reklama

Jeme priveľa?

dasa_ , 02. 09. 2018 - 09:44

reklama

Už dlhšie mám pocit, že jeme priveľa. Že sa nám nejak pomaly zväčšujú porcie. Vo všeobecnosti, nielen doma. Že päť jedál denne je skôr marketingový výmysel ako skutočná potreba. Zrovna včera som natrafila na článok na túto tému, ktorý prináša tiež zaujímavý pohľad aj na množstvo jedla. Je z pera lekára a výživového poradcu, slováka. Takže žiadne exotické zahraničie anir ýchlokvasený poradca s google univerzitou.

V praxi som niečo podobné zažila teraz na dovolenke. Boli sme v takom väčšom voľnom zoskupení. Okrem iného aj rodinka s 3 deťmi v predškolskom veku, štvrté sa narodí o 2 mesiace.  Išli sme na výlet. V aute nebolo deti treba uplácať žiadnymi keksíkmi, ničím. Potom sme chodili a v čase obeda sme išli niečo zjesť. Táto 5 členná rodina si kúpila 2 trojuholníky pizze. Celá mama cca 35 cm a rozdelená bola na 6 častí. Takže spolu mali 1/3 celej pizze. K tomu 2 malé hranolky. Ale fakt malé. Najmenšia mcdonald porcia bola tolko, čo tu obe. Najedla sa komplet celí rodina, trochu jedného dielu ostalo a polovicu jedného trojuholníka si niesli na večeru. Normálne som bola z toho v šoku. A to boli fakt všetci najedení, vrátane dospelých. Podotýkam, že takto nejedli preto, elbo peniaze. To v žiadnom prípade, n tie nehrali úlohu. Proste sú tak naučení, stačí im to. Keď som pred tým počúvala, že balík cestovín im stačí skoro na týždeň, tak som myslela, že preháňajú. ALe nie, im to stačí. Samozrejme, boli sme spolu aj na pláži. Keď boli naše deti malé, tak sme vláčili so sebou plné tašky jedla. Im mama vytiahla po jednom keksíku - koliesku. Ako keby disco keks, len bez plnky. A v pohode stačilo a išli na fakt dlhú prechádzku. Deti boli neustále v pohybe, mama v pohode, tata v pohode.

Tak mi to fakt vŕta v hlave. Niekde robíme chybu. Teda, zdá sa mi. Jedlo berieme skôr ako kultovú záležitosť. A nie iba ako prostriedok k životu.


reklama


reklama

dan-cula, Ne, 02. 09. 2018 - 12:16

národ ako taký nieže jeme priveľa-my sa prežierame!všimla si si nákupné koše ?podla mna viac ako 2/3 sú hlúposti..keksíky,sladké vody,zmzlinky,lupienky také a hentaké jogurtíky,salámky a párky....donekonečna reklama funguje.

Inak ja tak isto ked som mala malé deti tiež som kupila keksy,čokoládu ALE tabulka 100g čokolády sa rozdelila pre nás všetkých tzn.5ľudí.tak isto napr.normálne balenie keksov.

Sladké vody,makké salámy,lupienky,cukríky,paštiky,makké syry,jogurt s cukríkmi pripadne tá mliečna ryža či hotové pudingy,polotovary typu "kura na paprike" toto nekupujem vobec..ale zas ani sa nechodíme pásť..

A porcie v reštikách..tiež uhol pohladu-ja nikdy nedojem dávam si zabaliť prípadne si jednu porciu ak mám s kým rozdelím-no nezmestí sa do mna.Kolegynka zje všetko v pohode este si dá aj kávu..

Ani jedna nemáme postavu manekýnky..

 

dasa_, Ne, 02. 09. 2018 - 13:28

no veď tie koše. Je umenie nakúpiť iba to, čo presne potrebuješ. Žiadne blbosti, žiadne lupienky, keksíky. Džúsiky.

Niektorí jedinci to dokážu len tak mimochodom, akokeby to mali vrodené. A niekto sa musí sakra sústrediť, aby to dokázal. Keď si to uvedomí. A to uvedomenie si, že ide o problém, to veru nie je jednoduché. V časoch agresívneho marketingu.

púpavienka, Ne, 02. 09. 2018 - 13:04

To tvrdím roky, ja som teraz ako ta rodinka, zjem neskutočne málo potravín, ak je ovocie tak toho viac a nie som hladná. No teraz mám toľko nasušeného ovocia že ma to núti mlsať a ani s tým nie som spokojná, lebo predtým som nič nepotrebovala a teraz idem okolo a vezmem za hrsť niečoho sušeného a v poslednom čase by som jedla iba sušené banány oveľa viac mi chutia ako čerstvé.

dasa_, Ne, 02. 09. 2018 - 13:25

to je práve ten problém, keď to doma je, tak sa to tak nejak zje. Len tak mimochodom. Keď nie je, tak v pohode. Vydrží sa. To sušené ovocie som jedla doma iba ja, tak som to zrušila. Lebo po rokoch som zistila, že mi ovocie nerobí dobre. Ani to sušené. AJ keď mi veľmi chutí.

púpavienka, Ne, 02. 09. 2018 - 13:36

Mne robí dobre a po pravde ked som mala hodne zlé dni tak som bola iba na mlieku a trochu sušeného ovocia. Vadí mi to že odrazu mám tu potrebu mlsať čo som už nemala a ked tak raz za mesiac. Ja naozaj zjem veľmi malo po dvoch týždňoch idem mať mäsko z mojej sliepky. Takže ho iba varím v polievke a potom budem mať cestovinový šalat s vareným mäskom. Ak jem polievku nemôžem aj druhé lebo to nezjem. Takže u mňa naozaj teraz je jedlo vo veľkom normále a naozaj toľko jedla stačí. Mám raňajky, niečo malé na obed a večeru. Zaujímavé je že moje telo hlási klasický čas na niečo na zjedenie. Takže raňajky 7,30 a ak cítim hlad je určite trištvrte na 12 a to je čas vždy že nezajedám ničím. Skôr podvečer potrebujem to sušené ovocie. Kým bola v záhrade moruša a egreše, višne či ríbezle tak hned po raňajkach som mala nesmiernu chuť na čerstvé ovocie a aj pred večerom. No teraz sú hrušky, slivky a jablka a ja už na ovocie do záhrady nechodím.

hrkálka, Ne, 02. 09. 2018 - 13:30

Ano,jeme veľa. Ale aj nezdravo. Ved sa pozrime na deti. Za mojej mladosti na celej škole boli 4-5 žiaci "silnejší" tzn. mali viacej kíl ako bol priemer. Dnes sa ten počet tučnejších posunul na možno aj viac za polovicu. Deťom ked sa opýtaš, čo chcu jesť, tak skoro vždy sú to cestoviny. Za mojej mladosti sme mali rôzne prívarky, zemiakové jedlá, podobne. A aj veľa pohybu. Mne je vždy smutno, ked sa pozriem na mledučké dievča, čo má nohy ako slon, tlstá v tváričke, v tele, a dá si šortečky, čo tú slaninku ešte obnažia. Teda pohľad mizerný. A napriek tomu, že aj ona sa chce páčiť, chce byť v určitom veku sexy to teda tak nie je. Teraz sme sa vrátili z dovolenky, kde sme boli pár krát v aqua parku. Tolko tlstých mužských pupkov. Bŕŕ....A len dlávili do seba, lebo veď ponuka tam bola. My sme mali polopenziu a v pohode sme vydržali od ranajok do večere iba s jablkom. Deckám sme kúpili niečo malé. Bohužiaľ aj naši sa prejedajú.

Ale táto téma už bola veľakrát a na mnohých miestach rozoberaná, mnohí majú pomýlene hodnoty.

dasa_, Ne, 02. 09. 2018 - 13:36

mne osobne na prívarkoch vadí to, že vlastne zase je to zahusťované múkou.  Vlastne keď zoberieš mnohé naše tradičné jedlá, tak sú to cestoviny v inej podobe. No dobre, nie úplne cestoviny, ale základ je rovnaký, s malými obmenami - múka, zemiaky, voda, vajcia...

Mne ide skôr o veľkosť porcii a to medzi tým. A čsto je to aj o pocite rodičov, že deťom dávajú všetko. Všetko, o čom si myslia, že je dobré a správne. Len to čo majú v hlave je podľa mňa veľakrát výsledok agresívnej masáže mozgu reklamami.

 

hrkálka, Ne, 02. 09. 2018 - 14:46

Áno, samozrejme aj množstvo, aj kvalita. Napr. deti. Ráno cereálie plné chémie a cukru a kadečoho. Cestou do školy sa zastavia v obchode, kúpia si kofolu a čipsy. Obed viac menej podla poznatkov nezjedia, dotlačia sa cestou zo školy kúpenými blbosťami. Ešte po ceste máme zmrzlinu a každý teeneger sa tam zastaví. Zmrzlina je zase len o cukre. A večer mama /nie každá/ nestíha, hodí do vody balíček cestovín a je po Kačinej svadbe. 

Ja som chodila opatrovať dieťatko do jednej rodinky 4 roky 3 dni do týždna. Cestoviny kupovali na celé kartóny. Sem-tam mali navarenú aj ryžu, ale teda jedálniček biedny. Dnes už je to dieťa tiež pretučnelé. V druhej rodine som upratovala a tam som teda za 5 rokov iba raz videla, že varili niečo iné ako cestoviny. Ovocie, zeleninu kupovali, ale poväčšinou som ju znehodnotenú vyhadzovala z chladničky. Tam bola veľká panvica na sporáku stále. Ono tá nadváha u nás je spôsobená viacej faktormi. Ved sme videli v tom seriali o chudnutí, čo a kolko tí respondenti jedli a pili. 

Moja nevesta má sestru lekárku a podla nej, ked sme sa rozprávali, sme vraj "nabobtnaní" aj od tých chem. prísad, čo to obsahuje. Napr. Horalka niekedy, nebola taká plná kadečoho, čo teraz. Kurčatá, samé eee. atd...atd...len ako z toho von????to je otázka, na ktorú často nedokážeme reagovať.

hrkálka, Ne, 02. 09. 2018 - 14:48

zabudla som ale napísať, že v tom prívarku je koľko múky? Za dve lyžice dám na 6 porcií? Je to iné množstvo ako plná porcia cestovín.

púpavienka, Po, 03. 09. 2018 - 09:19

Neviem ale mne príde že to zahusťovanie múkou a s tým spojená reklamná masáž gumovania? - o zdá sa mi na tom niečo divné. Toto je základ v našej slovenskej kuchyni zápražka či zátrepka a odrazu je t všetko zle. Predtým sme cestoviny jedli v oveľa menšom množstve ako teraz, ale odrazu cestovina je v poriadku a je tam plno múky, pizza je v poriadku a je tam tiež plno múky tak prečo by som nezahustila prívarok či omáčku ktorú mám v genetickej výbave zdedenej po predkoch. Nikdy som tomu neuverila že je to zlé zahusťovať múkou pokrmy.

dasa_, Po, 03. 09. 2018 - 09:51

mne práve to zahusťovanie robí problém. To je skoro ako krupica, taká tá varená, len riedka. Tú som vlastne nemala rada od detstva. Mama spomína, že som si ju zoškrabovala z jazyka, keď sa mi ju snažila prepašovať do jedla. 

Telo napríklad inak reaguje na tvrdé cestoviny a na rozvarené cestoviny. Respektíve na kašu. Inak sa správajú zemiaky uvarené v šupke a inak zemiaková kaša. Ale to je už dosť zložitá tematika súvisiacas vyplavovaním inzulínu v tele a podobnými srandami.

púpavienka, Po, 03. 09. 2018 - 10:52

Ja to beriem ak ti to robí problém, mne to problém nerobí, zahusťujem špaldovou múkou. krupicu ani špaldovú nezvládam aj klasická mi vždy robila trochu problém - prehnalo ma po nej ale to aj po kakae ale aj káve.

neviem či je rozdiel prevarená cestovina alebo nie, ja nezjem prevarenú cestovinu a nikdy som to nedokazala zjesť ale nie preto že by mi to vadilo ale bolo mi z takej cestoviny na vracanie.

Zemiaky môžem v každej podobe teda aj zemiakovú kašu aj varené, aj fučkané aj pečené a rovnako sa správa moje telo k ním.

Iwa, Po, 03. 09. 2018 - 17:14

Nemusíš na zahusťovanie použiť múku. Segedín a perkelt zahusťujem iba smotanou (kyslou), guláš postrúhaným zemiakom. Ono, keď to varíš klasicky, nie v tlakovom hrnci, tak to zhustne samé. Asi len 2-3 polievky zahusťujem múkou a bešamel na omáčku k varenému mäsu robím s múkou. Aj zápražku som vynechala, radšej nasekám cibuľu úplne nadrobno a mám husté, príp. cibuľu len tak poprášim múkou a stačí.

púpavienka, Po, 03. 09. 2018 - 19:39

Vidíš a toto ja nezjem, jednoducho aj v segedíne musí byť omáčka hladká a po knedlíku sa klže ale ak je vodový knedlík nasiakne a nie je pre mňa jedlý. Teda teraz už nič také nemôžem.

dulka, Ne, 02. 09. 2018 - 18:29
Áno, myslím, že sa tu je priveľa. Ja jem v podstate 3x za deň a stačí mi to. Pomedzi jedlo sa snažím "nevyjedať" a ak, tak je to väčšinou v tom, že si odkrojim zo syra, ulietavam hlavne na parenici, či korbáčikoch.Zemiakové lupienky nekupujem, sladkosti veľmi zriedkavo. Radšej upeciem koláč, ale aj teraz naposledy keď som robila jablkový mrezovnik (neskutočné veľa jabĺk máme tento rok), tak som polovicu zamrazila a druhá polovica tie ešte nie je zjedená. Ale ako si opisovala tú rodinku, tak to by mi zas bolo málo, asi by som bola hladná :-)
balalajka, Po, 03. 09. 2018 - 08:53

Dobrý článok. Páči sa mi.

Ale ty tu začieraš do niečoho, čo je viac o množstve ako o kvalite - či do skladby, či do obsahu výživových ostatných prvkov. Ale oboje spolu úzko súvisí.

Ono, každý sme iný. Ale asi základ by mal byť - udržanie nejakej rovnováhy. Je to podľa mňa strašne individuálne. Niekto niekedy vymyslel nejaké tabuľky. Dlho - napr. ja keď som bola školou povinná, platilo nejaké výška -100 = váha. Pri mojej by som mala mať 80kg. Potom tu bolo ( a stále je) BMI, nejaké percento tuku v tele, a všelijaké možné tabuľky. Prihliadnuc na náš subjektívny stav - nie každý sa cíti dobre podľa tých tabuliek a merítok.

To, že je tu nadkonzum ... nielen v jedle ... no o tom neviem napísať veru nič nové. Skôr je človek za divného a spoločnosti to bije do očú, ak zje málo a stačí mu to, ako človek, ktorý je tučný a prejeda sa. To už nikto neokomentuje.

Je to o nejakej tej "rozožranosti" ... nebudem rozoberať all exclusive dovolenky (to neni štandard, to sú jedacie orgie v 99%). Lebo ľudia keď môžu, tak akoby aj musia Úsmev ... ak je jedlo a nápoje dostupné cca 18 hodín denne, tak to treba všetko ochutnať.  Nuž, láka to láka.

Ale späť do šedej reality ako sa hovorí. Nutričná skladba jedla ťa núti prispôsobovať aj počet jedál denne, aj ich veľkosť. Ten kto je veľa sacharidov, má podchvíľou nutkanie niečo zobnúť. Nie hlad. Proste je to v hlave. Ak nabehneš na stravu postavenú na tukoch alebo proteínoch tak ako to napr. popísal pán doktor, zistíš, že zrazu niektoré jedla jesť netreba.

No a na druhej strane - naučili sme sa jesť nie do sýta, ale do plna. Mrkám A možno tu je kameň úrazu, lebo nejeme, keď sme hladný. Málokto sa ide najesť, lebo má hlad. Sú také prípady, ako popisuje aj Gitka, proste jej žalúdok ohlási. Len ja mám skôr pocit, že sa raňajkuje preto, lebo sa to má a treba sa ráno najesť, lebo v práci neni už kedy, na obed je vymedzená prestávka a je nejak "prirodzené" či skôr zaužívané rozdeliť ten deň poludním a jedlom a potom večer ukončiť spoločnou večerou.

PS - jem 3-4 krát denne. Obed mám zeleninový šalát s niečim živočíšnym a polievku - občas bez polievky, ale chýba mi na obed ten pocit, že mám niečo teplé v žalúdku, tak aspoň kávovinový nápoj (samý sacharid podľa obalu Hambím sa). No a olovrant sa mi občas zleje s večerou. To si dám aj koláč kľudne. Hlavne teraz, keď je ovocia veľa a ja pečiem denne, tak mám na také domáce chuť. Hambím sa

Kamila, Po, 03. 09. 2018 - 09:24

Plne súhlasím s tý, že je to veľmi individuálne. Napriklad keď mala Tinak u nás dve spolužiačky obé tenké ako prierka, len jedna trošku viac "svalovejši" typ (doma viac na bielkoinovej strave sú). Druhá na prvý pohľad krehký kvietok (inak behá ako laň). Ta prvá zjedla primeranú porciu ako moja deva, tiež v podstate štíhla, len nie až tak ako obe devy. A "krehký" kvietok, asi len polovičku z ich porcie. Jej mama je presne taká istá, postavou neviem ako jedením, ale zas ma sestru a tá je na prvý pohľad iná.

Ale áno je to aj o zvykoch, v rodine, dobe, spoločnosti ... aprejedáme sa, poniektorí, lebo zajedáme všetky "somariny" ja určite. obdivujem moju najmladšiu, ona nepotrebuje jesť sladké, ani môj drahý ..

A inak bez debaty, ako sa tomu občas bránim, lebo mnohé ovocie milujem. Keď mám bielkovinové raňajky, však aj ďalej, nemám takú potrebu jesť somarinu za somarinou ...

Stále som však presvedčená, že sme individuálne bytosti a aj na to treba brať ohľad.

balalajka, Po, 03. 09. 2018 - 09:31

Individuálne bytosti sme, ale v hlave inzulínový spúšťač je rovnaký. To je chémia. Len niekto si povie, "nedám si" a keď prejde ten prvý nával, tak zistí, že v podstate to nie je hlad a nič sa nedeje.

A niekto si ani nedovolí byť hladný, lebo neviem čo. Niektorí bývajú dokonca "zlí", keď sú hladní. Hlavne chlapi, to mám odskúšané. Nervozita až agresia. Niečo to má s hormónami. Možno za tým bol u predkov ten impulz, že lepšie lovili zver. Ktohovie. Chichocem sa

Kamila, Po, 03. 09. 2018 - 09:56

Jasne, dolezita vec je psychika, moja je bez debaty labilnna, rodinne zvyky, ale neberte mi genetiku a ozaj individualitu kazdej bytosti. Však si len vezmi moju sestru Maju, tym postavy, ... viac svalovej hmoty, ale ona je dlhé roky vegetariankou, aj ked nie uplne, uplne  striknou, keby ju nezastavi jeden uraz, a stav klbov, kde sa spaja aj genetika dosledky urazu, je nezastavitelana aj bez bielkovin ... , ako tie ma v jedálničku, ale okrajovo.

Niekto si povie nedám si, lebo sa kontroluje, a niekto to vôbec, ale vôbec nepotrebuje k životu. Idem pozriet test typu človek apodľa Ajurvédy. Napríklad tento test

dasa_, Po, 03. 09. 2018 - 10:00

presne tak, jeden to dá úplne ľahko, lebo to nepotrebuje k životu. A druhý sa musí extra sústrediť, aby nevyjedal len tak mimochodom.

 

mmch, máme teraz v rodine dvojčatá, ešte nemajú rok a už je na nich viditeľný úplne rozdielny apetít. Samozrejme aj postavy a typy sú úplne rozdielne. A tie sú fakt naraz kŕmené, rovnako...

A zaujímavé je, že aj ich koža sa prejavuje rôzne. Hoci sú stále kojené, skoro ročné. Od narodenia u jedného problémy s kožou, druhý v pohode.

púpavienka, Po, 03. 09. 2018 - 10:56

No ja som bola vždy slabý jedák ale vyjaedala som statočne, teraz uznávam. Ked začalo by ť so mnou zle ten dvojtýždňový vlčí hlad bolo to najhoršie čo mohlo byť - všetko, agresivity, podráždenosť, nespokojnosť až depresia ale odvtedy odrazu sladké ale aj slané nemusím. Takže pôst je dobrý v tom že si môžme naštartovať znovu metabolizmus aj ked u mňa išlo o veľmi radikálne zmeny začalo som elimináciou potravín.

balalajka, Po, 03. 09. 2018 - 10:04

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Ak by si žila a jedla ako Maja, myslíš, že by si nemala postavu podobnú jej? Vegetariáni môžu mať dosť bielkovín - nie je iba živočíšny typ bielkoviny. Mrkám

Kamila, Po, 03. 09. 2018 - 10:07

Ale teraz som neporovnavala nas dve, skor uvadzala, ze vsetko je individualne. Ze vo vacsine sa svalova hmota spaja s bielkovinami, ale nie je to uplne pravidlo. Je mi jasne, ze su aj rastlinne bielkoviny, ale urcite menej vydatne, pokial sa z animi vyslovene nejde.

balalajka, Po, 03. 09. 2018 - 10:47

Súhlasím. Súhlasím s tým, že je to individuálne.

To zobrazenie svalovej hmoty .... tak sú tri typy a tam sa to líši. Proste niekto nerobí "takmer nič" a má svaly, niekto si to oddrie a nemá ani ten, čo "takmer nič" nerobí.

Tie rastlinné bielkoviny - no neviem ako sa to chemicky prejavuje a správa, skôr musíš toho viac zjesť ako pri živočíšnom.

margesimpson, Ut, 04. 09. 2018 - 09:34

Takto, svaly a bielkoviny. To su prepojene nadoby. Bez bielkovin svaly tazsie vybudujes, aj ked asi aj to sa da. A segra musi mat dobry jedalnicek. Lebo teda ja mam dvoch kolegov, striktni vegetariani. Ale tlsti ako prasce, a to doslova. Lebo ich vegetarianstvo spociva vo vysokosacharidovych mucnych jedlach :-D

Kamila, Ut, 04. 09. 2018 - 10:11

Moja sestra je iny level .... a pohybu ma ... Ale viem, ze mladsia dcera ma v skole dve dievcata vegetarianky a tie su najbuclatejsie, a nemyslim, ze jedia vela mucnych jedal ... ich mamy su stihlunke ... Ono to cele bude veda a osobne som stale presvedcena, ze je to individualne. Niekomu sedi viac bielkovinova strava, niekomu bezmasitá, menej "mliecna" ..., niekto moze zjest vsetko ..., samozrejme energeticky vydaj zvacsa nepusti ..., ale ani to nemusi byt pravidlo, len kazdy ma iny metabolizmus a samozrejme, ale v ziadnom pripade sa neda beztrestne prejedat sladkostami, vysokotucnymi nezdravymi jedlami, ani vyrobkami z bielej muky ... a treba sa hybat, lebo to si vyberie svoju dan mozno aj u stihleho cloveka. A nie nad vyrovnanu psychiku a už som odbočila. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Iwa, Po, 03. 09. 2018 - 18:23

Áno, prejedáme sa. a vyjedám aj ja. Keby som sa včera udržala a nechala ten turecký med na pokoji, mohla som ušetriť 51 eur za opravu vypadnutej plomby. Drahý mal narodky, bolo nás 10. A jemu sa zdalo, že 15 rezňov bude málo! No, nebolo, posledný som mala dnes na obed a zemiakový šalát mi ostal aj na zajtra. Oznámila som všetkým, že bude torta, aj tak sestra doniesla ďalšiu poschodovú. Tú moju som im rozdelila domov, nám ostalo spodné poschodie z druhej. A takto to funguje... Máme "veľké oči" a keď už to je doma, tak to nenecháme pokaziť, treba to zjesť hneď. 

A to, že je niekto zlý, keď je hladný... Zažila som párkrát nízku hladinu cukru v krvi od hladu. To je úplne niečo iné, ako nutkani na vyjedanie. Ten hlad po sladkostiach mi pripadá ako abstinenčné príznaky a z toho je agresivita. Keď má niekto nízky cukor, agresívny nebýva, nervózny áno. Mne sa točí hlava, zahmlieva pred očami a oblieva ma pot. Len to si musí každý vyskúšať na sebe napr. cez pôst.

Čítala som aj ten článok, tak u nás sú málokedy teplé večere. Skôr pomazánky, zelenina, max. sa doje niečo teplé od obeda (to najradšej mladší junák). Obedy si už v robote neobjednávam, aj tak okolo obeda idem domov a spravím si šalát, cuketu s vajíčkom, niečo ľahké. Teraz boli prázdniny "zaberák", lebo deti sa doma stravovali, tak som musela variť. Najviac ma vytáča, keď niekto povie, akí sú naši chalani chudí. Lekárka bola nadšená, že na preventívke mali cholesterol v norme - a ja som bola v šoku, že to nie je bežné u 11-ročných detí. A pritom týždeň zdravej výživy v škole majú každý rok.

Kamila, Po, 03. 09. 2018 - 21:04
Ono cholesterol mozu mat vysoky aj stihle a sportujuce deti v podstate so zdravou stravou.
Iwa, Po, 03. 09. 2018 - 21:40

Tak toto mi je záhadou. nikdy som to nejako neskúmala, ale bola som presvečená, že keď sa zdravo stravujem, cholesterol musí byť v norme.

púpavienka, Ut, 04. 09. 2018 - 08:03

Mne chýba ten enzym a telo to vedelo vykryvať ale vraj teraz ta chémia v potravinách všetko zmenila a telo nevie nahradiť a vraj je mnoho deti s vysokým cholesterolom, čomu som tiež nechcela veriť.

dasa_, Ut, 04. 09. 2018 - 07:50

Možno by stálo za to začať uvažovať, čo mať doma, v chladničke a v špajzi tak, aby boli uspokonjené základné potreby a zároveň aby tam nebolo nič, čo by lákalo k maškrteniu, mimovoľnému vyjedaniu. A držať sa toho hlavne pri nákupoch. Lebo keď to už človek kúpi, tak má pocit, že to treba zjesť, že sa to nepatrí vyhodiť do koša.

balalajka, Ut, 04. 09. 2018 - 08:31

Keď prídu letáky, tak som vždy pozerala, čo by sa mi HODILO. Aj toto by sme zjedli, aj toto by nebolo zlé kúpiť(veď je akcia). A potom som nejak došla k tomu, že začala som pozerať TOTO POTREBUJEM. Takže aj nákupy sa začali orientovať tým smerom. Samozrejme sa tam pripletú veci, ktoré na mieste medzi regálmi si poviem, že by sa mi HODILO, ale nejdem už prvo plánovane kupovať tie hodiace sa potraviny.

U mňa napr. hodne urobí čokoláda. Ak je raz načatá ......

No a ešte tie domáce koláče .... keď ja tak rada pečiem Hambím sa

púpavienka, Ut, 04. 09. 2018 - 08:50

letáky som prestala sledovať pred takými 8 rokmi, takže neviem čo je v akcií. Naposledy som išla v lete do Lídla lebo mi všetci ozunamili že budú hortenzie tie čo chcem na slnko a to som po rokoch išla prvý krát na akciu a som spokojná. No k jedlu, ja som Rak a potrebujem mať zásoby lebo by som z toho bola chorá a ak by som chodila každý deň na nákup nakúpim toho oveľa viac ako raz do týždňa, takže u mňa platí mať v špajzi zásoby aby som vedela že sa nič neudeje ak aj 2 týždne nepôjdem na nákup. Ja by som nemohla existovať ako moja svatka - ide robiť palacinky tak ide kúpiť múku či olej. Toto nie je pre mňa a nikdy nebolo. Takže je to aj o tomto čo v človeku je a ako vie improvizovať či tam má tu vytvárnu zložku v sebe.

Kamila, Ut, 04. 09. 2018 - 08:59

To ja som opak, doma mám zásoby minimálne, a obchody teoreticky dosť ďaleko, takže často improvizujem Hambím sa. A letáky nesledujem, okrme toho, že mi domov nechodia tie správne, snažím sa kupovať čo treba, ale nie vždy sa úplne zadarí. Hambím sa

dasa_, Ut, 04. 09. 2018 - 09:51

kedysi dávno som fičala na Fly lady - je to o upratovaní . A vlastne o organizácii domácnosti ako takej. Tam radili samozrejme robit jedálniček. A potom sa dá veľmi dobre vysledovať, ktoré potraviny doma potrebuješ. No a zase podľa nejakého iného upratovacieho smeru Veľký úsmev(zjavne ma baví o tom hlavne čítať Veľký úsmev) je potom dobre si vybrať konkrétny produkt, konkrétnu značku. A prípadne vysledovať akcie, ich periodicitu. A to nakúpiť do zásoby. Ale iba základ. My napríklad kupujeme iba jedno balenie ryže. Nemám problém zosypať zvyšok ryže do jedného hrnca. Furt je rovnaká. Takisto cestoviny. Konzervované paradajky a pretlak mám presne určené, ktoré. Aj iné veci. Ono to potom vlastne aj zrýchli nákup. Netreba vyberať, iba siahneš v regáli a ideš.Úsmev

Iwa, Ut, 04. 09. 2018 - 08:58

Na nákup chodievam so zoznmom - tak som si nejako zvykla, keď chalani potrebovali trénovať písanie, písali zoznam a teraz si ho spravím aj sama. V rámci zapájania do somácich prác kontrolujú čo chýba v chladničke a špajzi (skrinke) tiež chalani - aspoň nevidím, aké mlsnotky (somariny) tam sú. Lebo keď raz viem, že TO tam je, tak ma láka zjesť to. Ten pocit, že keď som to raz kúpila, tak nebudem plytvať a nevyhodím to... Sme sa napočúvali "Čo by za také jedlo dali hladné deti v Afrike?!", že Dáška a niekde v hlbinách mozgu to je, že jedlo je niečo viac. Horšie je, keď ide na nákup manžel, ten nakúpi 2x toľko ako treba +kopec somariniek. A potom sa čuduje, že priberá.

Elek, Št, 20. 05. 2021 - 13:00

Trik je prestať konzumovať sacharidy. Keď si človek nedá ryžu, zemiaky, chlieb, cestoviny, ale len sóju, mäso a zeleninu schudne na zdravú hmotnosť. Ovocie je tiež v poriadku.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama