
Dzeny | Kopčekový koláč s jablkami
Nečakala som zázraky, ale zodpovedne a bez preháňania vyhlasujem, že to je najlepší jablkový koláč aký som kedy jedla a to nie som žiadny fanúšik jabĺk. Mama niekde vyhrabala tento recept, cez víkend sme ho upiekli.
500 | gramov | hladká múka |
200 | gramov | kryštálový cukor |
2 | kusov | vajce |
250 | gramov | maslo |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
1 | balík | prášok do pečiva |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
10 | kusov | jablko |
3 | polievkové lyžice | práškový cukor |
2 | polievkové lyžice | detská krupica |
1 | čajová lyžička | škorica |
Jablká umyjeme a očistíme. Potom ich prekrojíme na polovice, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, do jamiek po jadierkach dáme trochu lekváru.
Jablká upečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov, väčšina lekváru sa vpije do jabĺk. Podľa mňa stačí aj kratšie, uvidíte ako to bude vyzerať po 10 minútach.
Všetky ingrediencie okrem práškového cukru na posypanie a detskej krupice zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme na 20 minút do chladničky. Oddýchnuté cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme.
Plech vystlaný papierom na pečenie posypeme detskou krupicou. Položíme jeden plát cesta, poukladáme naň vychladnuté polovice jabĺk, oblou stranou nahor. Druhým plátom jablká zakryjeme a jemne pritlačíme cesto v medzerách medzi jablkami, aby vznikli kopčeky.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 40 minút, hotový koláč posypeme cukrom.
Niektoré jablká sa pri pečení rýchlo rozpadnú, preto ich netreba pred predpiecť. Ťažko povedať, ktoré, nám sa rozpadli jonatánky.
Čím menšie jablká, tým úhľadnejšie kopčeky. Tie naše boli trošku väčšie, ale výsledku to neublížilo:)

Dzeny

Dzeny

Dzeny

Dzeny

Dzeny

Dzeny
Jéj, ten je krásny. ;)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som čakala, že to bude trochu suché, ale omyl, šťavnatý je. Určite sa netreba báť soli, lebo tá tam urobila takú chuť, že mi uši krútilo od dobroty:))))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá mňamkovo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vyzerá super