
M.á.r.i.a | Celozrnný pšenično-ražný chlieb
Pečiem prevažne doma pečivo a chleba, pritom kombinujem rôzne múky a pridávam pochutiny. Tentoraz to bol tekvicový olej a jadierka.
450 | gramov | celozrnná pšeničná múka |
150 | gramov | ražná múka |
42 | gramov | droždie |
2 | decilitre | voda |
1 | čajová lyžička | cukor |
4 | polievkové lyžice | jemné ovsené vločky |
4 | polievkové lyžice | pšeničné klíčky |
1 | čajová lyžička | soľ |
3 | polievkové lyžice | tekvicový olej |
3 | polievkové lyžice | semienka tekvicové |
Kvások: Do vlažnej vody dáme cukor a rozdrobíme droždie, necháme vykysnúť.
Zatiaľ si pripravíme všetky sypké suroviny do misy alebo rovno do robota. Ak máte pekárničku môžete dať aj tam.
Pridám vykysnutý kvások a olej, soľ a vodu podľa potreby pridávame vlažnú vodu počas hnetenia - približne + 250 ml.
Cesto necháme hodinu vykysnúť na teplom mieste.
Potom rozdelíme na dva bochníky, ktoré na troche múke upravíme, dáme na plech a necháme podkysnúť kým sa vyhreje rúra na 200 st, na spodok rúry dáme plech s vodou.
Pečieme 15 min, potom znížime teplotu na 180 stupňov a dopečieme približne 30 min.
Chlebík bol s nádychom tekvice a klíčky mu dali mierne orechovú chuť. Na záver ukážka ako vyzeral po rozkrojení. Podávala som s bryndzou a s pikantným domácim bôčikom.

M.á.r.i.a
Obdivujme pečenie domáceho chleba.