
Gréci majú veľmi pekný zvyk. 31.12. pečú Kráľovský koláč, ktorý 1.1. rozkrájajú. Prekvapenie je zapečená minca, kto ju nájde, bude mať v novom roku šťastie. Minuly rok sa našla v tom mojom kúsku a štastie ma neminulo, vo februári sa nám narodí prvé bábätko.
250 | gramov | maslo |
8 | kusov | vajce |
900 | gramov | múka |
100 | gramov | koňak |
6 | kusov | pomaranč |
500 | gramov | cukor |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
1 | čajová lyžička | pomarančová kôra |
2 | čajové lyžičky | prášok do pečiva |
Gréci majú veľmi pekný zvyk. 31.12. pečú Kráľovský koláč, ktorý 1.1. rozkrájajú. Prekvapenie je zapečená minca, kto ju nájde, bude mať v novom roku šťastie. Minuly rok sa našla v tom mojom kúsku a štastie ma neminulo, vo februári sa nám narodí prvé bábätko.
Postup:
V miske si rozslahame rucnym mixerom maslo do penista. V inej miske si vyslahame zltky s cukrom, pridame rozmiesane maslo a pstupne zamiesane konak.
Do vacsej misy si nalejeme odstaveny dzus z pomarančov a vymiesame spolu so sodou do penista, potom primiesame do misky s maslom, zltkami a cukrom.
Zvlast si vyslahame bielky na tuhy sneh a taktiez pridame k, uz pripravenej, hmote. Dobre premiesame, pridame prasok do peciva a pomarancovu koru. Miesame velmi pomaly a postupne pridame aj muku, vsetko spolu vyslahame na jemnu masu.
Nalejeme do vymastenej okruhlej formy ( ja som pre istotu dala aj papier na pecenie ) a este pred samotnym pecenim vhodime do cesta akukolvek mincu zabalenu do kuska alobalu.
Jemne premiesame, aby sa nam minca stratila v ceste a pecieme pri 200 stupnoch 50-60 minut. ( pocas pecenia kontrolujeme nozom v strede kolaca, ci je uz upeceny ).
Po upeceni nechame vychladnut, vyklopime, poprasime praskovym cukrom a podavame. Dobru chut! (sun)
Chute sú tam výborné len tie množstvá ma zdesili...skoro kilo múky, pol kila cukru...veď to aj z plechu musí vyskočiť, nie to z formy...isto je to dobré?V akej veľkej forme si to prosím robila?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som čašníčka,ale 100 g konaku ????
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aramana, viem, je to velke mnozstvo, ten kolac sa pecie vo velkej okruhlej forme, myslim ze je to velkost 32?? ale nie som si ista, kazdopadne, ide ovelku formu, lebo sa predpoklada, ze sa kolac rozdeli celej rodine.
Klaudia17 - aj ja mam skoncenu hotelovku, ale tych 100 g som tam napisala zamerne, je to presne tak, ako je to uvedene v greckom originalnom recepte, tak som tam nic nechcela menit :)
ja som ten kolac prvy krat piekla na Novy rok, chutovo bol vyyyborny, vsetkym chutil, ja som do cesta pridala aj posekane mandle.. akurat treba byt opatrny pri peceni, pretoze ja som ho mala vyse hodiny v rure pri teplote 200 stupnov, a ked som ho na druhy den rozkrajala, miestami este nebol celkom dopeceny. Tak potom je lepsie asi ho nechat dlhsie, ako uz uvidite same, ze je dopeceny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
robievam ho, ale mincu nezapekám , tá v mojom recepte nie je
, ale môžem odporučiť, je výborný..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Poznám, len som ho ešte nerobila-ale zálusk už naň mám!