skoro bez lepku ... Okrem toho som postupne zisťovala, že mi vadí čokoláda, zázvor, ocot, nielen citrusové ovocie ... asi aj paradajky, korenie ...., zhoršoval sa ekzém alebo to boli tráviace problémy ...

Akosi som skončila vo fáze, že neviem čo mám vlastne jesť. Moja chuť čokoľvek variť, pripravovať jedlo, klesla na bod mrazu. Už doteraz ma limitovala dcérina HiT. Inak miestami mám pocit, že napriek tomu, že v dvoch testoch mi histaminová intolerancia nebola potvrdená, si moje telo  myslí niečo iné. 

Ja viem opakujem sa tu so svojim fňukaním Hambím saLen som z toho tak veľmi unavená. Skončila som vo fáze, že si namiesto normálneho jedla, dám nejaký bezlepkový keks, ktorý ani chutný nie je, alebo dokonca taký, čo nemôžem, lebo to stačí rozbaliť a zjesť .... Ozaj sa potrebujem nanovo učiť jesť a variť.

Dobrá správa je, že niektoré návyky, ktoré som zaviedla, kvôli zníženiu tukov v krvi sa mi osvedčili. Stále je mojou rannou istotou ovsená kaša, len uvarené ovsené vločky a voda, k tomu maličko kokosového oleja, mleté mandle, čučoriedky a banán. Ja viem, uprostred zimy, keď nemám po ruke 12 mesiačikov. Ovocie, ani sezónne, ani miestne, ale som fakt rada, že som našla niečo čo môžem, mi chutí, zvládnem ráno spraviť, Zasýti ma to, môžem také a snáď je to aj v podstate zdravé. Už len tú kašu nevynechať, lebo potom sa to celé zvrhne na jedenie somarín. Hambím sa

Obed. Tu som si tiež prisvojila ďalší zdravší návyk, aspoň pre mňa,  za svoj. Nemusím jesť sacharidové prílohy zemiaky, ryžu cestoviny ..., len potrebujem véééľa zeleniny a kúsok mäsa. Hambím sa Stále tu spomínam, že dušou som vegetariánka, ale na také varenie som ešte nedorástla. Istotou mojich obedov je strúhaná mrkva, teda ta príloha k morčaciemu mäsu, čo varím kvôli  deve. Ale už som vďaka staršej dcére objavila opečené tofu s mrazenou zeleninou, je to chutné a sýte.  Však aj iné som skúšala, už len ich variť. Ale už som vo fáze, že občas zjem aj rizoto a iné, čo varím, zvyšku rodiny, aby som najedla zas somariny ...

Večera je pre mňa najtvrdším orieškom. Hummus s uhorkou mi chutí, aj sa zvyknem z neho najesť, len asi nemôžem .... Ostalo avokádo a vajíčko namäkko ? Tiež nie miestne, ani sezónne a nedá sa furt ...

Tak či tak, je momentálne mojim najväčším problémom závislosť na sladkom, niežeby to bolo niečo nové. U mňa je to celoživotná záležitosť. A čo je dosť smutné, Hambím sauž ma nebaví ani koláče piecť Hambím saChichocem saPrekvapenieTo som sa teda dopracovala. Však tvaroh, mascarpone, boli základom môjho (ne) pečenie, bez klasickej múky som si už zvykla ...

Ok, krok za krokom. Dala som si na začiatok úlohu, že raňajky musia byť či o desiatej abo jedenástej dopoludnia, ale musia a potom postupne musím nájsť voľajaké obedové  istoty a večere.  Raz som čítala voľajaký múdry článok o zdravšom stravovaní, chudnutí, jedno je prepojené s druhým  ..., že dôležitejšie ako uberanie nezdravých potravín z jedálnička je na začiatok  pridávanie tých zdravších ...

Dievčatá, čo jedávate na raňajky a napríklad takú večeru vy?

 


reklama


reklama

dan-cula, Po, 14. 02. 2022 - 20:26

no nezávidím ti.

.ale ovsená kaša na rańajky +ovocie (sušené môžeš?)nepokazíš nič.poznám pár ludí čo ovs.kašu jedia hádam celý život osladenú len štipkou medu.

zelenina,mäso,tofu(škoda že ho nerobia vo väčšom výbere a z našej soje)+zeleninové polievky-nič moc ale treba fantáziu a niekedy ja ju nemám ani za štipku...

a tie večere-na to bol ozaj dobrý ten kovid kto nemal chuť ako povedala moja švagriná,že mohla žuvať aj seno...

a kokosový olej ten použivam len na natieranie...akurát ktorýsi den som zas zaregistrovala poznámku,že kokos.olej je len velký mytus a ludia s problémamy by mali prejsť vyslovene na sezonne potraviny a z našeho zem. pásma a pomaličky skúšať všetko ale z mierou-píať si čo sa zje a či bol problém..no to je velmi dlhá cesta.

A prepražené maslo ako používali naše staré mamy po novom"ghí" to môžeš?

tak ako vraví moja nevesta tie avokáda a všetko exot. ovocie čo si my myslíme aké je dobré a zdravé a chutné ona ked príde na slovensko vôbec nekupuje lebo u nich by to bolo krmne ovocie pre zvieratá..

čo jedávam ja?..nemám žiadne intolerancie teda odo mňa žiadny nápad,inšpirácia...

tohto roku teda vlańajšieho prvý krát som sa dostala k ovociu arónia-robila som lekvár,zavárala,sušila,mrazila -no paráda..ak bude tohto roku úroda tak nespracujem 15l ale 30l.Do bieleho jogurtu,na ovs.kašu,do koktailu,horuci nápoj,do koláča...a čo je najdôležitejšie,že po obratí netreba hned spracovat v chladnej pivnici počká aj mesiac!!

 

 

 

 

dasa_, Po, 14. 02. 2022 - 20:44

super je do zeleninovej polievky pridať vajíčko, dve a prípadne aj kúsok kuracích prs nakrájaných na drobno. To je potom jedno, v ktorom je všetko. Aj bielkoviny aj tuky, aj sacharidy.

balalajka, Ut, 15. 02. 2022 - 14:17

Tak poďme na to, aby si sa naučila jesť

4,30 - čaj 300ml (nemám nič proti raňajkám inak)

5,30 - káva 120ml

7,00 - obilninová káva alebo čaj 250ml

10,00 - čaj 250ml

11,00 - obed: 150gr ryže / zemiakov / hranoliek / wrap + 150gr mäso na šťave, grilované na korení, pečené + niekedy obloha (proste reštauračné menu) ... a niekedy keď majú zemiakové gule plnené údeným mäsom s dusenou kyslou kapustou je to obžerstvo

12,00 - 2.káva

po 17,00 - niečo sladké + večera (mäso, tofu, syr, vajíčka, ryža, prípadne nejaké čerstvé pečivo raz za mesiac, vzácne cestoviny + zelenina)

Nevyžierať pomimo, ak si dáš puding, mango, pomaranč, keksík, čokoládu alebo jogurt naviac ok, ale vychutnaj si ho. Vylož nohy. A plne precíť. Nie v chvate a potajmu zhltať ani nevedno čo a nevedno ako to chutí.

Ráno som pozerala akurát, že som to so zeleninou prehnala nejak, nestíham jesť. Mám tam fenikel - na ten sa chystám dnes (+oliv olej + 1/2 jablka +orechy a mäsovo - ryžové guľky).

Pak choi tam mám, čínsku kapustu, rajčiny, trochu špenátu, štipľavú papriku, mrkvu, jarné cibuľky. Ako vidíš - základ na čínu. Chichocem sa

Ja mám skôr problém ako nevariť veľa, lebo však neni kedy jesť a tých receptov, čo chcem odskúšať Hambím sa.

A áno - neješ normálne, zháňaš rýchlovky. Chce to disciplínu. Vo všetkom. V nákupe (to mi chýba), vo varení, v jedení. Držím palce.

dasa_, Ut, 15. 02. 2022 - 14:32

Počuj, veď ty pol dňa iba piješ ÚsmevÚsmev

Ale teda od 4.30 do 11 iba piť by som asi nevydržala.

 

Veľká pravda je, že jedenie potrebuje disciplínu. Alebo aj plánovanie. Alebo potom nemať doma nič, čo môže zvádzať.

Kamila, Ut, 15. 02. 2022 - 15:45

ani plánovanie, ani disciplína nie sú mojou silnou parketou, teda presne naopak  Hambím sa ale dovolenku nemám problém plánovať Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

balalajka, Ut, 15. 02. 2022 - 20:00

Ja pijem aj potom. Len to som uz nepisala. Potom je to caj, voda, sem tam bezkofeinovej alebo obilninovej kavy za kybel.

Ono je to nejest zvyk. Skusala som po Vianociach jest neobilninovu kasu ... velice dobra vec. Velice. Vypapkala som si kilo. A tym ze stale pijem nieco teple, neriesim prazdny zaludok.

Som bola nedavno na sluzobke. Cez 500km sama odsoferovala. Aj som sa obavala, ze ci nebudem mat problem soferovat, predsalen ina zataz na telo. Nebol problem. Uz tak idem dlhsie, takze ani taka zmena mi nerozhodila traviaci system.

Kamila, Ut, 15. 02. 2022 - 15:56

Preušovaný pôst ako vyšitý, jedlo 2 x denne u teba ja kopec pohybu. Áno A teba zrjeme viac baví variť. Áno

Tie rána s výrazným posunom jedla by som aj ja dala, ale potom jem somariny, ta sa učím radšej raňajkovať, teda asi v tvojom čase obeda Hambím sa

A toto, naučiť sa tie somariny vedieť vychutnať, to sa mi ani za postorocie nepodarilo.

balalajka, Ut, 15. 02. 2022 - 20:05

Pocuj, nakrajat fenikel, jablko, pokvapkat olejom, osolit a capnut na to kesu sa nevola varenie. Váľam sa od smiechu po podlahe

Ale hej. Bavi ma to. 

A treba si to vsetko vychutnavat. Netreba jest, treba to vychutnat. Vies ako fanasticky chuti rozmixovana mrkva s jablkom a trochou cukru?

Darmo sa bojime 10gr cukru, ked potom v chvate zjes tycinku nejaku len tak. Aj ked sa tvari zdravo. Ked dezert, tak pomaly, v klude.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama