
To len ja tomu hovorím švédsky obed, pretože som to po prvý raz jedla vo Švédsku...
500 | gramov | mäso |
2 | kusov | zemiak |
1 | kus | vajce |
1 | kus | žĺtok |
trocha | muškátový oriešok | |
400 | gramov | zelenina |
Bežný hovädzí steak alebo bravčové/teľacie/morčacie/kuracie rezne urobené na prírodno - zatiaľ nič moc, že?
Zaujímavá je len príloha a aranžmán: urobíte si zemiakové cesto z uvarených, prelisovaných zemiakov, vajca a muškátového orieška a nastriekate z neho na vymastený plech kruhy alebo trojuholníky alebo polkruhy, proste aký tvar chcete, len to musí byť uzavretý útvar takej veľkosti, aby jeden zabral zhruba pol taniera. Upečiete pekne do zlatohneda, každému položíte na tanier flák mäsa, henten krumpľový útvar a tú dieru v ňom naplníte omáčkou.
Švédi najčastejšie používajú tzv. dánsku omáčku. U nás som ju nevidela hotovú, v Rakúsku áno, fľaša s takou bledožltou omajdou s nápisom Danish Sauce.
Ktoré to máte ďaleko: speníte cibuľku, pridáte nadrobno (ale fakt nadrobnučko) pokrájanú mrkvu, podusíte, zahustíte, posolíte, okoreníte bielym korením, do hotového pridáte lyžicu francúzskej horčice, 2 lyžice kyslej smotany, nadrobučko pokrájanú kyslú uhorku a trochu citrónovej šťavy.
Ja som to robila aj so šampiňónovou omáčkou (pokrájané šampiňóny posypané kockou hubového bujónu, podusené, zahustené, smotana a čierne korenie podľa chuti, trošku worcestru), resp. k hovädziemu mäsu je to paráda s ozajstnou hríbovou omáčkou.
Obloha: celá mladá mrkvička a cibuľka, ružička karfiolu, brokolice alebo niečo podobné pre farebný kontrast. Mrkvička a cibuľka: tenkú mladú mrkvičku aj s kúskom vňate (tak 2 cm) krátko povariť, v panvičke nechať skaramelizovať cukor a mrkvičku v ňom vyváľať, aby získala lesk.
Tenkú mladú cibuľku rozkrojiť naplocho na polovicu, pekne naaranžovať, vypočuť si úprimný obdiv spolustolovníkov a - dobrú chuť!
P.S. tej omáčky je samozrejme viac než na 1 porciu, nejako som si tie množstvá nevedela v hlave zrovnať...
ja viem, že je to dosť prácne, tiež to nevarím denne, ale občas sa rada vyblbnem... Chcete ešte zopár takých parádnych a prácnych alebo radšej rýchlovky?
tak jo, vykonám!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Brnkla si mi týmto na chuťové poháriky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
teší ma, dúfam, že aj nabudúce
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aké pekné medzinárodné jedlo. Švédsky obed, do ktorého ide dánska omáčka s francúzskou horčicou
Vyzerá to fakt dobre
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to sa ani pýtať nemusíš,takéto a podobné dobroty smelo píš aj ďalej,aj prácne,aj rýchlovky,všetko sa raz zíde a možno nie len raz,vždy je príležitosť na niečo iné