
Napíšem sem viac receptov, stačí si len vybrať
4 | kusov | zemiak |
3 | kusov | paradajka |
250 | gramov | mozarella |
40 | gramov | olivy |
2 | polievkové lyžice | olej |
trocha | soľ | |
trocha | mleté korenie |
Zemiaky (vačšie) v šupke dôkladne vydrhneme a poukladáme na plech. V rúre vyhriatej na 200st. pečieme zabalené do alobalu asi hodinu. Upečené zemiaky prekrojíme(spravíme len takú kapsu), naplníme a obložíme plnkou (ďalej napíšem) a podľa chuti ešte zapečieme.(sun)
PLNKY:
1. S paradajkami a mozzarellou -na štyri vačšie zemiaky potrebujeme 3 veľké paradajky, 250g syra mozzarella, 40g olív(nemusia byť), 2 pl oleja, soľ a ml.č.korenie...Paradajky, mozzarellu a olivy nakrájame na plátky, poukladáme na prekrojené zemiaky, pokvapkáme olejom, ochutíme soľou, korením a ešte dve minútky zapekáme.
2. S kuracím masom a ananásom -na štyri vačšie zemiaky potrebujeme 300g kuracieho masa, 1 malú konzervu ananásu, 2 červené cibule, 4pl majonézy, 200g tvarohu, 4pl poch.smotany, soľ a kari korenie...Nakrájané kur.maso varíme 12 minút v osolenej vode, scedíme a zmiešame s kúskami ananásu, nakrájanou cibuľou, majonézou, tvarohom a smotanou. Zmes ochutíme soľou a kari, navrstvíme na opečené zemiaky a ešte zapekáme asi dve minútky.
3. S avokádom a so slaninou...Na štyri vačšie zemiaky potrebujeme 1 cibuľu, 1 avokádo, 4 plátky prerastenej slaniny, 150g poch.smotany, 1čl nasekaného kôpru, soľ, ml.č.kor. Avokádo a cibuľu olúpeme a nakrájame na plátky. Plátky slaniny opečieme. Poch.smotanu ochutíme soľou, korením, kôprom a navrstvíme na opečené zemiaky. Ďalej obložíme opečenou slaninkou, avokádom, cibuľou a zapekáme asi dve minútky(sun)
S mozzarellou a paradajkami je to úžasné, s ananásom sme si moc nesadli:(tak už ho tam nedávam) , ale kto má rád nasladlé jedlá, tak prečo nie...no a tretia varianta je skvelá, len musím povedať, že s avokádom sme to ešči neskúšali... zjeme ho totiž vždy skôr, ako spravím túto ňamku
Poslednú hamku na opečené zemiačky robím tak, že poch. smotanu zmiešam s bryndzou, syrom niva, pretlačeným cesnakom a korením...ďalšiu obdobu roím tak, že namiesto bryndze dám tvaroh, alebo cottage chésse a dám zapiecť so zemiačkami
Ďalší zemiakový recept
Rosti so syrom a s bylinkami...1kg zemiakov, 100g údeného syra, 2pl nasekanej petrž.vňate, 2 vajcia, 2 žĺtky, soľ, ml.č.korenie, olej na vyprážanie...zemiaky ošúpeme, 2/3 nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Zvyšnú 1/3 nahrubo nastrúhame. Uvarené zemiaky scedíme, necháme vychladnúť, prelisujeme a zmiešame so strúhaným syrom, so žĺtkami, s vajcami, petrž.vňaťou, korením a soľou.
Vačšiu časť surových nastrúhaných zemiakov pridáme do cesta a jemne premiešame. Z cesta tvarujeme malé placky, ktoré ešte obalíme vo zvyšných strúhaných zemiakoch a vypražíme na oleji. Hotové osušíme od prebytočného tuku na servítke.
Sú ideálne, ako príloha k dusenému masu so šťavou, ale sú výborné aj ako samostatný chod s lístovým šalátom, alebo majonézou(sun) Pridám ešte strúhaný koláč, len sa mi tu už nezmestí:-P
fíííha, nestačím sledovať.Ty si sa dnes vyšantila s receptami! Díky, určite si ma inšpirovala k nejakým tým variáciám .
Maja
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyšantila, to máš pravdu ...niekedy ma to takto chytí
verím, že Ti bude chutiť
Ešte ma napadla chuťovka ku pivíčku, alebo k vínku...keďže viem, že syrečky lúbiš, tak snáď Ti to bude chutiť tiež...olomoucké syrečky, cibula, ocot, korenie, ml.č.paprika...do misy dáme na kúsky pokrájané syrečky(môžu byť aj tyčinky), posypeme korením, ml.č.paprikou, na mesiačiky nakrájanou cibuľou, polejeme octom(ale nie aby to bolo zakryté...to len tak "na spodok"), premiešame...dá sa to jesť ako jednohubky(napichujeme na špáradlá)len tak bez chleba, ale môže sa aj s chlebom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vyzera to super! este doplnim co sem tam robievam ja: na tie velke pecene zemiaky tuniakova plnka: konzerva tuniaka sa zleje, zmiesa sa s mensou konzervou kukuricky a prida sa par lyzic majonezy (tatarky), podla chuti. Ja sem tam pridavam aj nasekanu jarnu cibulku a trochu cierneho korenia. je to vyborne a ....typicky anglicke
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lia6, perfektné-mne sa najviac páčia zemiačky s tým kuracím maskom a sosikom, to vyskúšam. Si šikovná.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Strúhaný koláč:4 veľké zemiaky, 3pl poloh.múky, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajce, ml.č.korenie, soľ, tuk na vymastenie plechu, pažítka na ozdobenie...Zemiaky očistíme a nahrubo nastrúhame. Necháme odstáť a prebytočnú tekutinu zlejeme. Pridáme múku, pretlačený cesnak, vajce soľ, korenie a premiešame. Plech vymastíme a cesto doň rovnomerne rozložíme. Vo vyhriatej rúre na 180st. upečieme do zlatista. Teplý zemiakový koláč pokrájame na trojuholníky a podávame ozdobený pažítkou, ako prílohu napr.ku gulášu...no môže sa to jesť ako chuťovka s bryndzou...bryndzu zriedime s poch.smotanou a ml.b.korením, potrieme na trojuholníky. Posypeme nasekanou pažítkou
Dobrú chuť, snáď som inšpirovala