
Kamila | Jablkovo-makový koláč bez múky
Hľadala som recept na koláč podobný kakaovo jablkovému len s makom. Našla som, tradične trochu upravila podľa svojich predstáv. Výsledkom bol ľahký, svieži koláčik s minimom cukru. Čokoládová poleva by mu celkom pristala. Pri treťom pokuse vyskúšam.
6 | kusov | vajce |
6 | polievkové lyžice | kokosový cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
125 | gramov | maslo |
200 | gramov | mletý mak |
100 | gramov | mleté orechy |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
800 | gramov | jablko |
Maslo roztopíme a necháme vychladnúť.
Jablka očistíme, zbavíme jadierok a nastrúhame nahrubo.
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Mak s mletými orechmi a sódou bikarbónou zmiešame, zľahka primiešame k vajíčkam, striedavo s roztopeným maslom. Na záver zľahka primiešame nastrúhané jablká.
Hmotu preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri teplote cca 180°C cca 35 minút, alebo podľa skúseností so svojou rúrou. Na záver posypeme práškovým cukrom, alebo polejeme čokoládovou polevou.
Pri druhom pokuse mi vysšiel koláčik trošku vyšší, ale nejakú extra výšku na klasickom plechu od neho nečakajte.
Vyzerá to mňamkovo, s tou čokoládou to bude dobré ( na vrch nejakú ozdobu napr. karamelizovaný plátok jablka a bude z neho dezert
) a viem si na tom predstaviť aj potrieť kyslou smotanou. Vyskúšam 