som rada ze niekto sem dal tuto temu ,tesim sana odpovede...moj syn ked mal rok tak cely opuchol po mrvicke zo zeleninoveho trhu(od babicky),podla doktorky z dusicnanov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
som rada ze niekto sem dal tuto temu ,tesim sana odpovede...moj syn ked mal rok tak cely opuchol po mrvicke zo zeleninoveho trhu(od babicky),podla doktorky z dusicnanov
práve sa toho bojím,lebo len nedávno začal papať kupovanú zeleninu,teda asi dvoma mesiacmi,učinky vraj môžu prichádzať postupne a drobec ma okrem toho problémy z plucami,tak je haklivejší. momentálne dávam mrazenú z obchodu,no neviem,či je to lepšia volba
Ja co som sa docitala,detom do dvoch rokov,by sa nemala podavat rychlena zelenina(sklenik,foliovnik)a to hlavkovy salat,spenat,mrkva,redkovka a kalerab,skor kupovat hotove zeleninove pokrmy a kontrolovat obsah dus. nesmu obsah.sol,cukor,konzervacne latky a potom varenim sa obsah dusicnanov znizuje na polovicu,ani dlho skladovana zelenina v chladnicke nie je vhodna,tam sa obsah dusicnanom vysychanim zvysuje.Samozrejme ,najlepsia je zelenina zo svojej zahradky ,ked nehnojime,snad len mierne..
ldnže tie hotové zeleninové príkrmy ani nechutia ako zelenina,uplne iná chuť,malý zje jednu lyžičku a to je všetko... zas o n je zeleninový papkáč,papa dvakrát denne plný tanier zeleniny, také jedlá pre"veľkých" úplne odmieta...
Na takú zeleninku veľké bacha,synovec z nej dostal takú koliku že nevedel či má kakať alebo skôr vracať.Odležal si mesiac v nemocnici pokým ho dali do poriadku.
odporucam bio prikrmy ktore maju v d. drogerii tie aj vonaju ako zeleninka ale my sme ich mali len na cesty inak zeleninku zo zahradky
No, mňa skôr prekvapuje, že dnes ešte je niekto, kto o dusičnanoch a ich účinkoch nevie.
Moje deti sú už veľké, ale veru už v tých časoch (a to aj bez internetu) som si vedela pozháňať množstvo informácií.
Určite najlepšie riešenie pri podávaní ovocia a zeleniny malinkým detičkám sú vlastné zdroje. Kde je potom bezpečnejšie nakupovať - na trhu či v obchodoch? To je zapeklité - na trhoch totiž dnes je už len minimum takých predajcov, čo predávajú svoj vlastný tovar - často tá zelenina a ovocie sú z tých istých zdrojov, ako vo veľkých kamenných obchodoch - nakúpená vo veľkosklade a pôvodom od nejakého veľkopestovateľa.
Veľkopestovateľ ale vôbec nemusí znamenať prehnojenú zeleninu, rovnako ako ten malý producent nemusí znamenať, že je to čistý bioprodukt. Mne je podozrivé vždy to, čo vyzerá až "príliš" dobre. Ja, ak by som nemala vlastné zdroje, asi by som sa snažila nájsť nejakého vlastného "maďara" alebo "bulhara", čo by som ho mala overeného, že k pestovaniu zeleninky pristupuje zodpovedne a od toho by som stále kupovala.
No a trocha by som googlila - dôležité sú totiž aj také informácie, kde sa v ktorom druhe zeleniny najviac tých dusičnanov ukladá - pamätám si z čias, keď boli tí moji malí, že napríklad v mrkve je ich podstatne viac v tom strede - tak keď som im dávala mrkvičku (či už strúhanú, alebo do polievky), rozkrojila dom ju po dĺžke, vylúpla ten stred a použila len tú vonkajšiu časť.
hej,o tom strede z mrkvičky viem.. vyrezujem,tak isto aj okraje a stred kalerába.... do dediny chodia aj taký predajcovia - zrejme maadaari a poliaci.radšej uprednostnujem tú "menšiu" mrkvičku a "špinavu od zeme" ako pranú....
fakt som nevedela že dusičnany môžu byť až také nebezpečné,až tá relácia ma tak zaujala
alternativa je bio produkcia, zvlast pre male deti.
ale tiež len z overeného zdroja - ja totiž som v týchto veciach niekedy dosť podozrievavá - napísať si na výrobok že BIO dokáže každý
ja nakupujem bio v normalnej CH-sieti, nie vsteko, trebars mrkvu, banany vzdy (s tym nie je nikdy problem), ine veci podla ponuky, to variuje.
nikdy som si nevsimla nejaky problem a aj teraz spotrebujeme min 2-4kg mrkvy tyzdenne.
To je jasné, aj u nás už dostaneš výrobky označené "bio" či v bežnej sieti, či v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou.
Ja len jednoducho neverím, že všetko čo má napísané BIO aj naozaj má takú kvalitu (a hlavne u nás) - lebo tu nejde len o to nehnojiť, nepostrekovať, to závisí aj od toho, do akej pôdy to zasadíš, aký (viac alebo menej kyslý) dážď ti na to padá - proste kopec faktorov, ktoré niekedy nie je ľahké ovplyvniť.
Poviem to takto Tokaj je preto Tokaj, lebo tie podmienky, ktoré sú tam sa nedajú nikde inde replikovať - čiže, mohla by si robiť všetko úplne tak isto ako to robia tam a to čo by si dopestovala, by stejne nebol Tokaj. Tak aj môžeš pestovať zeleninku (chovať zvery) najekologickejším spôsobom aký sa len dá - kým aj tie ostatné faktory nie sú v bio-kvalite, tak ani výsledný produkt nebude. Ale cena bude - celkom určite. A ja - okrem toho, že nedostanem to, čo som chcela kúpiť - budem ešte aj platiť za chiméru.
Adus-toto by bolo na dlhy rozhovor, ale ak mas akreditovane oznacenie/ raz ich sem zavesim vsetky / musi byt bio kompleet- t.j. vsetky faktory- osivo, sposob pestovania/ten zahrna strasne vela podmienok, vratane kontroly nielen pody, ale aj zrazok, skodcovm, hnojenia atd.../, sposob zberu aj uskladnenia. Takze ak kupujes bioprodukt- myslim teraz nielen ovocie a zeleninu-lebo tam znacka tak trochu bio nejestvuje - napriklad keksy- na to, aby mohli mat akreditovanu znacku bio musia mat bio vsetky vstupne suroviny, sposob vyrob, spracovania, dokonca aj balenia...
Tak toto by bolo niečo, čo by ma asi dokázalo presvedčiť o skutočnej BIO kvalite - ale aj to len vtedy, ak by tie testy museli byť robené aj priebežne, nie že pri uvádzaní výrobku na trh niečo zdokumentujem a potom je to už na furt...
Lebo vieme ako na na Slovensku chodí - aj napríklad reštika - najprv super veľké porcie, neošálená kvalita, ochotná obsluha - kým si ľudia zvyknú chodiť - a potom to ide rapídne dole
adus, myslim ze zaruku 100% Bio nema clovek nikdy, pokial si to sam nevypestuje a nechova... Mam znamu, ktora tu v CH robi testy na rozne veci a su v tom aj potraviny...ziadne Bio produkty sa netestuju pravidelne, skor na poziadanie...toto je nevycerpatelna tema...znamku Bio uz par krat odnali, stiahli z predaja produkty, ktore boli pre deti a pod...zaujimave pre mna bolo, ked mi povedala, ze najkvalitnejsie kuracie prsia dostat kupit v Aldi, nemaju oznacenie bio, ale su bio...dobru kvalitu napriklad maju produkty s oznacenim "Demeter" a "Rapunzel"... :)
lenze nemozem riesit vsetko - vlastnu produkciu nemam a ani moc momentalne nechcem.
snazim sa robit najlepsie, co viem - co viem kupit, kupim bio. zvysok neriesim.
keby sa to nejako odrazalo na mojom zdravi, alebo niecom meratelnom, mozno by som to riesila, takto nemam najmensi dovod ...
jasan, ja som skor chcela poveat, ze kym nemam 100 % zaruku, ze to naozaj je bio, tak nevidim dovod platit tak asi 20x vyssiu cenu (ta cifra je hausnumero)
poriadne vysoke hausnumero
ja som sem-tam zasadila do hrantíka nejakú zeleninku, reďkovku, šalát, špenát ale nedala sa tým pokryť celá spotreba, našťastie rodičia mali záhradu a vôbec nepostrekovali - zeleninu takže som ju mala zdobrých zdrojov, nejskôr som aj kupovala ale vyberala som menšie kusy a nie tie veľké obrovitánske reďkovky, síce aj nám sa raz podarilo dopestovať velmi veľkú reďkovku bez postrekovania, ale pochybujem že tie trhové sú bez postrekov, teraz máme zase my záhradku takže v sezone nekupujem mimo sezony kupim, jednoducho inú možnosť nemám, väčšinou kupujem v hyperoch aj ked mám rada tú atmsféru na trhu, kopu ovocia, zeleniny, kvetov, ....
Tak toto som mala naštudované, ešte ani malý nebol na svete musím sa priznať-my sme mali zeleninku len od svokrovcov a oni nehnoja...vždy, keď jej bolo požehnane, tak sme si aj zavarili a zamrazili...asi tak do troch rokov mal výhradne len túto zeleninku-bolo to spôsobené aj črevnými príhodami, ktoré mal už od 4 týždňov...teraz bude maž štyri a už papá aj z obchodu...snažím sa vačšinou na trhu-síce si tiež myslím, že asi ťažko budú úplne bez postrekov, ale čo narobíme...a doma mi už vyrastá paradajka, paprika, reďkovka, cibulka, uhorka-keďže sme dosť zeleninkový, tak aby sme mali hodne-i keď svokra máva požehnane-predsa len ich je tiež dosť a má to kto spapať...ak ale nemám na výber, tzn., že je to mimo sezóny(a nemáme zásoby), tak aj ja samozrejme kupujem v obchoďákoch
Otrava dusicnanmi, alebo dusitanmi tzv. methemoglobinemia /viem preto, lebo mam par semestrov na polnohospodarke/.
Najcastejsie sa spaja s vodou, ale aj zeleninou a ovocim. Cudujem sa, ze o tejto "diagnoze" niektori ludia vedia malo. Staci sa pozriet na rozne fora, kde ludia zarabaju detom sunar vodou z vododu, bez toho, aby mali rozbor danej vody. Podla mna je to vcelku slusna odvaha hraniciaca s nezodpovednou neinformovanostou.
Okrem ineho, ak si to clovek nevie zistit, aspon pediater by mohol rodicov informovat.
Co sa tyka zeleniny. My sme riesili toto kupovanymi prikrmami. Inu moznost som nevidela. Na Slovensku si myslim je este BIO zelenina a ovocie v plienkach. Zaraba sa totiz na vsetkom. U nas v Bille sa daju v poslednom case kupit jablka v BIO kvalite za cca 1,39 € za 4 kusy. V nasej rodine sa spotrebuje min. 5kg jablk tyzdenne. Takze si to zlahka pri BIO kvalite nedokazem predstavit. O mrkve, ani nehovorim 1 kg je tiez riadne predrazene.
Ale pre tu prcu si to skusim prepocitat, ked opat navstivime Billu. K dostaniu su tam aj BIO zemiaky. Avsak chyba mi vacsi vyber BIO zeleniny a ovocia /hrusky, jahody, broskyne, por atd./
Toto negativum sa osobne snazim vykompenzovat inymi BIO produktami /BIO krupice, muky, vlocky, cestoviny, sem tam bio tofu, ryza a pod. - ci to saci neviem/...
síce už konečne ide jar,tak o dva mesiace bude mrkvička zo záhradky,len tie tri mesiace su kritické..ja si to tiež neviem predstaviť,kedže drobec spapá za týžden dva kilá jablk,cez kilo banánov a neskutočné množstvo zeleniny,tak é klasické jedlá mu nechutia.pediatrička povedala,že je to v poriadku... mala by som byť rada že chce iba také zdravé... len neviem či to čo mu dávam zdravé aj zdravé skutočne je..a ako je na tom mrazená zeleninaF? ma menej dusičnanov?
Mnau
vobec netusim, ako je na to mrazena zelenina. Obavam sa vsak, ze o nic lepsie. Okrem toho aj jej vyzivna hodnata casom klesa.
Ako som vyssie pisala, ked bol Matej mensi, cast jedalnicka sme vykrivali detskymi prikrmami. Teraz uz ma za chvilocku 2 roky, a zeleninu a ovocie kupujeme, co je bezne dostat v obchodoch. Takze jedava to co my...
ved aj adamko bude mať v lete dva roky,nie je zas najmenší. len on zeleninu papá na kilá :)
No vidis . Nevedela som.
My jedavame klasicku zeleninu, ktoru dostanes bezne v obchodoch. Osobne uprednostnujem ak je krajna povodu Slovensko, Cesko, Polsko... Nerada nakupujem zeleninu a ovocie zo Spanielska a dalej. Pri exotickom ovoci to vsak inak nejde.
Preco mam radsej zel. a ovo. z krajin blizsie k nam. Kratsia cesta prepravy, a tym menej chemickych postrekov, aby zel. a ovo. vydrzali a boli "cerstve".
Cast jedalnicka sa da vykrit aj BIO vyzivami. Napr. v sieti DM je dostat v BIO kvalite jablkove pyre od Alnatura.
Inak viac menej konzumujeme ovocne a zel. stavy denne, a ovo a zel tak isto. Zatial sme vsetci OK...
ajja radšej kupujem mrkvičku od poliaka čo chdí predávať do dediny. hej,tie výživy v 7 - decovej flaške z Dm kupujem. nemusím lupať,struhať,iba dám do pohára s piškotami :) a je to..
Na piskoty a susienky typu bebe, indianky a pod. pozor. Je to samy rafinovany cukor a biela muka. Nic moc...
Lepsie je dat na zahustenie vlocky. V DM maju napr. aj s ovocim, aj bez take jemnejsie. Samozrejme su BIO
drobcovi vločkky chutia iba s mliekom,vo výžive velmi nie, kupujem mu v DM obilninové sušienky HAMI,niekedy aj tie BIO Dm,neviem ako sa presne volajú,len su tvrdšie
no polarka, ked si tu - uz si skusala nejake veci z predkliceneho obilia ?
ja hej, nechala som ho mierne naklicit a ususila. skusala som ti mlet na vlocky, no ta chut a vona ma nateraz dost odradila. som zvedava zvedava na tvoje pokusy
Ja neviem co stale robim zle pri naklicovani. Vzdy mi ta voda zazltne, aj ked ju vymienam /okrem noci, vtedy spim /.
A naklicovacia miska stale v nedohladne. Krispin dolina a boli sme v bioobchode a nenapadlo ma
Inak vlocky z obylia.. Nespominam si, ze by som mala podobne ambicie. Mne by celkom stacilo sa konecne dopracovat ku klickom
aha, ty si si nechcela mlet to predklicene obilie na muku a z nej si robit cestoviny ?
skus na naklicovanie sitko, pouziva tusim elin.
Nie, vtedy sme sa zle pochopili. Na take cestoviny by mi v pohode stacila aj muka z obchodu. Ak by bola celozrnna a navyse BIO bolo by to super
Polarka v Ceskej Biokucharke /ktora nie je velmi oblubena u mna/ su presne sposoby ako co nakliciť. Niektore zrniny musis na isty cas namociť uplne, potom zliat a az potom udrziavat na klicenie. kazda zrnina ma svoj sposob. Na vysokej mi to zvyyklo tiez zltnut a plesniet, s tou tabulkou, kréd to dodrzim, tak nie, Fakt je ze vzhladom na nasu bezlepkovost obilniny uz takmer neklicim /okrem pohanky/
Prave som pozerala na tu cenu biokucharky . Ale co uz. Peniaze boli aj budu...
Broni, a aku pohanku klicis ? Normalne lamanku, ale bo inu ?
Volame ju medzi sebou zelena.
Totiž- na trhu su dva druhy pohankovych zrn / a potom este lamanka a kasa a muky/. "Zelene" su normalne zrele pohankove zrna, vylupane , cele. "Hnede"- maju farbu do hneda- od slabej az po total- sú pražené. Ono u nás sa robia obcas veci tak divne. Naklicit sa da, samozrejme, len ta tepelne neupravenA.aLE V CINSKEJ MEDICINE SA PRAVE TEPELNE UPRAVENAú/NASUCHO-jaj zas ten caps- prazena pohanka/ pouziva v zime na rovnovahu ako zdroj vnutorneho tepla. Lenze tam sa zahrieva a pritom premiesava pri relativne nizkej teplote dlhy cas. U nas ju rychlo oprahnu a je.
Naklicujem tieto dva druhy
http://www.obchod-usmev.cz/eshopobr-zrna-bio-pohanka-loupana-kroupy-118
http://www.pohankovymlyn.cz/sortiment.php
Nekupuj si ju. Pohladam svoju a poziciam. Mne sa velmi nepaci, mam radsej Hanku Zemanovu s jej stylom a receptami. Ceska biokucharka je naozaj ceska- vratane slaninovych bioknedlickov
ale ta naklicovacia tabulka stoji za to.
A je ukazkou, ze aj klasika sa da varit v biokvalite. No su tam aj recepty z pohanky, psena a inych bezne nepouzivanych zrnin.
Jeeeej dakujem
Darmo moja mama nehnoji ked susedia vo vedlajsich zahradkach veeeselo postrekuju, neverim, ze existuje nejake bio bio bio , jedine ak vazde dakde na lazoch dopestovane, bez dosahu chemie (i ked pochybujem aj o kvalite dazdovej vody priamo z neba naprsanej...)
Ja som prznitel tem o zdravej vyzive- zjem vsetko co nezje mna.
Vzdy je to mensie zlo
Vyssie som citala nieco o tom, ze ako alternativa - prikrmy (konzervy v skle) od BIO vyrobcov.Osobne tieto veci vyuzivam iba vynimocne ako nahradu (pri cestovani napr.). Dovod je jednoduchy - ani ja nejem denne konzervy, aj keby boli hned naj BIO na svete. Mam pocit, ze je to iba material, navyse plny konzervantov, nie je v nom nic zive - nemoze to mat tie iste kvality ako cerstvo uvarena strava. V konecnom dosledku je to podla mna iba o nieco mensie zlo ako dusicnany.
Myslim, ze ak niekto nema sposob ako si sam dopestovat zeleninu/ovocie, najlepsie je najst si takeho pestovatela - na dedine je kopec nezamestnanych ludi, ktori obrabaju zahradky - najst spolahliveho, odskusat, preverit. Poznam ludi, ktori to v okoli BA tak riesia. Jednym razom su na stole BIO potraviny a zaroven sa nepodporuju mega vyrobcovia mrtvej "BIO" stravy, ktora ma s bio spolocne iba to, ze pred niekolkymi mesiacmi sa to z niecoho, co skutocne kedysi bolo zive, vyrobilo.
To je dobry napad, mat vlastneho, overeneho dodavatela. Tiez si myslim, ze konzervovane jedla nie su len tak pre nic za nic trvanlive, cize jedno "zlo" je za osemnast, druhe za dvadsat bez dvoch
Bioprodukt moze byt plny konzervantov ? Nevylucuje sa to trochu ?
Neviem...Moze ockovacia latka obsahovat karcinogenne alebo ine skodlive latky? Nevylucuje sa to trochu? Myslim, ze o tom si pisala dokonca prave ty. Alebo sa mylim?
Neviem co ma ockovacia latka s detskou vyzivou.
Ale normalne sa pytam. Ak je nieco BIO a ma to kratsiu trvanlivost, ako ten isty vyrobok v neBIO kvalite, preco by to nemohlo byt len sterilizovane ?
to bol priklad o tom, ze pochybovat sa da uplne o vsetkom. A obcas asi aj celkom opravnene...
Mozes prosim odpovedat na otazku ?
Myslim ze jahodka ti odpovedala tuto nizsie.
idem kuk
ale mohla to zavesit aj tutoook
Pisala som o tom skor, nez si sa opytala, takze nemohla Len ty si asi necitala...
prehliadla som
co uz, nie som dokonala
No, oni vsetci ti vyrobcovia svorne tvrdia, ze konzervanty v tych prikrmoch nie su...vraj sa to "len" sterilizuje a pasterizuje, co pre mna nadalej ostava zahadou, ako moze maso a zelenina vydrzat mimo chladu 12 mesiacov konzervovane iba sterilizaciou.Pasterizovane mlieko skysne pri izbovej teplote za 2 dni...Nemam predstavu, co s tymi surovinami robia... Ale dajme tomu, ze v tom konzervanty nie su - teoreticky...Stale vsak plati, ze cim dlhsia/hlbsia tepelna uprava, tym menej toho podstatneho v jedle ostava. Akym zazrakom sa im dari udrzat aj napriek tomu to jedlo plne vitaminov a mineralnych latok, dokonca aj po 6 mesiacoch v sklade - to by som chcela vediet. Ale fajn - kazdy ma vlastnu hlavu a moze robit rozhodnutia.
Co mi ale naozaj pripada dost hrozne, ze na kazdej stranke pre mamy, v kazdom casaku budu dokonca odbornici, pediatri tvrdit, ze je to plnohodnotna vyziva - a to vsetko iba preto, aby reklama frcala dalej...Postavene na hlavu. Smutne je, ze polovica populacie im to zhltne aj s navijakom. Situacia obdobna tej ohladom farmaceutickeho priemyslu.
Tiež vždy dumám, ako je možné, že jogurty s (údajne) živou biokultúrou majú trvanlivosť mesiac
.
Ono to zacina uz pri dojeni. Rano sa do kontajneru na mlieko pridava modra vodicka, a vecer zelena. Takto zjednodusene nam to vysvetloval pan na praxi v kravine. Okrem toho po kazdom dojeni sa pridava este taka fialova. Ake zlozenie maju som sa vsak nedozvedela...
Otazka je, co este pridavaju do ostatnych produktov, ako syry, jogurty, smotana a pod....
A ty brďo, že ja neviem o akých vodičkách hovoríš ...a to sme dojili a boli pri pasterizácii každý druhý deň-žeby sa za tých pár rokov niečo zmenilo?...teraz sa len pýtam, lebo ozaj o ničom takom neviem
Hovorim len to, co si pamatam, ked sme boli na praxi v kravine. Nasa majsterka sa pytala, ako sa udrzuje mlieko v kontajnery, kedze nie je v chladnicke. Takuto dostala odpoved.
No, ak myslíš kontajnery v kravínoch, kde sa zlieva mlieko na pasterizáciu, tak tam je chladiace zariadenie, ktoré schladí mlieko na tri/štyri stupne, zopár krát(už si to dobre nepamatám )-juj, to mliečko je neskutočne dobručkéééé
...a autá, ktoré vozia mlieko v cisternách, tak tie tiež musia mať chladiace zariadenia-nato sú predpisy...aspoň pred dvadsiatimi rokmi to tak isto bolo
Moze byt. Ja netvrdim, ze nie je. Vtedy ma to zas tak nezaujimalo. Ja som mala oci len pre kone. Ale tu vodicku si celkom dobre pamatam. Inak to bolo v Zalesi. Este tam splietal nieco o tom, ze vacsina krav uz presla antibiotickou liecbou, takze uplne zdrava kravka - mozno tak na dedine. odhliadnuc od toho, ze vsetky telata sa dnes davaju po mledzive na umelu vyzivu. A co ja viem este co. Vravim, plnu pozornost som kravam nikdy nevenovala.
Moja chyba, ale skusim sa popytat znamych na VS, ako to vlastne prebieha.
Inak toto by ma ale zaujímalo, čo to tam dávajú za vodičky...skús sa opýtať a daj vedieť
Tak som trieskala. Prave mi kamoska hovorila, ze jedine ak na rozbor
Tak to môže byť
Na jednej strane zelenina a ovocie plna dusicnanov a dusitanov a hroziaca methemoglobinemia, na druhej strane detska vyziva...
Okrem ineho, akykolvek pestovatel ani pri najlepsj voly asi v decembri v nasom pasme mrkvu, karfiol, brokolicu a ine nevypestuje.
Dalsia otazka je nakolko je ta zelenina z primestskych casti skutocne "BIO". Ci pestovatel ma ponatie o tom, ake zlozenie ma jeho poda. Ci kupujuci ma predstavu cim pestovatel hnoji, strieka a pod. ... Ci niekto v susedstve pouziva hnojiva /a ake ?/ a ci strieka. Zahradky su casto blizko seba, a tak zarucit skutocne BIO je podla mna v tychto podmienkach naozaj zlozite ak nie nemozne. Taktiez je otazka, ako je na tom spodna voda a pod. ...
To máš síce pravdu, ale na druhej strane - keď si vezmem do jednej ruky našu rajčinu (dopestovanú bez postrekov a umelých hnojív na našej záhradke, dozretú na slniečku) a do druhej ruky kupovanú hypermarketovú rajčinu (pestovanú v hydropónii v skleníku niekde na Novom Zélende, zbieranú pri 80%-tnej zrelosti a v chlade prepravovanú cez polku zemegule), rozdiel je nielen vidieť a cítiť, ale aj chuťovo sú neporovnateľné. Takže radšej si budeme pestovať aspoň sezónnu zeleninu a ovocie naďalej.
Urcite ano Geo, ale netvrdila by som, ze mam nieco v BIO kvalite, ked to v skutocnosti BIO kvalitu nemusi splnat. Resp. ked si to nemam, ako overit.
Tiez sa mi nepaci zavadzanie, ze ludia blizko velkych miest pestuju zasadne BIO produkty. Je to nezmysel.
No a práve preto, že mám rada (pokiaľ možno) presné vyjadrovanie, vravím, že pestujeme v záhrade bez postrekov a umelých hnojív. Netvrdím, že bio .
Ono, keď nič iné, hneď za plotom je rieka, čo všetko je v nej, nik netuší (alebo to aspoň nie je verejne prezentované); čo padá zhora, tiež už dávno nie je požehnaný dážď; o vzduchu škoda hovoriť...
Takže tak...
Ja som v prvom rade narazala na Jahodkin prispevok. Tiez som rada, pokial je mozne sa vyjadrovat co najpresnejsie
Mozne je vsetko na tom svete...Fajn. Opravujem mnou vyssie a nepresne popisane - ludia, drobni pestovatelia, ktori sa snazia o BIO kvalitu a ich vyrobky su pre mna osobne lepsou alternativou, nez konzervy s nalepkou BIO. Ok takto?
Aj drobni pestovatelia, obzvlast ti s dobrou pivnicou mavaju korenovu zeleninu a zemiaky az do jari.
Ci je skutocne BIO? Neviem - staci dat urobit rozbor a dozvies sa, co taka vzorka od pestovatela obsahuje.
Skusila by som to iste urobit aj s BIO konzervou - len tak pre zaujimavost. Tiez sa to berie z BIO fariem, kde su aktualne tie iste otazky...Spodna voda atd.
Dalsia otazka, kde sa da urobit podobny test a za kolko ?
Inak korenova zelenina a zemiaky - na to by som sa nespoliehala. Co poznam ludi, ktori takto pestuju /myslim tym BIO kvalitu/ maju vacsinou dost akurat pre seba.
Ono sa da zimne obdobie kludne vykrit aj susenym ovocim /ak ide o ovocie/, cast zeleniny nahradit kvalitnymi strukovinami, obilninami, klickami.... V zasade v kazdej oblasti ma clovek vsetko na prezitie kazdeho jedneho obdobia - teda, aspon podla mna
Test? Neporadim. Nezijem na SK. Zistis urcite na googli.
Poznam rodinky, ktore kupuju celu zimu od ludi, ktori pestuju (aby som bola presna) bez chemickych postrekov a umelych hnojiv. Su uz dohodnuti vopred, takze pestovatel vie, ze ma nasadit viac a ze to preda. Staci sa popytat po dedinach, vyskusat, overit.
S tym poslednym odsekom suhlasim - aj ked ja osobne si zimu bez zeleniny v polievke predstavit neviem. Pre takych ako ja, su potom dobre pivnicky s mrkvickou a ostatnym. Nakoniec k nasej (slovenskej) zime patria zemiaky, kysla kapusta, aj vhodne uskladnena korenova zelenina. Vzdy to tak bolo a snad to tak aspon ciastocne aj ostane
Neviem ci by sme sa doma najedli, kebyze kazdu chvilu nieco davam testovat
Pre mna je podstatne najst pestovatela, ktory nehnoji priemyselnymi hnojivami a nestrieka, a je schopny a ochotny robit navyse za primerane ceny. Zatial som nenasla
Myslim, ze staci raz na zaciatku. Pripadne obcas priebezne...Ono potom sa vytvori medzi tymi ludmi taky vztah zalozeny na dovere. Pani, ktora pestuje a chova pre mojich znamych je proste spolahliva, uz sa poznaju cele roky. Myslim, ze nikto len tak z nicoho nic nevyskratuje a nezacne hnojit a postrekovat ako posadnuty, ked cely zivot pestoval poctivo a zdravo.
A kde a ako si hladala? Bola si sa popytat po dedinach? Na internete to asi nenajdes.
Samozrejmu tu u nas sme sa dali s par ludmi do reci. Odpovede pre mna neuspokojive.
Ja som vobec neriesila ziadnu pani,ktoru niekto pozna roky. A uz vobec som neriesila niekoho skratovanie...
Ja riesim situaciu zo svojho pohladu. Nikoho tu dlhe roky nepoznam, takze otazka ne/dovery je u mna na mieste.
Prave preto existuje moznost dat vsetko mozne od vody cez zeleninu po maso, otestovat. Myslim, ze nejake potravinarsko - hygienicke institucie sa tym zaoberaju. Nemusis riesit ziadnu pani ani ziadne skratovanie. Ja som nacrtla alternativu a teba z nejakeho dovodu neoslovila, respektive vidis dovody preco nie, co ja plne akceptujem. Svoje dieta mozes zivit ako len sama chces - aj vyzivami z obchodu - ved ja netvrdim, ze su vyslovene zdraviu skodlive.
aj tá zelenina sa dá sušiť -moja mamina to bežne robievala, kým sme si kúpili mrazák - mrkvičku, petržlen, zeler sa nakrájal na tenšie menšie kúsky, dala to na radiátor a pekne sa je to usušilo, odložila to to zaváracieho pohára alebo pláteného vrecúška a podľa potreby vyťahovala. Sušila si aj vňate, kôprová sa napríklad zvykla aj zasypať do soli a tiež zvykla robiť tak, že odrezala vršok z petržlenu, dala ho do plytkej misky do vody na okno a ono jej to pekne vyhnalo vňaťku aj uprostred zimy.
...asi tak. A to ale aspon vyrobca odporuca skladovat v chladnicke. Tie detske "vyzivy" mozes drzat aj pol roka v skrinke kuchynskej linky a bude to vzdy cerstve a plne vitaminov
A hlavne BIO. To mi pripada uz ako podarena ironia - pod BIO si minimalne predstavim nieco zive. Nie zakonzervovane na rok.
Suhlas.
Ja_hodka, tiež si to myslím
No a toto som našla - zaujímavé čítanie: http://peniaze.pravda.sk/preco-su-niektore-paradajky-stavnate-a-vonave-…
hmmmm... v zime nakupujem iba nevyhnutnú zeleninu- mrkva, petržlen, zemiaky. To sú práve tie produkty, ktoré zimu prežijú aj v pivnici ako za starých čias
Nicol doteraz raz za čas kúpim v Kauflande Bio výživu Little Bee- iné, "značkovejšie" jej nechutia, ale tieto spapá vždy Pekne voňajú a aj konzistencia je
(vždy mi až ťažko zostávalo, keď som otvorila značkovú výživu a obsah vyzeral akoby bol zrazený
) . O tom, že jej prospievali mám svoju vlastnú skúsenosť- keď bola malinká, mala od mlieka problémy s tvrdou stolicou- ale keď denne zjedla jednu takúto výživku, kakala ukážkovo raz denne. Iné značky takto neúčinkovali.
K vode, piškótam a pod. - chcem robiť všetko čo najlepšie, lenže všetko je také rozporuplnéééé
Napríklad náš detský lekár na otázku, či biele alebo celozrnné pečivo odpovedal, že striedať. Pretože deti potrebujú aj bielu múku (prepáčte, nepamätám sa na čo). A tak keď môžem dám niečo zdravšie, inokedy nezdravšie A nemám výčitky, absolútne biele ani absolútne čierne teleso totiž neexistuje, takže nič nie je absolútne zdravé ani nezdravé
To je fyzika a tá nepustí
Akira, myslim ze tento pristup je uplne v poriadku
U nas to tiez striedame. Ale piskoty by som do kazdodenneho jedalnicka rozhodne nedavala /co je vsak iba moj nazor a nikomu ho nechcem v nucovat, proste u nas je to takto/.
Osobne uprednostnim vlocky + ovocie, mlete semienka a orechy pred vyzivou. Miesto piskot grahamovy rozok, ak sa da. Nas drobec zje od kazdeho rozku trosku, ale su potraviny, ktore jedavame zriedkavo /piskoty z bielej muky, a pod. keksy, rozne vyzivy, sladkosti, psenicna detska krupica, kravske mlieko, klasicke pudingy..../
a take co jedavame casto, aj ako alternativy k zriedkavym potravinam v nasom jedalnicku /mlete semena a orechy, ako posypka na rozne obilne kase, struhane ovocie a zelenina v surovom stave, ovocne stavy, obilne mlieka a pod..../.
Este na koniec - dalsia vyhoda doma pripravenej papanice pre drobcov aj pre velkych. Nie nadarmo sa hovori, ze laska ide cez zaludok. Doslovne sa to chapat neda, ale myslim, ze ten skutocny vyznam je o energii, ktoru do jedla pri vareni clovek dava. Aj buchty na pare z bielej a neskutocne "nezdravej" muky, ale pripravene s laskou mozu byt to najzdravsie jedlo pod slnkom A to ma taha skor k tym zdravym jedlam a surovinam - aj ked vobec nie extremne. Ale predsa...
My sme si dnes rano s Kubim vymenili ulohy - on bol rodic a ja dieta. Takze robil ranajky. Mali sme Kinder cokoladu s hlavkovym salatom. K tomu trocha nakliceneho ciceru (asi desat guliciek). Tak si zdravu stravu predstavuje moj syn.
Este nieco mile stihol vyprodukovat, kzm sme si vratili role - skusala som neposluchat a vymyslat a robit zlotky, nieco na sposob, ako vystraja on. Vymyslel to lepsie ako ja - povedal, ze kricat na mna nebude, aj tak sama viem, ze nerobim dobru vec. A ked neviem, mam sa na neho pozriet a ked budem robit nieco zle, on na mna pozrie hnusnymi lejzrovymi ocami (to su take prizmurene doplnene pokrcenym nosom ) a to urcite prestanem. Dnes teda nekricim, ale pozeram lejzrovymi ocami
Skuste aj vy. Ked budete podavat bio veceru
btw. dusicnany je krasne vidiet na redkovke, ked ju nakrajate na kolieska. a je jedno, ci som ju kupila na trhu od prastarej babicky alebo v supermarkete. momentalne mame nasadenu v skleniku, uvidime, ci z toho nieco bude. pomaly rasia listocky. u nas sa pestuje, dostava do daru, kupuje na trznici a aj vo velkych obchodoch. nejak si stale myslim, ze lepsia brokolicka z hyperu, ako kus mrtveho cely zivot na jednom mieste stojaceho brava, hydiny a podobne. dokonca niekedy kupujem aj konzervy
a najlacnejsiu vyzivu v sedemdecovych poharoch... cim nechcem povedat, ze robim najlepsie, co sa da. len popisujem, ako to u nas vyzera. su to kompromisy medzi tym, ze potrebujem zasoby, cize istu trvanlivost, mam k dispozicii ohraniceny rozpocet a niekedy potrebujem cosi narychlo. urcite vsak uprednostnujem zeleninku z nasej zahradky
a ako rposim ta tie dusicnany vidiet ? ja som este nikdy dusicnany nepozorovala, tak fakt neviem, ako na to
podla mojich informacii :) take tie letokruhy, ked prekrojis redkovku na kolieska,naznacuju mieru zamorenia dusicnanmi, resp. su dokazom toho, ze bol rychleny rast. teraz si ma ale zmiatla, lebo to viem od detstva ako "zarucenu vseobecne znamu a platnu informaciu" nikdy som to neoverovala, nehladala vedecke zdroje :)
ani nehladaj, radsej uzi dna - nemate nejaku zahradnu party ?
no lejzrove oci
u starej mamy pestujeme. vsetko mozne. bio to nebude aspon 100 rokov, pretoze 25 rokov (tie cisla som len tak zabila, aby sme sa chapali) sa za ich domov na "majetkoch" praskovalo lietadlom, sypali sa granule traktorom, striekalo vo velkom proti vsetkemu. este aj ten orech pri dome nedava z dohto dovodu bio-orechy.
nemam si dat z mladeho hrasku? z malej mrkvicky za vnatku vytiahnutej zo zeme? a naco tolko zemiakov sadime ...
myslim, ze dve-tri generacie, maju v sebe toho tolko, ze keby sme to vysadili, ako lieky, vykapeme od zdraveho ... to len tak na odlahcenie. aj ja sa snazim pozamienat rozne ingrediencie (cukor, muka) a sposoby pripravy (vyprazanie, opekanie). ludia co ziju zdravo, umiernene dozivaju sa vyssieho veku. takze napriek roznym nepriaznivym okolnostiam ma zmysel pustat sa do boja
ozaj, poznamocka k jogurtom so zivou kulturou. zaruka sa vztahuje na jogurt, nie na zivu kulturu . takze tyzden az 10 dni "stary" jogurt je taky akuratny na konzumaciu, potom bakterii ubuda, pretoze vycerpaju svoje "zivotne prostredie". takze jogurt je furt jedly s kopou vyzivnych latok, akurat uz nie zivy a napomocny traveniu.
Ariesa, tie (údajne) živé jogurty mi nechutia ani na druhý deň po tom, ako ich vyrobili. My kupujeme také, čo sa do týždňa zaručene pokazia (a takú majú aj záruku). Teda, týždeň u nás ešte nikdy nevydržali, ale kamarátke sa to stáva bežne, že ich zabudne v chladničke a po týždni vyhadzuje pokazené.
Tieto jogurty sú veľmi chutné a svete div sa! predávajú sa aj bez bombastickej reklamy.
Ktovie, prečo?
Napis mi prosim mail, ake su to jogurty
včera šlo v jednej rannej relácii niečo,čo ma zaujalo... roprrávali o rýchlenej zelenine, ktorá obsahune velké množstvo dusičnanov, ktoré môžu uškodiť hlavne malým deťom.môže dokoncať spôsobiť problémy s chaním a modranie.. ale,ako poznamenal, určite každý pediater mamičku upozorní.. čo ja viem,nespomínam si, žeby mi lekárka niečo vravela,varovala. síce ked bol maličky,prvé príkrmy som robila zo zahradkovej domácej zeleniny,mala som zásoby aj v mrazničke,ale to sa minulo a tak sme prešli na tú rýchlenú z obchodu..karfiol, brokolicu kupujem mrazenú.. myslíte si, že mrazená je na tom lepšie ako taká rýchlená? alebo obsahuje ešte vaic dusičnanov?