reklama

Kráľovský koláč - grécky novoročný koláč

Pridal/a slniecko2007 dňa 31. 12. 2011 - 18:08 - Recepty slniecko2007
obrázok k receptu

reklama

Gréci majú veľmi pekný zvyk. 31.12. pečú Kráľovský koláč, ktorý 1.1. rozkrájajú. Prekvapenie je zapečená minca, kto ju nájde, bude mať v novom roku šťastie. Minuly rok sa našla v tom mojom kúsku a štastie ma neminulo, vo februári sa nám narodí prvé bábätko.

Ingrediencie
250 gramov maslo
8 kusov vajce
900 gramov múka
100 gramov koňak
6 kusov pomaranč
500 gramov cukor
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
1 čajová lyžička pomarančová kôra
2 čajové lyžičky prášok do pečiva
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Gréci majú veľmi pekný zvyk. 31.12. pečú Kráľovský koláč, ktorý 1.1. rozkrájajú. Prekvapenie je zapečená minca, kto ju nájde, bude mať v novom roku šťastie. Minuly rok sa našla v tom mojom kúsku a štastie ma neminulo, vo februári sa nám narodí prvé bábätko.

Postup:

V miske si rozslahame rucnym mixerom maslo do penista. V inej miske si vyslahame zltky s cukrom, pridame rozmiesane maslo a pstupne zamiesane konak.

Do vacsej misy si nalejeme odstaveny dzus z pomarančov a vymiesame spolu so sodou do penista, potom primiesame do misky s maslom, zltkami a cukrom.

Zvlast si vyslahame bielky na tuhy sneh a taktiez pridame k, uz pripravenej, hmote. Dobre premiesame, pridame prasok do peciva a pomarancovu koru. Miesame velmi pomaly a postupne pridame aj muku, vsetko spolu vyslahame na jemnu masu.

Nalejeme do vymastenej okruhlej formy ( ja som pre istotu dala aj papier na pecenie ) a este pred samotnym pecenim vhodime do cesta akukolvek mincu zabalenu do kuska alobalu.

Jemne premiesame, aby sa nam minca stratila v ceste a pecieme pri 200 stupnoch 50-60 minut. ( pocas pecenia kontrolujeme nozom v strede kolaca, ci je uz upeceny ).

Po upeceni nechame vychladnut, vyklopime, poprasime praskovym cukrom a podavame. Dobru chut! (sun)

Výnos
8 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

lia6, St, 04. 01. 2012 - 20:42

Poznám, len som ho ešte nerobila-ale zálusk už naň mám!Slnko

aramana, St, 04. 01. 2012 - 20:45

Chute sú tam výborné len tie množstvá ma zdesili...skoro kilo múky, pol kila cukru...veď to aj z plechu musí vyskočiť, nie to z formy...isto je to dobré?V akej veľkej forme si to prosím robila?Prekvapenie

Klaudia17, St, 04. 01. 2012 - 22:16

Ja som čašníčka,ale 100 g konaku ????Úsmev Úsmev Úsmev

slniecko2007, Št, 05. 01. 2012 - 19:27

aramana, viem, je to velke mnozstvo, ten kolac sa pecie vo velkej okruhlej forme, myslim ze je to velkost 32?? ale nie som si ista, kazdopadne, ide ovelku formu, lebo sa predpoklada, ze sa kolac rozdeli celej rodine.
Klaudia17 - aj ja mam skoncenu hotelovku, ale tych 100 g som tam napisala zamerne, je to presne tak, ako je to uvedene v greckom originalnom recepte, tak som tam nic nechcela menit :)
ja som ten kolac prvy krat piekla na Novy rok, chutovo bol vyyyborny, vsetkym chutil, ja som do cesta pridala aj posekane mandle.. akurat treba byt opatrny pri peceni, pretoze ja som ho mala vyse hodiny v rure pri teplote 200 stupnov, a ked som ho na druhy den rozkrajala, miestami este nebol celkom dopeceny. Tak potom je lepsie asi ho nechat dlhsie, ako uz uvidite same, ze je dopeceny. Slnko

viktory, Pi, 06. 01. 2012 - 21:26

robievam ho, ale mincu nezapekám Mrkám , tá v mojom recepte nie je Prekvapenie , ale môžem odporučiť, je výborný..Torta

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama