Popis
Stáva sa, že niekedy potrebujem navariť jedlo len na ten jeden deň a vtedy zvyčajne vynechávam aj polievku /tú v malom akosi variť neviem /, takže musí byť dostatočne sýte aj pre chlapov.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 1 hod |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas | 1 hod |
Ingrediencie
1 | kilogram | zemiakov |
200 | gramov | hladkej múky |
1 | kus | vajce |
trocha | soľ | |
Omáčka | ||
250 | gramov | Nivy |
2 | kusy | vajec |
1⁄2 | šálka | mlieka |
trocha | mleté čierne korenie | |
trocha | masla | |
Na sladko | ||
trocha | mletej škorice | |
trocha | práškového cukru |
Inštrukcie
Syr si nahrubo nastrúhame a zalejeme mliekom. Necháme odležať, kým si pripravíme gnocchi.
Gnocchi:
Zemiaky uvaríme v osolenej vode, ochladíme a olúpeme... postrúhame najemno. Prisypeme múku, osolíme, pridáme vajce a zamiesime mäkké, ale dosť husté cesto. Z cesta odoberáme vždy kúsok, ktorý vyšúľame na valček asi 1 cm hrubý, pokrájame na pár centimetrové kúsky, jemne pomúčime a každý stlačíme vidličkou, poukladáme na tácku. Dáme variť vodu, osolíme ju a gnocchi po častiach uvaríme. Keď vyplávajú navrch sú hotové. Vyberieme ich dierkovanou naberačkou a jemne omastíme alebo hneď prelejeme omáčkou. Alebo ak robíme nasladko, posypeme škoricou a práškovým cukrom.
Omáčka:
Syr spolu s mliekom prelejeme do kastróla na miernom ohni zahrievame, kým sa syr nerozpustí. Pridáme kúsok masla, rozhabarkované žĺtky a ml. čierne korenie. Povaríme, kým nie je omáčka hladká.
Poznámky
Síce to vyzerá na veľa roboty, ale pokiaľ nerátame čas, kým sa zemiaky varia a chladia, príprava netrvá viac ako 30 minút.
Postup:

- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť