Kváskové šišky

Popis

Fašiangy pomaly aj končiť budú a šišky nikde. Tak som večer naštartovala a dnes dokončila moje prvé kváskové šišky...ešte ich trochu treba vyšperkovať ale chuťou sú dobré.

Kváskové šišky - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
4 hod
Čas varenia / pečenia
30 minút
Celkový čas
4 hod, 30 minút

Ingrediencie

200gramovkvásku pšeničného (špaldový)
250gramovšpaldová hladká múka
50gramovmasla
80millilitrovvlažné mlieko
100gramovkyslej smotany
1kusvanilkový cukor, štipka soli
olej na vyprážanie, džem a cukor

Inštrukcie

Večer si pripravím kvások - 1 PL štartér, 100 g pšeničná múka hladká ( ja som dala špaldovú), 100 g vlažnej vody, vymiešať, zakryť a nechať do rána nakvasiť.

Ráno si vymiesiť spolu všetky suroviny. Nezabudnúť si odobrať z kvásku PL a odložiť do chladničky na ďalšie použite. Cesto má byť hladké, pružné, nelepivé. Nechať kysnúť prikryté aspoň 3 hod. Cesto si dám na pomúčenú dosku a rukou roztiahnem asi tak na 1 cm hrubý plát. Vykrajovať šišky - vykrajovala som menšie, necháme na doske prikrytý kysnúť ešte 45 min. Ptom vysmážame tak ako klasické šišky - olej si zohrejem, stiahnem teplotu a kladiem šišky dierkou dole, keď sú ružové obrátiť. Hotové pocukrovať a ozdobiť džemo.

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Cez víkend vyskúšam. Myslíš si, že niečo pokazím, ak použijem štartér z ražnej múky?

Nie, nepokazíš. Len nerob celý kvások z ražnej múky bo budeš mať šišky tuhé a tmavé. Tieto sú nadýchanejšie ľahšie. A nezabudni si nechať z ražného štartéru...prikŕm a bude chladničke čakať na ďalšie použitie a ak si odoberieš z nového budeš mať aj špaldový Veľký úsmev

ja mám kvások prevažne z ražnej múky, ale sú tam aj iné, napríklad celozrnná špaldová. Minule som piekla na sladko a použila som 300g tohto kvásku . ešte stále ho krmim, tak sa mi objem zvúčšuje. A po pravde, nikto to nejedol.

Na druhý krát som z toho kvásku použila iba 3 lyžice do hladkej múky a bolo to OK.

Takže povedala by som, že závisí od množstva toho ražného kvásku, ktorý použiješ.

Presne to som jej napísala, ona sa pýtala na štartér či môže byť ražný. Do sladkých receptov je potrebné si robiť kvások z pšeničnej múky akéjkoľvek čiže aj špaldovej.

Tak som ich urobila, lenže som mala taký problém, že cesto bolo strašne lepkavé, tak som musela pridať múku a potom to už zas tak dobre nenarástlo.  Chutné sú, len mi pri pražení až tak pekne nenapuchli:) Polovicu som už zjedla:))))) Chlapovi som urobila bábovku, nech mi zostane viac pampúchov:D

 

Super, hlavne že chutia. Ono to záleží na múke a špaldová je lepkavejšia .

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.