
Výborná sezónna mňamka z cukiny
600 | gramov | cuketa |
1⁄2 | hrnček | hladká múka |
1⁄2 | hrnček | hrubá múka |
1⁄2 | hrnček | olej |
5 | kusov | vajce |
200 | gramov | saláma |
1 | balík | prášok do pečiva |
cesnak | ||
cibuľa | ||
soľ | ||
korenie | ||
majoránka | ||
paradajka | ||
zelená paprika | ||
tvrdý syr |
Cukinu zmiešame s ostatnými surovinami (okrem rajčín, papriky a syra). Pokiaľ ide o množstvá najmä múky, vajec a oleja, tie údaje sú viac menej orientačné, je treba to kontrolovať, aby hmota nebola veľmi riedka. Pokiaľ ide o cibuľu a cesnak, tam je to skôr podľa toho, koľko toho kto znesie.
Hmotu vylejeme na plech (alebo inej vhodnej formy) vymastenej a vysypanej hrubou múkou a dáme piecť. Keď je to už takmer hotové, pokladieme na vrch rajčiny a papriky pokrájané na kolieska a posypeme syrom, dáme dopiecť.
Pôvodný recept bol trochu iný, najmä pokiaľ ide o tie rajčiny a papriku až tesne pred dopečením - ale takto sa mi to ozaj osvedčilo oveľa lepšie.
Pokiaľ ide o to stráženie "hustoty" - je to ozaj dôležité, "cesto" nesmie byť príliš riedke, inak sa to nikdy poriadne neprepečie - a mám skúsenosť, že každá tá cukina si (aj podľa sorty, aj podľa "zrelosti") pustí iné množstvo "šťavy", tak preto treba tie údaje brať ako "orientačné".
No a na záver už snáď len toľko, že sa dajú použiť aj iné "tekvicoidné" rastliny ako patizón, tekvica samotná.
ja tiež pestujem tekvice a cukiny, takže tento recept určite vyskúšam...inak s cukinou alebo tekvicou sú výborné aj zemiakové placky - do cesta ako bežne robíte, pridať nahrubo postrúhanú tekvicu, placky sú sviežejšie a výborné
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
potvrdzujem, tiež to robievam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
cela nasa rodinka zboznuje pizzu a toto urcite vyskusame...mnam,uz len pri citani sa mi chutove pohariky ozvali
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak ja som sa snažila upiecť, ale nezadarilo sa mi
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, tak navrhujem, keď budeš najbližšie v BA prideš ku mne "na kurz" - raz vidieť je lepšie ako 100 krat čítať. Ale inak - v čom bol problém? Prečo sa nezadarilo? Čo tomu chýbalo? Možno poradím aj takto "na diaľku".
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzera to fajnovucko prosim, prosim a ta salama sa pouklada hned na plech, ci tiez ku koncu s tou rajcinou a paprikou? ci som zle citala?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
salamu nadrobno nakrajat a pridat do "cesta"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
DAKUJEM
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
takže odskúšané, skoro spapané, výborné bolo
ĎAKUJEM za receptík
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
som rada že chutilo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
viem, že každý má inú rúru, ale aspoň orientačne by nebolo zlé napísať, ako dlho a na akej teplote.... lebo ja mám s tým problém
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
minimálne 45 min. na 200°C - ale je to fakt prudko orientačné, lebo to nielenže každá rúra inak pečie, ale aj každá tá tekvica je inak "šťavnatá" a tým pádom aj konzistencia toho "cesta" sa dosť rôzni od prípadu k prípadu - treba to kontrolovať ako keď sa pečie koláč ....
No a tá posledná fáza - pridanie paprík, rajčín a syra - to by malo prísť tak cca 10 min. pred koncom pečenia - povrch by už mal byť pevný, ale ešte nie chrumkavý ....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Robím tento cuketový koláč , len z jednou úpravou - ja nakrájanú cuketu vyžmýkam , a tak trošku zbavím vody
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mám rada cukinku určite vyskúšam