reklama

Čokoládovo-orieškový koláč s mramorovým maringue

Pridal/a balalajka dňa 23. 10. 2019 - 08:55 - Recepty balalajka
Čokoládovo-orieškový koláč s mramorovým maringue, Koláče, recept, balalajka

balalajka


reklama

Pre milovníkov čokolády a lieskových orechov. A pre tých, ktorým nevadí nejaká ta kalorická nálož z Belgicka. Lebo tam je čokoláda vraj najlepšia.

Ingrediencie
240 gramov maslo
200 gramov čokoláda
140 gramov polohrubá múka
120 gramov kryštálový cukor
100 gramov lieskové orechy mleté
4 kusov vajce
4 polievkové lyžice kakao
2 polievkové lyžice lieskové orechy celé
1 čajová lyžička prášok do pečiva
3 kusov bielok
120 gramov cukor krupica
100 gramov čokoláda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Rúru si predohrejeme na 160 stupňov. Okrúhlu formu si vymažeme 10gr masla - nezabudneme na boky a vložíme na dno papier.

Maslo a čokoládu nakrájame na kúsočky a necháme voľne rozpustiť bez miešania nad parným kúpeľom. Trvá to asi 5 minút. Múku, cukor, kakao, lieskové mleté orechy a prášok do pečiva zmiešame. Keď sa čokoláda a maslo rozpustí, poriadne ho vymiešame a pridávame po jednom vajíčka. Do čokoládovej masy vmiešame sypkú zmes.

Celé lieskové orechy nahrubo nasekáme a primiešame i tie.

Cesto vylejeme - má polohustú konzistenciu - do formy na pečenie a dáme piecť na 40 minút. Po 30 minútach pečenia začneme pripravovať maringue.

Bielka vyšľaháme do polotuha a po troškách prisýpame krupicový cukor. Miešame aspoň 5 minút. Zmes bude poriadne tuhá. Medzitým si rozpustíme 100gr čokolády. Bielkovú penu rozdelíme na 2 časti. Do prvej vmiešame poriadne rozpustenú čokoládu. So svetlou nečokoládovou polovicou ju spojíme len tak ledabolo, aby zostali mramorové časti.

Po 40 minútach koláč vytiahneme, zvýšime teplotu na 180 stupňov. Maringue zatiaľ na nesieme na upečený koláčik. Neuhládzame. Koláčik je krásny taký kopčekovitý. Celé dáme ešte upiecť na 5-8 minút (podľa vašej rúry). Vrch má byť stuhnutý, upečený, nie však stmavnutý.

Necháme poriadne vychladnúť - najlepšie do druhého dňa. Ozdobíme dľa ľubovôle - ja som dala nasekané lieskovce a nevädzové kvietky. Origoš recept mal ruže Úsmev.

Dobrú chuť!

Doplňujúce poznámky

Čokoláda - % neboli použité. Dala som takú akú používam. Do cesta 75% a do maringue 85%

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
1 hod, 8 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
48 minút

reklama


reklama

Kamila, St, 23. 10. 2019 - 09:04

Waw, ten vyzerá úžasne TlieskamÁnoTlieskam

balalajka, St, 23. 10. 2019 - 09:13

Ďakujem. Vonia to u nás ako keď otvoríš čerstvú nutelu a strčíš do nej nos. Prvý kus som zožrala (lebo ja som ho nezjedla) za horúca ešte večer. Maringue chrumkalo pod vidličkou a ešte horúca čokoládovo - bielková vrstva bola ako rozpustená čokoláda.  

A teším sa poobede na taký "odstáty".

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama