
Názov dostane každého a niet človeka, čo by nedorazil k stolu ak zahlásim, že budem podávať jaštera....(giggle)
500 | gramov | bravčové mäso |
4 | kusov | cibuľa |
4 | kusov | kyslá uhorka |
2 | polievkové lyžice | horčica |
trocha | soľ | |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | čajová lyžička | mletá červená paprika |
mleté čierne korenie |
Prečo jašter? Uvar...a zistíš (giggle) Jedlo je nastaviteľné pre rôzny počet stravníkov. Na 4 osoby počítam tak okolo 0,5 kg mäsa. Najlepšie bravčové typu stehna. Zomlieť nahrubo alebo nakrájať na kocôčky max. 0,5cm x 0,5cm (ale kto by to robil tak pre jedného ešte ešte...ale pre viac??? - ani náhodou!!). Pomlieť, ak nepomelieš alebo pokrájaš na veľké kocky nebude jašter jašterom ale zjete to aj tak :-D
4 ks strednej cibule nadrobno nakrájať a hodiť na olej alebo masť. Ak je cibuľa sklovitá, prihodiť mäso (bavčové, hovädzie, morčacie, divina,...vegetariáni môžu použiť sójový granulát). Mäso popražiť, osoliť, okoreniť, pridať mletú červenú papriku a podliať vodou tak, aby ňou bolo mäso iba mierne prekryté. Dusíme na miernom ohni do zmäknutia, občas premiešať a podľa potreby dolievať vodu, aby bolo stále mäso ponorené, ale aby neplávalo ako v polievke.
Hustota má byť taká kašovitá. Po udusení dochutiť 2 PL plnotučnej horčice a 4 ks na hrubšie postrúhanej sterilizovanej uhorky a troškou feferónkovej pasty (nemusí byť, záleží od zvyku). Už nedusíme, len zľahka zamiešame a prevaríme.
Pri dusení sa môže sladkokyslý nálev z uhoriek použiť na podlievanie...je to chutnejšie. Kto má rád vegetu, môže aj ňou dochutiť. Podáva sa s chlebom, ryžou, zemiakmi, cestovinami...chutí aj studené na chlebíku obložené kolieskami cibule.
Je to obľúbené jedlo na našich rodinných stretnutiach, keď už zazimujeme gril kút v záhrade. Mám ho od bývalej šéfky a tá ho priniesla z manželovej rodiny zo Srbska. Zapíja sa pivkom, vínkom...čo kto obľubuje.
P.S Autorské práva vy(na)hradené, šíriť a kopírovať môžete kedykoľvek s dobrým úmyslom (sun) (sun) (sun)
Ak sa pomelie nahrubo - vzhľadom to pripomína akoby kožu dobre starého varana ... ale to nikomu neprekáža, máme guče za ušami a mľaskáme o 106.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aháááá, tak preto sa to pomelie, už chápem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to poznám, pravidelne robievame. Sem tam šupnem aj kukuricu. Skúšala som už aj z kur. pŕs.
Ale je to dobréééé....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka si ma dostala, že: Jašter. Som si myslela, že zelené, ako jašter, alebo pálivé, ako jašter, ale nič z toho, najprv som si myslela, že to bude nejaké mäso so špenátom (zelená farba jaštera), alebo teda niečo riadne feferónové, alebo s čili papričkami. Ja robím podobne dusenné mäso na kocky pokrájané, ale k uhorkám ešte pridávam údeninu a uvarené vajíčka. Mňam.