
Jablková štrúdľa je typická pre oblasť Trentino, kde sú veľké jablkové sady. Nie je to ale originálny taliansky recept, prišiel z Uhorska. A tam ho doniesli Turci, vychádza z klasickej tureckej baklavy.
Ingrediencie
Cesto: | ||
130 | gramov | hladká múka |
30 | millilitrov | voda |
1 | polievková lyžica | olej |
1 | kus | vajce |
1 | štipka | soľ |
Plnka: | ||
400 | gramov | jablko |
350 | gramov | hruška |
60 | gramov | cukor |
60 | gramov | strúhanka |
50 | gramov | maslo |
50 | gramov | hrozienka |
25 | gramov | píniové oriešky |
1 | čajová lyžička | škorica |
2 | polievkové lyžice | rum |
trocha | citrónová kôra |
Postup
Hrozienka namočíme do rumu.
Pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín a vymiesením do hladka. Naolejujeme, prikryjeme fóliou a dáme na 1 hodinu do chladu. Alebo použijeme hotové cesto
Na panvici rozpustite maslo a jemne opečte strúhanku. Dobre miešajte, aby neprihorela a nechajte vychladnúť.
Jablká a hrušky očistite, rozkrojte na štvrtiny a potom na tenké plátky. Pridajte cukor, opražené píniové oriešky, citrónovú kôru, škoricu a odkvapkané hrozienka. Dobre premiešajte a nechajte krátku chvíľu postáť, aby sa uvoľnili arómy.
Cesto na utierke rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Do 3/4 rozložte opečenú strúhanku. Na to rovnomerne rozmiestnite ovocnú zmes. Zatočte štrúdľu, konce dobre zapečaťte. Spoj dajte na spodnú stranu koláča.
Preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrite rozpusteným maslom.
Pečte na 180stupnov asi 30 minút alebo aj kratšie, kým nie je povrch zlatý. Po upečení posypte práškovým cukrom.
Podávajte teplé alebo studené, samé alebo so šľahačkou alebo zmrzlinou posypanou škoricou.
Okrem ovocia môžete použiť napríklad aj kapustu alebo inú zeleninu.





- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Omeleta
Alica7 | Omeleta
Omeleta
Chutná omeleta s kukuricou alebo hráškom vhodná nielen na raňajky.
Zemiakové bryndzové pirohy
Alica7 | Zemiakové bryndzové pirohy
Zemiakové bryndzové pirohy
Najlepšie domáce pirohy zo zemiakového cesta plnené bryndzovo-zemiakovou plnkou.