Popis
Hot cross buns - snažila som sa to preložiť, neexistuje . Je to druh sladkého veľkonočného pečiva typický pre Veľkú Britániu, ale aj pre Írsko, rôzne časti Ameriky, Kanadu, a mnohé kedysi kolónie Anglicka.
Sú plné sladkých hrozienok a špeciálneho korenia ... teda až na tieto ... tieto sú s čokoládou.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Zdroj | www.sugarsaltmagic.com |
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 25 minút |
Celkový čas | 45 minút |
Ingrediencie
57 | gramov | masla |
300 | milligramov | mlieko |
100 | gramov | kryštálový cukor |
7 | gramov | instantné droždie |
520 | gramov | hladkej múky |
35 | gramov | kakaa |
2 | čajové lyžičky | skorica |
1⁄2 | čajová lyžička | nové korenie |
1 | kus | vajce |
1 | čajová lyžička | vanilková esencia |
200 | gramov | čokoládové čipsy |
Inštrukcie
Pripravíme si cesto.
Rozpustíme
- 57gr masla
Pridáme
- 300ml mlieka
- 100gr kryštálového cukru
- 7gr instantného droždia
- 520gr hladkej múky
- 35gr kakaa
- 2 čajové lyžičky škorice
- 1/2 čajovej lyžičky nového korenia
- 1 dobre rozšľahané vajce
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
Všetky prísady poriadne premiesiť v mise. Cesto bude dosť lepivé. Aj som skúsila dať na dosku a prehniesť v rukách ... no tak som si prirobila robotu . Necháme 2 hodiny odstáť a rásť na teplom mieste v prikrytej nádobe.
Tak a teraz oceníme tú riedku masu, lebo pridáme
* 200gr čokoládových čipsov alebo nadrobno nasekanej čokolády (kupujem čipsy zvyčajne, ale tentokrát som to neodhadla. Tak som si dopomáhala čokoládou. Ono to malo oboje svoje čaro. Lebo čipsy sú urobené tak, aby neboli až tak hrrr tekuté, kým kvalitná čokoláda za horúca sa leje. Spolu to dalo veľmi zaujímavý efekt, ktorý mňa bavil. )
Urobíme 12 guličiek - žemličiek - buchiet, dáme na vymazaný plech, či pekáč ( ja som just urobila 9, lebo 12 som ich tam nenarvala). A znovu necháme kysnúť. Teraz len hodinu.
Predhrejeme rúru na 180 stupňov.
Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom (zabudla som) a urobíme na ne krížik zo zmesi:
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 polievková lyžica múky
- 50ml vody
A dáme piecť na 20-25 minút. Ak spravíte buchiet či žemlí len 9 ako ja - tak to prirátajte k dobe pečenia ešte 10 minút.
Aha - zostane vám tá zmes, čo sa ňou robil krížik. Prosím Vás - nejedzte to. Fakt je to hnusné, aj keď to vyzerá ako horúca čokoláda. Ak to chcete zjesť, dajte si tam aspoň cukor . Ale radšej to spláchnite, alebo urobte polovičnú dávku ako je napísané, lebo buchty budú 1-2 a sú fantastické!!!
Poznámky
JO! A základ týchto buchiet - koláčov či čo sme to upiekli je, že to treba jesť teplé - preto sú HOT. Kľudne dajte do zamraziť (treba pred zamrazením oddeliť každú zvlášť, ak budete chcieť vyťahovať po jednej) a potom podľa potreby zohrejte v rúre či mikrovlnnej rúre.
Sú fantastické!
A tá rozpúšťajúca sa čokoláda ....
Idem ja veru pozrieť sú základnú verziu s hrozienkami ešte - to musí byť tiež dobré
Postup:


- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Vyzerá to celkom dobre
, len to dlhé čakanie na výsledok ale to robí sušené droždie, tomu treba trochu viac času kým sa rozbehne.
... a schuti som sa zasmiala
... matematika nepustí ani pri varení
...vraj 12 ich tam nenarvem , 9 áno a spotrebovala si to isté množstvo cesta
, nie je to len o tom, že si robila väčšie a nie menšie buchtičky

Toto by inak zaujímalo aj mňa, prečo Američania nepoužívajú čerstvé droždie. Aj Nemci, čo som pozerala recepty. Čo recept to instant yest. Zvláštne. Mne tie časy enormne zas vyhovujú - zamiešam, nechám kysnúť, pustím práčku a už ma doma neni
. Vrátim sa z bicykla či venčenia Zet a walla - môžem pokračovať. Alebo keď sa niekto spýta - však ja pečiem a periem vlastne - ja vôôôbec sa neflákam po vonku 
Tie kusy - tá forma je dosť vysoká - nahnala som to cesto do výšky
.
Máš to Ty dobre vymyslené ako zastierací manéver na "flákanie"
, ale máš recht. To čerstvé droždie nepoznajú vraj aj angličania alebo s čerstvým nevedia robiť
( predsa slovenské dievčence sú šikovnejšie), napr, v Belgicku ho kúspiš. Myslím si, že ak by si dalo na to množstvo múky 21 g čerstvého tak to bude to isté len s kratším časom kysnutia.
A tá forma je krásna aj s výškou buchiet