
admin
Toto vzniklo vďaka obrázku, ktorý sa mi páčil. A potom sa mi páčila myšlienka, že tam nejde biely cukor. Ale najviac sa mi páčilo, čo vyliezlo z rúry. Teraz myslím chuťovo Inak, povedala by som, že toto sú jedny z najrýchlejších koláčikov, nebyť hratia sa s vykrajovaním a vytláčaním vzorov.
125 | gramov | maslo |
100 | gramov | trstinový cukor |
1 | kus | žĺtok |
100 | gramov | datľový sirup |
210 | gramov | hladká múka |
1⁄2 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
1 | čajová lyžička | nové korenie |
1 | čajová lyžička | škorica |
1⁄2 | čajová lyžička | zázvor sušený |
trocha | klinčeky | |
trocha | kardamóm | |
trocha | muškátový oriešok |
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom elektrickým mixérom do penista. Pridáme žĺtko, ďatlový sirup.
Ak treba, zomelieme koreniny a pridáme do maslovej zmesi.
Prisypeme múku so sódou a rukou vyhnetieme cestíčko.
Trochu sa lepí.
Dáme asi na hodinu stuhnúť do chladničky.
Rúru rozohrejeme na 150 stupňov a nachystáme si plechy. Ja som použila na klasický papier na pečenie, na plech s teflónovým povrchom nebolo treba nič.
Povykrajujeme, použijeme pečiatky, ak sa vám chce.
Pečieme 10 minút.
Po vybratí môžeme ešte potrieť, kým sú horúce, rumovou polevou, na ktorú si vymiešame 40gr práškového cukru s 1,5 polievkovej lyžice kvalitného rumu.
Mne veľmi chutia. Sú mäkké, trochu pripomínajú spekulatusy chuťou.
Pôvodný recept hovorí o melase. Ja som nemala a vyhutovala som, čím nahradím, keď mi padol do očí ďatľový sirup. Vďaka nemu majú koláčiky jemne ovocnú chuť a peknú zlatistú farbu.
Povrch je malilinko stuhnutý a pod ním sú úžasne mäkké a voňavé koláčiky. Trochu netradične je tam cítiť aj sódu, ktorá dáva takú zvláštnu neutralitu všetkým koláčom - aspoň podľa mňa.
Ďalšie recepty
ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerajú perfektne a určite tak aj chutia!:) Ďakujeme za recept, ako vždy, načisto parádny:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Krásne sú

