
M.á.r.i.a | Veľkonočné judášky
Dnes je škaredá streda alebo sazometná, sázivá, čierna ....na dedinách sa tento deň vymetali komíny a piekli sa judášky. Ich názov symbolilizuje povraz na ktorom sa obesil Judáš
600 | gramov | hladká múka |
100 | gramov | maslo |
30 | gramov | med |
125 | millilitrov | smotana na šľahanie |
5 | gramov | soľ |
1 | kus | vajce |
1 | kus | žĺtok |
1 | čajová lyžička | citrónová kôra |
1 | štipka | muškátový oriešok |
Kvások: | ||
125 | millilitrov | mlieko |
20 | gramov | droždie |
60 | gramov | cukor |
V mlieku s cukrom si rozdrobím droždie a nechám vzísť kvások.
Pridám do zvyšných surovín a vypracujem pružné, hladké cesto. Nechám kysnúť na teplom mieste.
Potom si odcvakávam palcami cesto, urobím si šúľok a splietam do esíčka alebo prehnem a urobím špagát.
Nechám chvíľku podkysnúť na plechu, potriem s bielkom s mliekom a pečiem vo vyhriatej rúre na 180° približne 20 min.
Upečené ešte teplé potriem maslom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty