reklama

Francúzsky jablkový koláč

Pridal/a balalajka dňa 30. 09. 2019 - 06:41 - Recepty balalajka
Francúzsky jablkový koláč, Koláče, recept, balalajka

balalajka


reklama

Žiadna vanilka! Žiadna škorica! Dokonca ani klinčeky či badián! Len úžasná chuť jabĺk podčiarknutá citrónom a maslom

Ingrediencie
150 gramov hladká múka
130 gramov práškový cukor
3 čajové lyžičky prášok do pečiva
  štipka soľ
2 kusov vajce
60 millilitrov olej
4 kusov jablko
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Rúru rozohrejeme na 170stupňov.

Do misky dáme:

  • 150gr hladkej múky
  • 130gr práškového cukru
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
  •  štipku soli

Dobre premiešame metličkou.

Pridáme:

  • 2 celé vajíčka
  • 60ml oleja
  • 100ml mlieka

A znovu premiešame na cesto bez drobkov. Trvá to kratúčko.

Vymastíme si maslom okrúhlu formu s nepriľnavým dnom. Odporúčam priemer cca 27cm - vtedy je koláč vysoký tak akurát na tento recept a dobu pečenia.

Ak dáte menšiu, môže sa Vám stať, že stred budete mať nedopečený - aj také sa mi stalo pri 20cm priemere formy  Úsmev

Nalejem do pripravenej formy cesto.

3-4 jablká ( cca 500gr ) okrájame, rozkrájame na kocky a vysypeme na cesto po celej ploche.

Koláč dáme piecť na 30 minút.

Pripravíme si druhé cesto:

  • 100gr kryštálového cukru
  • 1 vajíčko
  • 80gr roztopeného masla
  • kôra z celého chemicky neočisteného citróna

Všetky prísady zmiešame.

Po 30 minútach vytiahneme koláč z rúry. Možno by sa vám zdalo, že už je aj hotový, ale my chceme naň ešte tú povestnú francúzsku kulinársku bodku. A tak naň vylejeme po celej ploche a dobre rozotrieme druhé - citrónovo maslové cesto a celé to vrátime ešte na 12 minút piecť pri rovnakej teplote.

Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.

Doplňujúce poznámky

Trochu možno bude problém dostať koláč von.

Treba oddeliť kraje od formy nožíkom a možno aj podobrať trochu kraje koláča. Potom dať na vrch mriežku na pečenie, koláč otočením vyklopiť a ihneď preklopiť naspäť na servírovací tanier. Bolo trochu neporiadku a omrviniek, ale koláčik bol ... Áno

Nech sa podarí.

Výnos
16 Porcie
Celkový čas
1 hod, 2 minúty
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
42 minút

reklama


reklama

dasa_, Po, 30. 09. 2019 - 11:10

A nepomohla by normálna tortová forma?

Ešte že budúci víkend idem preč, inak by som sa určite do toho pustila ÚsmevÚsmev

balalajka, Po, 30. 09. 2019 - 13:47

Asi pomohla.Úsmev ... len mne z tej mojej malej, kde sa dno vkladá zhora a nepripína obruč, mne odtiaľ cestoval bokom, tak som potom na plech dávala, že však nech si vytečie, keď sa mu forma máli. A odskúšané mám len 2x. Tak som radiť na istotu nemohla Mrkám.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama