Hamburger

Neviem, či toto bude ten najlepší príklad toho, ako všetko zlé môže byť na niečo dobre Chichocem sa

Pred časom som tu riešila problém, ako správne pripraviť fašírky, alebo ak chcete hamburger.

Dostala som mnohé rady, postupne ich skúšam.

Zároveň som ale prišla na to, že ja vlastne ani neviem, ako to má chutnať. A tak som sa rozhodla, že budem testovať.

Prvý hamburger som si objednala cez prázdniny niekde v reštaurácii pri ceste. A teda, spadla mi sánka. Bol vynikajúci, šťavnatý, výborne ochutený. Porcia obrovská, ale nič to, nemusím všetko zjesť. Cena teda dosť vysoká, ale povedala som si, že to stálo za to. Síce som bola nešťastná, lebo netuším, jak to dosiahli, ale zážitok to bol fajn.

Včera večer sme boli doma sami dvaja, tak sme sa rozhodli, že ideme do reštaurácie. Ponukali aj hamburgery, tak som sa rozhodla, že idem znova testovať.

A teraz ma tuším to testovanie celkom potešilo. Aj keď teda vlastne asi neviem, čo chcem :)

Tento hamburger bol suchý a v podstate taký, ako ho urobím aj sama doma. Nič moc. Potešilo, že hoci som si nepochutila, som na rovnakej úrovni. Ani oni nevedia ten hamburger správne pripraviť. A dokonca, keby sme som nebola skúsila už lepší, myslela by som si, že presne takto to má vyzerať Úsmev

Vlastne som tu už o takom písala Nevar, čo ti chutí. Takže nakoniec je všetko tak, ako má byť PohodaPohoda

Komentáre

Dasa_, my dve si ideme na rovnakej téme:)) V sobotu sa mi konečne podarilo urobiť hamburger, ktorý sa podobal tým fajnovým hambáčom z reštiky. Aj recept som pridala: Hamburger s karamelizovanou cibuľou 

no super, na budúcu nedeľu mám objednané mäso z mladého býka, domáci chov, tak už viem, ako sa budem realizovať.

No ja som hamburger jedla v živote 3x a tak ako aj pri plieskavici - tu som jedla 2x - nikdy viac, všetko bolo ako podošva alebo ako sekaná, ktorú som tiež jedla raz v živote opečenú.

Takže až teraz počujem že hamburger môže aj dobre chutiť, no teraz mi je to jedno, už to jesť zrejme nikdy nebudem. No alebo som vždy mala vysoké nároky na fašírky alebo mleté rezne, vraj som ich robila vynikajúce.

Hamburgery mám rada. Bože, dala by som si.

Takže základné know how ... Mäso - hovädzie. Ako môže byť aj burger bravčový, bravčovo - hovädzí či jahňací, ale alfa je hovädzí. Ďalej percento tuku v mäse. Nemalo by byť menej ako 10%. A nie viac ako 20%. Takže pozor na zloženie - hlavne ak miešaš druhy mäsa.

Šefkuchár Ramsay pripravuje tak, že dá flákot mäsa a to ochutí na povrchu soľou, korením a jemne potrie pred grilovaním olejom zo všetkých strán. Žiadne miešanie mäsovej zmesy či vajíčko, nedaj bože ešte strúhanka Úsmev ... potom nám to "zfašírkovie".

Ale našla som na nete recepty, kde sa tie pochutiny ako cibuľka či cesnak vmiešajú do mäsa a taká zmes sa tvaruje až.

Do talianskej kuchyne sa dáva cesnak, petržlen a môže ísť aj parmezán. Marocká kuchyňa zas koriander a kmín. Španielska dáva údenú papriku a aj kúsoček choriza.

Ale predpokladám, že hľadáme americký burger.

Mäso má byť vychladené pred tepelnou úpravou - jedná sa o tuk, aby sa neroztápal a mäso nestratilo tvar (nemrvilo sa). Občas môžeš v amerických filmoch vidieť, ako dávajú na gril mäso ešte zamrznuté. Vraj je to OK tiež...

No a treba grilovať - sú panvice s grilovacím tvarom, dajú sa prikryť ... nuž, nie je to gril, ale dá sa. Zásada - hýbať s mäsom čo najmenej. Na medium by malo stačiť 5-6 minút z každej strany, na prepečený 8-9 minút. No a Ramsay potiera ešte maslom čo som videla niekde počas pečenia. 

Škoda, že mám navarené na dnes - ale zajtra alebo v stredu grilujem Mrkám.

Našla som také recepty, kam do mäsa pridávali vajcia, cibuľu a cesnak, ale to som rovno zavrhla, lebo to som mala už vyskúšané a bola to fašírka. Čiže v tomto prípade menej je viac a to chladenie pred prípravou tomu, podľa mňa, dosť výrazne pomohlo. Našla som aj také recepty, kde úplne vynechali soľ a posolili až hotový hambáč. Toto sa mi nezdalo, ale možno to je tiež dobre. 

V Trenčíne máme jeden podnik, kde robia vraj najlepšie hamburgery u nás. Pár krát som tam bola a môžem povedať, že to čo ja ľúbim a je pre mňa hamburger bolo posolené až navrchu - dnu určite nie. Aj keď doma sama dávam soľ a korenie do mäsa pred uplácaním placky Úsmev ... sem tam mi ruka minie aj chilli a s tým tam tak zľahka tiež postraším Veľký úsmev.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.