
balalajka
Pre milovníkov čokolády a lieskových orechov. A pre tých, ktorým nevadí nejaká ta kalorická nálož z Belgicka. Lebo tam je čokoláda vraj najlepšia.
240 | gramov | maslo |
200 | gramov | čokoláda |
140 | gramov | polohrubá múka |
120 | gramov | kryštálový cukor |
100 | gramov | lieskové orechy mleté |
4 | kusov | vajce |
4 | polievkové lyžice | kakao |
2 | polievkové lyžice | lieskové orechy celé |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
3 | kusov | bielok |
120 | gramov | cukor krupica |
100 | gramov | čokoláda |
Rúru si predohrejeme na 160 stupňov. Okrúhlu formu si vymažeme 10gr masla - nezabudneme na boky a vložíme na dno papier.
Maslo a čokoládu nakrájame na kúsočky a necháme voľne rozpustiť bez miešania nad parným kúpeľom. Trvá to asi 5 minút. Múku, cukor, kakao, lieskové mleté orechy a prášok do pečiva zmiešame. Keď sa čokoláda a maslo rozpustí, poriadne ho vymiešame a pridávame po jednom vajíčka. Do čokoládovej masy vmiešame sypkú zmes.
Celé lieskové orechy nahrubo nasekáme a primiešame i tie.
Cesto vylejeme - má polohustú konzistenciu - do formy na pečenie a dáme piecť na 40 minút. Po 30 minútach pečenia začneme pripravovať maringue.
Bielka vyšľaháme do polotuha a po troškách prisýpame krupicový cukor. Miešame aspoň 5 minút. Zmes bude poriadne tuhá. Medzitým si rozpustíme 100gr čokolády. Bielkovú penu rozdelíme na 2 časti. Do prvej vmiešame poriadne rozpustenú čokoládu. So svetlou nečokoládovou polovicou ju spojíme len tak ledabolo, aby zostali mramorové časti.
Po 40 minútach koláč vytiahneme, zvýšime teplotu na 180 stupňov. Maringue zatiaľ na nesieme na upečený koláčik. Neuhládzame. Koláčik je krásny taký kopčekovitý. Celé dáme ešte upiecť na 5-8 minút (podľa vašej rúry). Vrch má byť stuhnutý, upečený, nie však stmavnutý.
Necháme poriadne vychladnúť - najlepšie do druhého dňa. Ozdobíme dľa ľubovôle - ja som dala nasekané lieskovce a nevädzové kvietky. Origoš recept mal ruže .
Dobrú chuť!
Čokoláda - % neboli použité. Dala som takú akú používam. Do cesta 75% a do maringue 85%

balalajka
Ďakujem. Vonia to u nás ako keď otvoríš čerstvú nutelu a strčíš do nej nos. Prvý kus som zožrala (lebo ja som ho nezjedla) za horúca ešte večer. Maringue chrumkalo pod vidličkou a ešte horúca čokoládovo - bielková vrstva bola ako rozpustená čokoláda.
A teším sa poobede na taký "odstáty".
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Waw, ten vyzerá úžasne

