reklama

Čokoládové hot cross buns

Pridal/a balalajka dňa 08. 04. 2019 - 07:02 - Recepty balalajka
Čokoládové hot cross buns, Medzinárodná kuchyňa, recept, balalajka

balalajka | Čokoládové hot cross buns


reklama

Hot cross buns - snažila som sa to preložiť, neexistuje. Je to druh sladkého veľkonočného pečiva typický pre Veľkú Britániu, ale aj pre Írsko, rôzne časti Ameriky, Kanadu, a mnohé kedysi kolónie Anglicka. Sú plné sladkých hrozienok a špeciálneho korenia, teda až na tieto, tieto sú s čokoládou.

Ingrediencie
57 gramov maslo
300 milligramov mlieko
100 gramov kryštálový cukor
7 gramov sušené droždie
520 gramov hladká múka
35 gramov kakao
2 čajové lyžičky škorica
1⁄2 čajová lyžička nové korenie
1 kus vajce
1 čajová lyžička vanilková esencia
200 gramov čokoládové čipsy
Na potretie:
1 kus vajce
2 polievkové lyžice kakao
1 polievková lyžica múka
50 millilitrov voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Cesto:

Rozpustíme 57g masla

Pridáme

  • 300 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 7 g instantného droždia
  • 520 g hladkej múky
  • 35 g kakaa
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky nového korenia
  • 1 dobre rozšľahané vajce
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie

Všetky prísady poriadne premiesiť v mise. Cesto bude dosť lepivé. Aj som skúsila dať na dosku a premiesiť v rukách... no tak som si prirobila robotu Veľký úsmev. Necháme 2 hodiny odstáť a rásť na teplom mieste v prikrytej nádobe.

Tak a teraz oceníme tú riedku masu, lebo pridáme

  • 200 g čokoládových čipsov alebo nadrobno nasekanej čokolády (kupujem čipsy zvyčajne, ale tentokrát som to neodhadla. Tak som si dopomáhala čokoládou. Ono to malo oboje svoje čaro. Lebo čipsy sú urobené tak, aby neboli až tak hrrr tekuté, kým kvalitná čokoláda za horúca sa leje. Spolu to dalo veľmi zaujímavý efekt, ktorý mňa bavil. Mrkám)

Urobíme 12 guličiek - žemličiek - buchiet, dáme na vymazaný plech, či pekáč (ja som just urobila 9, lebo 12 som ich tam nenarvala). A znovu necháme kysnúť. Teraz len hodinu.

Predhrejeme rúru na 180 stupňov.

Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom (zabudla som) a urobíme na ne krížik zo zmesi:

  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 1 polievková lyžica múky
  • 50 ml vody

A dáme piecť na 20-25 minút. Ak spravíte buchiet či žemlí len 9 ako ja - tak to prirátajte k dobe pečenia ešte 10 minút.

Aha - zostane vám tá zmes, čo sa ňou robil krížik. Prosím Vás - nejedzte to. Fakt je to hnusné, aj keď to vyzerá ako horúca čokoláda. Ak to chcete zjesť, dajte si tam aspoň cukor Veľký úsmev. Ale radšej to spláchnite, alebo urobte polovičnú dávku ako je napísané, lebo buchty budú 1-2 a sú fantastické!!!

Doplňujúce poznámky

JO! A základ týchto buchiet - koláčov či čo sme to upiekli je, že to treba jesť teplé - preto sú HOT. Kľudne dajte do zamraziť (treba pred zamrazením oddeliť každú zvlášť, ak budete chcieť vyťahovať po jednej) a potom podľa potreby zohrejte v rúre či mikrovlnnej rúre.

Sú fantastické!

A tá rozpúšťajúca sa čokoláda .... PohodaPohodaPohoda

Idem ja veru pozrieť sú základnú verziu s hrozienkami ešte - to musí byť tiež dobré Hambím sa

Doplňujúce obrázky
Čokoládové hot cross buns, Medzinárodná kuchyňa, recept, balalajka, 1

balalajka

Čokoládové hot cross buns, Medzinárodná kuchyňa, recept, balalajka, 2

balalajka

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

M.á.r.i.a, Po, 08. 04. 2019 - 09:27

Vyzerá to celkom dobre Áno, len to dlhé čakanie na výsledok ale to robí sušené droždie, tomu treba trochu viac času kým sa rozbehne.

... a schuti som sa zasmiala Veľký úsmev... matematika nepustí ani pri varení Chichocem sa...vraj 12 ich tam nenarvem , 9 áno a spotrebovala si to isté množstvo cesta Váľam sa od smiechu po podlahe, nie je to len o tom, že si robila väčšie a nie menšie buchtičky Mrkám Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

balalajka, Po, 08. 04. 2019 - 09:33

Toto by inak zaujímalo aj mňa, prečo Američania nepoužívajú čerstvé droždie. Aj Nemci, čo som pozerala recepty. Čo recept to instant yest. Zvláštne. Mne tie časy enormne zas vyhovujú - zamiešam, nechám kysnúť, pustím práčku a už ma doma neni Váľam sa od smiechu po podlahe. Vrátim sa z bicykla či venčenia Zet a walla - môžem pokračovať. Alebo keď sa niekto spýta - však ja pečiem a periem vlastne - ja vôôôbec sa neflákam po vonku Chichocem sa

Tie kusy - tá forma je dosť vysoká - nahnala som to cesto do výšky Mrkám.

M.á.r.i.a, Po, 08. 04. 2019 - 09:45

Máš to Ty dobre vymyslené ako zastierací manéver na "flákanie" Veľký úsmev, ale máš recht. To čerstvé droždie nepoznajú vraj aj angličania alebo s čerstvým nevedia robiť Chichocem sa ( predsa slovenské dievčence sú šikovnejšie), napr, v Belgicku ho kúspiš. Myslím si, že ak by si dalo na to množstvo múky 21 g čerstvého tak to bude to isté len s kratším časom kysnutia. 

A tá forma je krásna aj s výškou buchiet Tlieskam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama