
Medvetie tlapky sú koláče pri ktorých sa vrátite do detských čias, keď ste si vyplňovali formičky s vlhkým pieskom , vyklepávali a tvorili rôzne tortičky a pod.
37 | dekagramov | hladká múka špeciál |
25 | dekagramov | Hera |
20 | dekagramov | práškový cukor |
15 | dekagramov | orechy |
7 | čajové lyžičky | kakao |
štipka | škorica |
Múku, cukor preosejeme cez sito, maslo postrúhame, orechy zomelieme.
Všetky suroviny spolu spracujeme a cesto necháme odpočinúť - aspoň dve hodiny v chlade.
Pripravíme si formičky, dôležité je, aby boli približne jednej hrúbky.
Formičky vymastíme bravčovou masťou a posypeme hrubou múkou.
Cesto plníme do formičiek, tak aby sme vytvorili priehlbinku, dobre postláčame prstami.
Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri 160 °C.
Po vytiahnutí necháme trochu vychladnúť a vyklepeme.
Teplé, nie vrelé obalíme v práškovom cukre v ktorom sme pomiešali vanilkový cukor.
Ja najradšej robím medvedie tlapy. To sú formičky, ktoré pripomínajú tvar medvedej tlapy a zmestí sa do nich veľa cesta. Ale rada robím aj ryby, mikulášov a iné formičky. Robievam každý rok dve dávky. Kakaa si môžete pridať podľa chuti.
Suzan a určite sa vyklopia, mne sa stáva, že niektoré sa vyklapajú horšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Áno Gitka vyklopia,len ich musíš dobre vymastiť a posypať hrubou múkou.Ja som tento raz slabo posypala múkou a tak som ich vyklepávala o radiator,ale nepolámali sa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Žienky, mastiť a posýpať múkou?
To NIE!!!!
Dám Vám recept, ktorý budete zbožňovať!
42 dkg hladkej múky
27 dkg tuku (tento rok som dala palmarín)
12 dkg práškov. cukru
2 dkg kakaa
9 dkg orechov
Robila som z 2 dávok a ani JEDEN sa neprilepil! Je to super recept, mám ho od svokry, pečiem ho od svadby a naozaj sa NELEPIA! Treba len dodržať váhy.
Samozrejme upečené obaliť v práškovom a vanilkovom cukre.
Vyskúšajte a o rok už budete piecť len tieto.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ľubi a to vôbec nenatieraš fomičky ? Nechce sa mi veriť,ale vyskúšam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nenatieram, vyskúšaj, neobanuješ!
Ani ja som neverila, kým som neskúsila.
Predtým som s maminkou natierala, vyklepkávala ako divá, proste sme sa natrápili. Teraz to ide ako po masle, stačí malé dienko na ktoré trochu klepnem a koláčik je von. Znova naplním tú istu neumytú furmičku (keďže pečiem z 2 dávok, otočím furmičky 2-3x).
Suzi,daj vedieť, ako sa ti robilo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
O.K.,ale až na budúci rok.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No ja som robila toho roku medvedie tlapky ten istý recept čo po iné roky a čuduj sa svete vypadávali , že som nemusela ani klopkať.A to tiež nemastím formičky, tak neviem, čím som si to zaslúžila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem za klasiku