Popis
Jablková štrúdľa je typická pre oblasť Trentino, kde sú veľké jablkové sady. Nie je to ale originálny taliansky recept, prišiel z Uhorska. A tam ho doniesli Turci, vychádza z klasickej tureckej baklavy.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 50 minút |
Ingrediencie
cesto | ||
130 | gramov | hladká múka |
30 | millilitrov | voda |
1 | polievková lyžica | rastlinný olej |
1 | kus | stredné vajce |
1 | štipka | soľ |
plnka | ||
750 | gramov | jablká a hrušky |
60 | gramov | cukor |
60 | gramov | strúhanka |
50 | gramov | masla |
50 | gramov | hrozienok |
25 | gramov | opečené píniové oriešky |
1 | čajová lyžička | mleta skorica |
2 | polievkové lyžice | rum |
1 | kôra z citróna |
Inštrukcie
Hrozienka namočíme do rumu.
Pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín a vymiesením do hladka. naolejujeme, prykryjeme foliou a dame na 1 hodinu do chladu. Alebo použijeme hotové cesto
Na panvici rozpustite maslo a jemne opečte strúhanku. Dobre miešajte, aby neprihorela a nechajte vychladnúť.
Jablká a hrušky očistite, rozkrojte na štvrtiny a potom na tenké plátky. Pridajte cukor, píniové oriešky, citrónovú kôru, škoricu a odkvapkané hrozienka. Dobre premiešajte a nechajte krátku chvíľu postáť, aby sa uvošnili arómy.
Cesto na utierke rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Do 3/4 rozložte opečenú strúhanku. Na to rovnomerne rozmiestnite ovocnú zmes. Zatočte štrúdľu, konce dobre zapečaťte. Spoj dajte na spodnú stranu koláča.
Preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrite rozpusteným maslom.
Pečte na 180stupnov asi 30 minút alebo aj kratšie, kým nie je povrch zlatý. Po upečení posypte práškovým cukrom.
Podávajte teplé alebo studené, samé alebo so šľahačkou alebo zmrzlinou posypanou škoricou.
Okrem ovocia môžete použiť napríklad aj kapustu alebo inú zeleninu.
Postup:





- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť