Majóneza z mixéra

Popis

ľahšia verzia klasickej majonézy, ktorá sa robí iba zo žĺtkov
Majóneza z mixéra - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojmoja maminka
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
15 minút

Ingrediencie

1kuscelé vajce
1čajová lyžičkahorčice
1čajová lyžičkasoľ (nie celkom plná)
1šálkaolej (mal by byť "horčičák", čo je cca 2 dl)
 trochacitrónovej šťavy

Inštrukcie

Do mixéra vyklepneme celé vajce (aj žĺtok aj bielok), pridáme soľ a horčicu. Pustíme mixér, ak máme regulované otáčky, tak na tie najvyššie a začneme pridávať olej - najprv tenkým pramienkom lejeme cez ten otvor vo vrchnáku (odhadom tak asi za pol deci), potom prejdeme na pridávanie olej pomocou lyžičky - ako nám majonéza hustne, tak pridávame stále pomalšie a pomalšie, aby sme ju neprešľahali (t. zn., aby nám z hustej nezostala zase riedka - aj na to je pomoc, ale lepšie je tomu sa vyhnúť). Keď mám minutú približne polovicu oleja, vypnem mixér, postieram všetko po stranách dolu, aby to malo všetko rovnomernú konzistenciu (a zároveň tým overím aj stupeň hustoty), znova mixér zapnem a pokračujem v pridávaní oleja až do zhustnutia, potom ešte pridám tak za lyžičku citrónovej šťavy a nechám premixovať, ochutnám a podľa potreby dosolím či pridám ešte citrón.

Poznámky

Ak sa náhodou podarí majonézu "prešľahať" - to sa stane vtedy, ak neodhadneme moment kedy je už dosť hustá a pridáme priveľa oleja a majonéza zase zredne - dá sa "nadstaviť" - rednutú majonézu vyberieme z mixéra, dáme doň ďalšie vajce (POZOR - U LEN ŽĹTKO) a pomaly po lyžičkách pridávame tú zrednutú, prešľahanú majonézu.
Vaše hodnotenie: Žiadne
1
Priemer: 1 (1 hlas)

Komentáre

Robievam, pridávam ešte štipku čierneho mletého korenia a pretože robím majonézový šalát iba na vianoce a to za "kýbel" a mixér by mi veľké množstvo majonézy neutiahol, používam elektrický metličkový šľahač a vhodne veľkú nádobu. Zatiaľ sa vždy vydarila. V príprade potreby riedim mliekom.

ja sa bojím surových vajec a tak robím z vareného vajca.
1 uvarené vajce .1 dcl mlieka dať do mixéra a pomaly prilievať olej a inak všetky ingrediencie ako aduš

a to zase ja úplne naopak, ja som schopná tento typ majonézy "len tak" vyjedať, pamätám, že mama ju musela predo mnou schovávať, lebo by jej do šalátu nezostalo Veľký úsmev

Robievame, pridávame ešte uhorkovú vodu a štipku korenia. Mňam, zbožňujem túto majonézu Áno

Adus,prosim ta,z kolkych vajec robievas pre vas majonezu?Vies,ked ja robim salat,odhadujem,ze asi tolko co u vas sa zje,nech nemam malo,co ho budem potom kazit kupovanou majolkou? Chichocem sa

No - u nás sa toho šalátu zase nezje tak veľa - majonézový jem vlastne iba ja s MM, Barča ak si dá, tak jej musím odobrať prv než dám majonézu a ostatní dvaja nechcú ani taký ani onaký. Takže mne stačí z jedného vajca

tak to skusim urobit len z jedneho,niekedy v predstihu,nech viem odhadnut,dakujem Úsmev

Ja som včera robila 2 veľké misy,aby ste boli v obraze misky kysky z T..ca.Ja robím z 8,ale len žľtkov plus lyžička cukru vymiešam a potom zo začiatku veľmi pomaly prilievam olej,keď začne písať potom už prilievam olej vždy to nechám trošku premiešať vôbec sa s tým nenáhlim keď je ako remeň pridám soľ,ml.korenie,horčicu,šťavu z citrona,2 šlahačky 33%,a 1 tatarsku omáčku vôbec nedávam cibuľu /potom nenadúva/ poviete si to je moc kalorické,ale to robím 2 krát do roka my ho máme radi takto.A tie bielka buď kokosové pusinky,alebo včera som robila kačky tak išli do plnky. TortaTortaTorta

Klaudi, áno, klasická je len zo žĺtkov, ale čaro tejto je práve v tých bielkoch, je taká odľahčenejšia, nejde ani tak o kalorickosť ako o chuť

Jasné OK.Ďakujem. PohodaPohodaPohoda

Ahojte,
ja robím majonézu z varených vajec a vydrží dlhšie a chuťovo je výborná.Zatiaľ som mala na ňu len pozitívne ohlasy.
receptík - na väčšiu misu dávam uvariť na tvrdo dve vajcia, ktoré treba dať vychladnúť.Medzi tým si prevarím 2dl mlieka ( na jedno vajce 1dl).Suroviny by mali mať rovnakú teplotu.Do mixéra si dám vajcia a mlieko.Poriadne rozmixujem a pomaly pridávam olej a mixujem až vznikne požadovaná hustota.Potom ju klasicky ochutím horčicou, soľou, citrónovou šťavou, mletým čierným korením ako je kto zvyknutý. Tlieskam
Šalát vydrží dlhšie a je omnoho stráviteľnejší a nemusíme sa báť salmonelózy, keďže sme dali tepelne upravené vajcia.

Ja do takejto ešte 2-3 kyslé zavárané uhorky vmixujem.

Môže sa to šľahať aj šľahačom alebo je potrebný len mixér?

Pri tej mojej - poviem takto - šľahačom som neskúšala, takže neviem, dlho som vlastne ani šľahač nemala, teraz keď aj mám, tak som už tak zvyknutá na ten mixér, že už mi ani neuvažujem nad iným postupom.

Pri tejto majonéze je potrebný mixér, môže byť aj tyčový.Vajíčka treba poriadne rozmixovať, aby vznikla hladká hmota.Neskúšala som ich prepasírovať a potom šľahať šľahačom, možno by to šlo, mám skúsenosť len s mixérom. Slnko

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok