
Pixabay.com | Calzone
U nás trochu netradičná, ale v Taliansku veľmi obľúbená. Táto pizza má vraj korene v Neapole, kde kuchárovi pri vkladaní pizze do pece sa zosypala tak, že sa preložila na polovicu. Ten neváhal a dal upiekol ju.
Ingrediencie
Cesto: | ||
500 | gramov | hladká múka špeciál |
1 | čajová lyžička | soľ |
4 | polievkové lyžice | olivový olej |
21 | gramov | droždie |
250 | millilitrov | voda |
1 | štipka | cukor |
Náplň: | ||
3 | polievkové lyžice | olivový olej |
1 | kus | cibuľa červená |
2 | strúčiky | cesnak |
4 | kusov | paradajka |
4 | plátky | anglická slanina |
1 | kus | klobása |
200 | gramov | šampiňóny |
1⁄2 | čajová lyžička | provensálske korenie |
120 | gramov | ovčí syr |
soľ |
Postup
Z polovičky vody, trochu cukru a droždia si necháme vykysnúť kvások. Do múky si dáme soľ, olej a vykysnutý kvások. Postupne pridávame zvyšnú vodu a vypracujeme pružné, hladké cesto. Necháme vykysnúť asi 45 min. Medzitým si pripravíme náplň.
Cibuľu nakrájame na kolieska, paradajky sparíme, olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky, cesnak nasekáme na drobno. Slaninu nakrájame na pásiky, klobásu na pol kolieska, šampiňóny na plátky. Na oleji restujeme chvíľku cibuľu, pridáme paradajky a cesnak a restujeme. pridáme slaninu a klobásu a necháme restovať kým sa nevydusí šťava z paradajok. Pridáme korenie a šampiňóny a ešte tak 5 min restujeme. Podľa chuti dosolíme. Necháme trochu vychladnúť.
Cesto si rozdelíme na 4 časti. Z každej vytvarujeme bochník, ktorý v rukách najprv roztlačíme na placku a tú vyvaľkáme do kruhu priemerom 26 cm. Na polovicu dáme plnku, na ňu nadrvíme troch syra. Preložíme prázdnou stranou a poriadne zatlačíme. Dáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 220 st. asi 8 -10 min., kým nie sú pekne chrumkavé. Pri podávaní prelejeme paradajkovým pyré dochuteným podľa seba bylinkami.
Náplň si môžeme vymyslieť podľa seba. Dá sa naplniť len zeleninou. Ja som mala trochu viac cesta tak som urobila malé placky - pizze, ktoré som potrela smotanou s nastrúhaným syrom a kôprom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Omeleta
Alica7 | Omeleta
Omeleta
Chutná omeleta s kukuricou alebo hráškom vhodná nielen na raňajky.
Zemiakové bryndzové pirohy
Alica7 | Zemiakové bryndzové pirohy
Zemiakové bryndzové pirohy
Najlepšie domáce pirohy zo zemiakového cesta plnené bryndzovo-zemiakovou plnkou.