reklama

Jašter

Pridal/a Evka1223 dňa 07. 11. 2011 - 18:37 - Recepty Evka1223
obrázok k receptu

reklama

Názov dostane každého a niet človeka, čo by nedorazil k stolu ak zahlásim, že budem podávať jaštera....(giggle)

Ingrediencie
500 gramov bravčové mäso
4 kusov cibuľa
4 kusov kyslá uhorka
2 polievkové lyžice horčica
  trocha soľ
2 polievkové lyžice olej
1 čajová lyžička mletá červená paprika
  mleté čierne korenie
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Prečo jašter? Uvar...a zistíš (giggle) Jedlo je nastaviteľné pre rôzny počet stravníkov. Na 4 osoby počítam tak okolo 0,5 kg mäsa. Najlepšie bravčové typu stehna. Zomlieť nahrubo alebo nakrájať na kocôčky max. 0,5cm x 0,5cm (ale kto by to robil tak pre jedného ešte ešte...ale pre viac??? - ani náhodou!!). Pomlieť, ak nepomelieš alebo pokrájaš na veľké kocky nebude jašter jašterom ale zjete to aj tak :-D

4 ks strednej cibule nadrobno nakrájať a hodiť na olej alebo masť. Ak je cibuľa sklovitá, prihodiť mäso (bavčové, hovädzie, morčacie, divina,...vegetariáni môžu použiť sójový granulát). Mäso popražiť, osoliť, okoreniť, pridať mletú červenú papriku a podliať vodou tak, aby ňou bolo mäso iba mierne prekryté. Dusíme na miernom ohni do zmäknutia, občas premiešať a podľa potreby dolievať vodu, aby bolo stále mäso ponorené, ale aby neplávalo ako v polievke.

Hustota má byť taká kašovitá. Po udusení dochutiť 2 PL plnotučnej horčice a 4 ks na hrubšie postrúhanej sterilizovanej uhorky a troškou feferónkovej pasty (nemusí byť, záleží od zvyku). Už nedusíme, len zľahka zamiešame a prevaríme.

Pri dusení sa môže sladkokyslý nálev z uhoriek použiť na podlievanie...je to chutnejšie. Kto má rád vegetu, môže aj ňou dochutiť. Podáva sa s chlebom, ryžou, zemiakmi, cestovinami...chutí aj studené na chlebíku obložené kolieskami cibule.

Je to obľúbené jedlo na našich rodinných stretnutiach, keď už zazimujeme gril kút v záhrade. Mám ho od bývalej šéfky a tá ho priniesla z manželovej rodiny zo Srbska. Zapíja sa pivkom, vínkom...čo kto obľubuje.

Doplňujúce poznámky

P.S Autorské práva vy(na)hradené, šíriť a kopírovať môžete kedykoľvek s dobrým úmyslom (sun) (sun) (sun)

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
1 hod, 50 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 30 minút

reklama


reklama

SYLVUSH, Po, 07. 11. 2011 - 20:05

Evka si ma dostala, že: Jašter. Som si myslela, že zelené, ako jašter, alebo pálivé, ako jašter, ale nič z toho, najprv som si myslela, že to bude nejaké mäso so špenátom (zelená farba jaštera), alebo teda niečo riadne feferónové, alebo s čili papričkami. Ja robím podobne dusenné mäso na kocky pokrájané, ale k uhorkám ešte pridávam údeninu a uvarené vajíčka. Mňam.

Evka1223, Po, 07. 11. 2011 - 21:14

Ak sa pomelie nahrubo - vzhľadom to pripomína akoby kožu dobre starého varana Chichocem sa... ale to nikomu neprekáža, máme guče za ušami a mľaskáme o 106.

SYLVUSH, Ut, 08. 11. 2011 - 16:15

aháááá, tak preto sa to pomelie, už chápem Váľam sa od smiechu po podlahe

Martina79, Po, 07. 11. 2011 - 20:21

to poznám, pravidelne robievame. Sem tam šupnem aj kukuricu. Skúšala som už aj z kur. pŕs.
Ale je to dobréééé....Vyplazený jazyk

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama