
Torta, ktorá u nas doma jednoznačne vyhráva.
Cesto: | ||
250 | gramov | kryštálový cukor |
2 | polievkové lyžice | med |
70 | gramov | Hera |
2 | čajové lyžičky | sóda bikarbóna |
3 | kusov | vajce |
700 | gramov | polohrubá múka |
Krém: | ||
250 | gramov | kryštálový cukor |
400 | gramov | kyslá smotana |
1 | vanilkový cukor | |
Ostatné: | ||
vlašské orechy |
250gr. kryštaloveho cukru, med a Heru dame do kovovej misky a za staleho miešania pomaly zohrievame na sporaku.
Keď sa cukor roztopi a masa sa spoji pridame sodu bykarbonu, premiešame (objem sa zvetši asi 2x) a odstavime zo sporaka.
Do ešte teplej masy mixerom vmiešame vajcia, po jednom a opatrne aby sa neuvarili!
Potom vmiešeme múku podla potreby (cesto musi byť tuhe a elasticke ). Rozdelime na 6 dielov.
Na papieri na pečenie rozvaľkame 6 platov podľa nejakej gulatej formy (ja použivam pokrievku od hrnca asi 26cm). Platy po jednom upečieme.
Odporučam vopred pripraviť všetky platy, peču sa velmi rychlo cca4-5min. a treba s každeho ihneď stiahnuť papier a orezať podla šablony (pokrievky).
Odrezky nechame vychladnuť a rozdrvime valčekom.
Pripravime krem: kyslu smotanu, kryštalovy a vanilkovy cukor šlahame v mixere kym sa cukor nerozpusti a nevznikne tekuty krem.
Na veľky tanier uložime upečeny plat polejeme kremom a posypeme drvenymi odrezkami, môžeme pridať aj drvene vlašske orechy(nie mlete) a prikryjeme ďalšym platom. Tak pokračujeme až do vrchu.
Hotovu tortu nechame odstať min. 2-3 hodiny a najlepšie cez noc.
Je trochu pracnejšia ale naozaj stoji za tu námahu!(y) (sun)
Ja som robila marlenku kde sa salko varilo 3 hodiny. Ináč je to riadna prplačka no stojí to zato.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja tiež robievam krém zo salka,karamelového pudingu a masla.Ale takáto domáca to je už PANI MARLENKA,s tou kupovanou nemá nič spoločné
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mam podobny recept, aj ked krem dost odlisny:
--------------------
1 slahacka, 2 dcl mlieka, 1 A POL SMOTANOVY PUDIG, 15 dkg masla, 12 dkg praskovy cukor. Z mlieka a smotany uvarit klasicky pudig, vyšlahať maslo s cukrom, do toho vychladnuty puding. Ochutit 2 lyzicami karameloveho Salka alebo orechami.
---------------------
Teraz som jedla na SK cesky original, moj vytvor je vzdy "tucnejsi" , ale chuti nam viac

Marlenku robime zriedka, ale ked uz, je to fakt bomba! Naviac sa to vyborne pecie, platy drzia tvar, vyborne sa rozvalkavaju, ....