
Kamila | Mandľovo-slivkový koláč s medom
Taký rustikálny hrnčekový slivkový koláč to bol, ale ozaj fantastický, ani šľahač nebudete potrebovať. Namiesto mandlí môžete použiť aj mleté vlašské orechy.
125 | gramov | maslo |
1 | hrnček | trstinový cukor |
3 | kusov | vajce |
1 | balík | vanilkový cukor |
2 | polievkové lyžice | med |
2 | hrnčeky | mleté mandle |
2 | hrnčeky | bezlepková ovsená múka |
1 | balík | prášok do pečiva |
1 | kilogram | slivky |
Vajíčka vyberieme z chladničky, aby boli izbovej teploty. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na tenšie plátky.
Maslo (ja som použila vegan maslo) roztopíme, dáme dole z tepla a primiešame cukor, med a vanilku. Miešame so šľahacou metličkou, kým sa cukor neroztopí. Ja som dala časť cukru kokosového, preto je koláč tak pekne tmavý. Hmotu prelejeme do väčšej misy.
Samostatne zmiešame mleté mandle, alebo mletú mandľovú múku, ľubovoľnú celozrnnú alebo klasickú múku (moja bola bezlepková ovsená) a prášok do pečiva. Postupne primiešame k tekutým ingredienciám. Dôkladne premiešame.
Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak chcete vyššie cesto použite menší plech, alebo väčšiu tortovú formu 24 cm a viac. A na vrch poukladáme nahusto nakrájané slivky.
Pečieme pri 180 °C cca 30 minút, v menšej forme aspoň 35 minút.
Našla som podobný recept z jednej misky, len namiesto roztopeného masla išiel olej, tak skúsim aj túto verziu nabudúce. Sme doma 2 bezmliečne a nemám veľmi rada umelé náhrady masla.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty