
Originálne duté pečivo
5 | kusov | žĺtok |
400 | gramov | práškový cukor |
8 | dekagramov | hladká múka |
1 | dekagram | Salajka |
5 žltkov vymiešame s 20 dkg cukru a zamiešame salajku. Necháme cez noc stáť
Ráno k tomu primiešame 20 dkg praš . cukru a 8 dkg hl múky.
Vypracujeme cesto a vyvaľkáme na múkou vysypanej doske ,vykrajujeme a ukladáme na plech vystlaný papierom po upeční sú prázdné
nezľaknite sa pri pečení je dosť cítiť salajku
Tak ho daj do placu,rada sa poučím a vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Poznám, poznám-hlavne tú vôňu , ale nerobím ich-na nás sú dosť sladké, ale kto má také rád, tak môže byť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Blbá otázka, ale čo je salajka? Nech som aj ja múdra..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Salajka,jelenia soľ,amonium alebo cukrárske droždie,je obdobou kypiaceho prášku do pečiva.Používali ho do cesta,na koláče a keksy naše staré mamy.Pri pečení zvláštne vonia.Bežne ho dostať v potravinách pod názvom Salajka.Vyskúšaj,keksy sú super!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to je jelenia soľ -kypriaci prášok da zákuskov.dostať to v potravinách .pozor uteká a keď sa pečie tak smrdí. myslela som že rýchlo vypechá.ja mám takú starú knižku o mede a tam sa to dáva do každého medovnika
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja to zase poznám práve zo zázvorníkov (teda ďumbiernikov) tam odkiaľ je moja mama sa tak robili - a bol presne ten efekt, že boli také duté
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
áno,áno
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja poznám zo salajky krémový zákusok,ale jedla som u švagrinej ak salajkové koláče-niečo ako kysnuté,boli plnené lekvárom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj já mám nejaký krémový je to plát cesta o salajkou ,krém ,piškóta namáčané v káve s rumom,krém a zasa cesto
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No teda, fidorka-aj ja mám zákusok zo salajky-neviem, neviem, či si mi nelozíme do poznámok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nelozíme,len asi máme podobné chute a ja tiež zbieram recepty všade kde sa k nejakým dostanem,tak ako ty Vidíš,keď k nám prídeš,aspoň máš šancu,že ti bude chutiť,čím ťa ponúknem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hm, ja mám taký, čo sa pečie na opačnej strane plechu(tri časti), plnka je z hrubej múky, žĺtka, vanilka, cukru a masla a nato poleva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ten mám aj ja .mám ho už asi 35 rokov poznačený ale robím ho málo ,lebo moji chalani nemajú radi plnkové.Raz sa mi nechcelo piecť tie osuchy a tak som to skúsila z Indian -keksy.dala som normálne plnku a tie máčané piškoty a bolo to normálne jedlé ale teraz sú aj keksy drahé .ja chcem teraz urobiť dobošku,mám celkom dobrú čokoládovú plnku(zatial iba napísanú)dúfam že sa mi podarí a fidorka mi poradila že to môžu byť aj pláty ako na medový rez tak to skúsim.Budem informovať ako sa mi to podarilo.Medové robím rada lebo sa s tým cestom veľmi dobre
robí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja ten salajkový - krémový robievam často,ten istý recept asi ako píše Lia,len dávam do krému kakao.A ako si písala,že cesto pri pečení "vonia",tak som si spomenula na niečo.Keď som to ja piekla prvý krát,vedela som,že to smrdí,ale môj muž nie...,prišiel do kuchyne a čudoval sa,že či nerobím náhodou susede trvalú,že čo to tu vyrábam za arómu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
, že trvalú
u nás sa tak čuduje ten môj, keď robím boľavú patu, alebo teda niečo z tvarôžkov-keď ja to ták milujééém
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to čo je "bolava pata"?nempoznám
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pridám recept, ak chceš...je to vlastne taký akože "nákyp" robený z tvarôžkov, ak ľúbiš, tak ho neskôr napíšem...teraz idem robiť krupicovú sadlinu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Napíš,kedy budeš mať čas,neponáhľam,len ma to zaujalo,ešte som to nepočula.A či ľúbime?No ja mám "ťažkú"dietu,ja všetko nemôžem,ale chlapci nemajú problém s ničím,čo je na taniery,to je na jedenie - to je ich heslo.
Ďakujéém!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
hej, hej poznam to aj ja, dosť sa nafúknu, sú veľmi sladké, ja mám možno troška iný receptík...