Z levandule sa dá pripraviť vynikajúci olej. Profesionálne sa pripravuje destiláciou a je to dosť zložité, ale aj my si vieme vyrobiť voňavý olej. Je dôležité, kedy trháš levanduľu. Ak nevystihneš čas, je možné, že voňavé prchavé látky sa nebudú vylučovať a olej nebude voňať (stalo sa mi to ). Kvety sa trhajú za suchého počasia, okolo poludnia. Olej sa môže robiť za studena - levanduľu zalejeme kvalitným olejom (extra panenský za studena lisovaný, arašidový, kukuričný...všetko v bio kvalite). Pomer tu nie je až taký dôležitý, ja naplním kvetmi zaváraninovú fľašu doplna, zalejem olejom a nechám vylúhovať 7 - 8 dní, ľubovník ale dva týždne.Potom precedíme cez filtračný papier alebo plátno.
Za tepla - v nerezovej nádobe, ktorú dáme do väčšieho hrnca s vodou, zohrejeme olej (volá sa to mariánsky kúpeľ), olej nesmie vrieť, tesne pred bodom varu vhodíme kvety, necháme prebublať a odstavíme. Necháme vylúhovať až kým nevychladne, ja nechávam celý deň, aj viac a precedíme.
Držím palce, prajem ti veľa voňavého oleja.Daj vedieť, či sa podaril.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ivetka,mám na levanduli veľa kvitkov čakajúcich na slniečko aby sa mohli rozkvitnúť.Ja si kupujem z Just-u levanduľový olej,tak by som si chcela pripraviť taký domáci ktorý by mal také isté účinky.Dá sa to aj v domácich podmienkach pripraviť?Ak áno,poradíš mi?Ďakujem veľmo pekne.