
Rozprávkový jablkový koláčik :)
100 | gramov | maslo |
80 | gramov | Palmarin |
300 | gramov | múka |
50 | gramov | práškový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
štipka | soľ | |
3 | polievkové lyžice | voda |
6 | kusov | jablko |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
50 | gramov | trstinový cukor |
trocha | škorica | |
štipka | muškátový oriešok | |
štipka | klinčeky | |
1 | polievková lyžica | Zlatý klas |
trocha | mlieko |
Maslo s Palmarinom rozpustíme v hrnci. Zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor, škoricu, pridáme rozpustené maslo (keď vychladne), vodu, a vymiesime cesto. Dáme aspoň na polhodinu do chladničky.
Medzitým olúpeme a očistíme jablká, nakrájame ich na mesiačiky alebo na kocky.
Vychladnuté cesto rozdelíme, dve tretiny cesta vyvaľkáme a položíme naspodok formy. Poukladáme naň jablká, medzitým už zmiešané s citrónovou šťavou (aby nezhnedli), cukrom (podľa kyslosti jabĺk), škoricou, a Zlatým Klasom.
Zvyšok cesta vyvaľkáme a položíme na jablká. Ak vám vyjde dosť cesta, kľudne to zakryte celé (nezabudnite však urobiť dierky vidličkou nech vám to v rúre nestrelí :) ) alebo to môžete urobiť ako mriežku, alebo povykrajovať tvary poďla fantázie, ja som robila srdiečka :)
Povrch potrieme mliekom a dáme piecť do rúry na 220°C prvých desať minút, a potom na 180°C ďalších 30 minút. Posypeme práškovým cukrom.
Najlepšie robiť v nízkej okrúhlej forme...a použila som žitnú múku (iná doma nebola), preto je taký tmavý :) ale neodporúčam skúšať, cesto sa dosť trhalo...

Tento koláčik je ozaj božský, len tak sa za ním zaprášilo, napriek žitnej múke.