Povedzme si úprimne, že kefír je tak trochu kontroverzný nápoj, ktorý jedni milujú a druhí zatracujú, jedni zbožňujú jeho kyslastú chuť a druhým je táto chuť, ba dokonca i vôňa doslova odporná. Ak patríte k prívržencom kefíru a kefírových nápojov a ak ste ešte nepočuli o tibetských kefírových zrnách, tak som veľmi rada, že mám tú česť Vás s týmto „zázrakom“ z Tibetu zoznámiť.
Kefírové mliečne zrná pochádzajú pôvodom z kaukazských hôr a z opátstva v Tibete a ich história je viac ako 5000 rokov stará. Tieto zrná majú zázračnú moc vyčarovať z obyčajného mlieka mliečny kefír a to za relatívne krátky čas . A ako je všeobecne známe, kefír a kefírové kultúry majú blahodárny vplyv na náš organizmus. Kefír obsahuje živé biokultúry ( rôzne druhy kvasiniek a baktérií), ktoré sú nášmu zdraviu prospešné. Kefír môžu piť dokonca aj ľudia , pre ktorých je mlieko ťažko stráviteľné, pretože kefírové kultúry rozkladajú mliečnu laktózu a tým robia mlieko stráviteľnejším. Hoci má kefír kyslastú chuť, svojím účinkom odkysľuje organizmus, lebo vyvoláva zásaditú reakciu organizmu. Zamedzuje hromadeniu a hnitiu potravy v črevách, udržiava rovnováhu črevnej flóry, podporuje pohyby čriev ( črevnú peristaltiku) a tým zabezpečuje aj pravidelné vyprázdňovanie stolice. Zabraňuje chorobnému premnoženiu mikroorganizmov ( baktérií, kvasiniek a vírusov) v tráviacom trakte a tým posilňuje našu imunitu stimuláciou imunitného systému.
Na čo všetko kefír priaznivo pôsobí a aké ochorenia dokáže jeho pravidelné pitie liečiť? Sú to najmä nervové ochorenia, ochorenia dýchacích ciest, ochorenia žlčníka, pečene, obličiek, žalúdočné a črevné ochorenia, hnačky, zápchy, kožné ochorenia, plesne ( mykózy), candida ( kvasinky), srdcovo- cievne ochorenia, no proste je celá rada ochorení, ktorých priebeh sa pitím kefíru zmierni, alebo sa celkom vyliečia a to práve vďaka stimulujúcemu účinku kefíru na imunitný systém organizmu. Veď ak má človek imunitný systém v dobrom a zdravom stave, tak si potom organizmus dokáže hravo poradiť aj s celým radom už vzniknutých ochorení a dokonca môže zabrániť ich samotnému vzniku. Takisto veľmi veľa chorôb má svoj počiatok v zlom trávení a vyprázdňovaní. Preto, ak zabezpečíme organizmu správne trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, ak nedáme škodlivým látkam šancu, aby sa v nás hromadili a rozkladali sa, predídeme tak mnohým chorobám.
Položme si ruku na srdce! V obchodoch kupujeme jogurty ,kefíry , jogurtové a kefírové nápoje v dobrej viere, ako prospievame nášmu zdraviu. Koľko z týchto výrobkov sú však naozaj prírodné produkty bez zbytočných konzervantov, farbív a iných chemických látok ? V lekárňach nakupujeme drahé lieky na podporu imunity (priemyselne vyrobené), pričom ale neodstraňujeme príčinu našej oslabenej imunity, iba do seba umelo dodávame chemické látky na jej „podporu“ a zatiaľ sa nám naskytuje táto jedinečná možnosť ozdravenia nášho organizmu prirodzenou a prírodnou cestou – pitím kefíru získaného kvasením (fermentáciou) mlieka pomocou kefírových zŕn (tzv. tibetskej huby). V konečnom dôsledku teda neprospievame iba nášmu zdraviu, ale ešte aj šetríme naše peňaženky.
Kto nie je na pitie kefíru zvyknutý a chcel by takýto kefír z mliečnej tibetskej huby začať piť, mal by začať postupne, najskôr po lyžičkách. Inak sa môže piť kefír viac krát denne. Po vypití na noc si však treba dôkladne vyčistiť zuby, lebo tieto mliečne baktérie svojim pôsobením na zubnú sklovinu môžu podporiť vznik zubného kazu. (Ako však v konečnom dôsledku každé jedlo a čistenie zubov pred spaním je tiež vlastne samozrejmosť.)
Zo začiatku pitia kefíru sa môžu objaviť rôzne nežiadúce účinky, ako je napríklad hnačka, alebo dokonca vyrážky, ktoré sú prejavom detoxikácie organizmu a zbavovania sa škodlivých látok cez kožu. Tieto príznaky však čoskoro ustúpia a nie sú pravidlom, skôr výnimkou.
Každopádne stojí za to, vyskúšať pitie takéhoto prírodného kefíru. Ja s mojou rodinkou sme sa na to dali a kefír sa stal neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Ja sama som mala roky problémy s vyprázdňovaním a na vlastnej koži som naozaj skúsila a môžem potvrdiť, že pravidelným pitím kefíru sa mi tieto problém vyriešil. Kto takéto problémy má, alebo ich pozná, isto mi dá za pravdu, že dokážu riadne znepríjemňovať život a naozaj niet nad pravidelné vyprázdňovanie.
Kefír sa nemusí piť iba samotný, ale môže sa použiť na prípravu rôznych ovocných kokteilov , či konzumovať s hrozienkami, orechmi, musli... Proste každý si ho pripraví ku konzumácii dľa vlastnej chuti a fantázie.
Ak by mal niekto o takúto prírodnú domácu výrobu kefíru záujem, rada poskytnem bližšie informácie ohľadom pestovania kefírových zŕn a pravidiel zaobchádzania s nimi.
možno myslíš kombuchu? To bola taká huba, čo sa dávala do čaju a bol z toho taký osviežujúci nápoj. Aj ja si na ňu ako dieťa pamätám.
nie, toto bola síce tiež nejaký hubovitá záležitosť, ale dávala sa do mlieka a nie do čaju
Precitala som tvoj prispevok a objednala som si cez ebay.Som zvedava,ze co pride.Stakola,mozem ta poprosit aby si napisala recept ako sa o to starat?Ako to rozmnozovat ako dlho treba cakat za kefirom.Precitala som si nieco,ale ked to mas odskusane tak napis.Dakujem
Veď ak Ti to príde, isto priložia aj návod a ak nie, tak mi daj vedieť mailom, potom napíšem, čo nebudeš vedieť
Ahoj,tiež pravidelne konzumujem "domáci kefír".Najprv som mala zrnká,ale keď som bola dlhšie preč z domu,nemal sa o ne kto starať.Zohnala som od priateľov kvasinky,ktoré vyzerajú ako ružička karfiolu.Najradšej pijem kefír vymixovaný s cesnakom,čiernym korením a soľou.K tomu chlebík s maslom - lahôdka.
Tak to musím vyskúšať, to ma nenapadlo, ale môže to byť dobré. Dík za tip.
Pred dvoma rokmi som si zaobstarala aj ja kefírové zrná a po pravidelnom pití kefíru sa na mňa lepili kilá jak vyšité.
nestrááááš
Ja nestraším,to je holý fakt,10 kíl bolo na mne nalepených coby dup.
Jaaaaaj, stakola dostane po prdeli. Riešim tu obed - všakje 8 preč , a ona mi tu robí chute. Také pečené zemiaky s cesnakom a poriadny pohár kefíru - ťaaaaaaj, to by bolo.
Ja sa hlásim na pestovanie - dúfam, že to neni zložitejšie od pažítky, bo aj tá má u mňa problémy .
Leni, doveziem Ti, keď pôjdem do TN...dohodneme sa na maily ok?
Ja kefir zboznujem Ale tie kupovane v obchode sa mi zdaju take akoby im este nieco chybalo. Pamatam si z detstva, ze babka robievala kefir doma a to teda bol iny kefir: husty a s hrudkami. Ten tibetsky je tiez taky? alebo skor taka "vodicka"? A kde sa to da kupit?
stakola, pripomenula si mi detstvo. Môj otec raz priniesol kefírové zrná a asi rok sme si robili kefír. Potom prišlo pasterizované mlieko a z toho sa to robiť nedalo. Teraz máme zasa kravské mliečko, ale nemáme zrná. Mohla by si napísať, kde sa dajú zrná kúpiť. Lebo s takým domácim kefírom určite aj chlebík bude vynikajúci.
Ahoj,kefírové zrnká Ti urobia kefír do 24 hodín aj z "krabicového mlieka".
stakota prosim das mi vediet ako a kde zrnka sa daju zohnat?ja davam malemu pretoze ma atopicky exzem ale keby som si mohla sama robit, myslim ze by to bolo omnoho lepsie diky
na ekzém doporučujú kefír aj potierať priamo na postihnuté miesto, pošlem Ti mail
myslis, ze by to zabralo aj na rosaceu?
Tak to neviem, ale za vyskúšanie to stojí.
Ja si tiež pamätám na kefír,ktorý spomína Adus,mamka mi to zarábala do mlieka,keď som bola malá.Stráášne mi to nechutilo, plakala som nad tým každý deň
,niekto to rodičom poradil,že od toho priberiem,no mne to nepomohlo veru,pokus na mne nevyšiel
.
Ale dnes mám kefír a kyslé mlieka rada,aj výborný chlebík z neho pečiem.
Aj ja mám problémy, potrebujem vyčistit črevá aj pre moje neustále akné, som zvedavá na účinky aké sa dostavia, ozaj som zúfalá a konečne potrebujem vyliečiť, som roky trpiaca na svoje nevyliečiteľné neduhy
tak len dúfam, že toto bude tá správna cesta zo slepej uličky svojich ťažkostí
Zdravím Vás, som čerstvý 50-nik a už by bolo na čase urobiť niečo pre svoje zdravie, páčia sa mi tie kefírové zrná. Poradíte mi kde by som to zohnal? Ďakujem
Je to jednoduché. Stačí, ak mi odpíšete na moju adresu jozefp51@gmail.com. Som z Nitry, ak bývate niekde blízko Nitry môžem Vám ich dať osobne, ak nie tak poštou. Nepredávam, darujem, aj tak sa tie potvorky množia, že ich nestačím ani rozdať, keďže je málo záujemcov a už neviem čo s nimi.
Kde sa dajú kúpiť kefírové hubky? Vďaka za odpoveď.
Stanly
Neviem, či som mala to isté. Vyzeralo to, ako to už tu niekto spomínal, ako ružička karfiolu. Tú som namočila do mlieka a od večera do rána som mala domáci kefír. Potom som ten "akože karfiol" umyla pod tečúcou vodou a znova použila v mlieku. Píšeš o tom stakola? Bolo to dobré.
Príspevok je dva roky starý
.
Geo, ešte že ťa mám . To je moja špecialita
. Vďaka
.
Neviem,či je to to isté - ale kedysi dávno pred rokmi sme niečo také doma mali - len sa treba o to pravidelne starať a keď sme šli na dovolenku, nemali sme to komu zveriť a zakapalo nám to.
Rozhodne ten nápoj, ktorý sme z toho doma pripravovali bol veľmi fajný