Kopčekový koláč s jablkami

Popis

Mama niekde vyhrabala tento recept, cez víkend sme ho upiekli. Nečakala som zázraky, ale zodpovedne a bez preháňania vyhlasujem, že to je najlepší jablkový koláč aký som kedy jedla a to nie som žiadny fanúšik jabĺk.

Kopčekový koláč s jablkami - recept

Zhrnutie

Porcie
plech
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

500gramovhladká múka
200gramovcukor (môže byť práškový aj kryštálový)
2kusyvajcia
250gramovmaslo (môže byť aj tuk)
1⁄4čajová lyžičkasoľ
1balíkprášok do pečiva
2polievkové lyžicekyslá smotana
10kusyjablko
3polievkové lyžicepraskovy cukor (na posypanie)
2polievkové lyžicedetská krupica (na posypanie plechu)
1čajová lyžičkamleta skorica

Inštrukcie

Jablká umyjeme a očistíme. Potom ich prekrojíme na polovice, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, do jamiek po jadierkach dáme trochu lekváru.

Jablká upečnieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov, väčšina lekváru sa vpije do jabĺk. Podľa mňa stačí aj kratšie, uvidíte ako to bude vyzerať po 10 minútach. 

Všetky ingrediencie okrem práškového cukru na posypanie a detskej krupice zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme na 20 minút do chladničky. Oddýchnuté cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme.

Plech vystlaný papierom na pečenie posypeme detskou krupicou. Položíme jeden plát cesta, poukladáme naň vychladnuté polovice jabĺk, oblou stranou nahor. Druhým plátom jablká zakryjeme a jemne pritlačíme cesto v medzerách medzi jablkami, aby vznikli kopčeky.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 40 minút, hotový koláč posypeme cukrom.

Poznámky

Niektoré jablká sa pri pečení rýchlo rozpadnú, preto ich netreba pred predpiecť. Ťažko povedať, ktoré, nám sa rozpadli jonatánky. 

Čím menšie jablká, tým úhľadnejšie kopčeky. Tie naše boli trošku väčšie, ale výsledku to neublížilo:)

Postup: 

Kopčekový koláč s jablkami - recept postup 1
Kopčekový koláč s jablkami - recept postup 2
Kopčekový koláč s jablkami - recept postup 3
Kopčekový koláč s jablkami - recept postup 4
Kopčekový koláč s jablkami - recept postup 5
Vaše hodnotenie: Žiadne
3.333335
Priemer: 3.3 (3 hlasy)

Komentáre

vyzerá super Slnko

Jéj, ten je krásny. ;) Áno

Ja som čakala, že to bude trochu suché, ale omyl, šťavnatý je. Určite sa netreba báť soli, lebo tá tam urobila takú chuť, že mi uši krútilo od dobroty:))))

Vyzerá mňamkovo.

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.