
dasa_ | Paradajkové rizoto s cuketou
Krémové rizoto s čerstvými paradajkami, cuketou a bylinkami poteší každého, kto má rád rýchle, zdravé a jednoduché jedlá. Tento recept je ideálny počas sezóny, keď je zelenina plná chuti.
Ingrediencie
1 | hrnček | ryža arborio |
1 | kus | cibuľa |
3 | strúčiky | cesnak |
1⁄2 | kus | cuketa |
500 | gramov | paradajka |
100 | gramov | parmezán |
2 | polievkové lyžice | olivový olej |
1 | polievková lyžica | maslo |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | hrsť | bazalka |
3 | hrnčeky | vývar |
Postup
Paradajky očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cherry paradajky stačí prekrojiť. Čím viac druhov a farieb máme, tým lepšie.
Cibuľu a cesnak očistíme, cibuľu nakrájame na kocky.
Cukety aj s šupkou nastrúhame na hrubom strúhadle na slíže
Vývar, prípadne vodu dáme variť, aby sme mohli zalievať vriacou tekutinou.
Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme paradajky, postrúhanú cuketu a krátko spolu dusíme. Prelisujeme cesnak, soľ a zasypeme neumytou ryžou na rizoto. Dobre spolu premiešame, aby sa všetky zrniečka ryže obalili olejom.
Zalejeme 1 naberačkou vývaru, pridáme bazalku a miešame. Keď sa tekutina odparí, pridáme Ďalšiu naberačku. Nemusíme miešať neustále, ale je vhodné sem tam to premiešať a kontrolovať tekutinu.
Pozor, ak je vývar slaný, soliť možno nebude treba. Ak nemáme po ruke vývar, zalievame vriacou vodou alebo na rýchlo vyvaríme vo vode bylinky, cesnak, cibuľu.
Celý proces varenia ryže závisí od kvality ryže. Trvá asi 13-15 minút. Na záver nemá rizoto ostať suché, ale naopak, trochu tekutiny má ostať. Pridáme strúhaný parmezán tak, aby trocha ostala na záverečné posypanie na tanieri. Dobre premiešame a pridáme ešte trochu masla.
Podávame ako samostatné jedlo alebo s ľubovoľným mäsom, zeleninou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty