reklama

Smotanovo-čučoriedkový dezert

Pridal/a sedita321123 dňa 05. 11. 2022 - 21:46 - Recepty sedita321123
Smotanovo-čučoriedkový dezert , Poháre, pudingy, recept, sedita321123

sedita321123 | Smotanovo-čučoriedkový dezert


reklama

Sviatočný dezert.

Ingrediencie
100 gramov sušienky kakao-kokos
200 gramov čučoriedky
Čučoriedková želatína:
300 millilitrov čučoriedková šťava
1 balík citrónový cukor s citrónovou kôrou
  trocha kryštálový cukor
4 čajové lyžičky želatína na stuženie krémov
Vanilkový krém:
2 balíky vanilkový cukor
250 millilitrov kyslá smotana 16%
  trocha práškový cukor
  trocha kokosová aróma
2 čajové lyžičky želatína na stuženie krémov
Čokoládový krém:
50 gramov horká čokoláda 85%
100 millilitrov kyslá smotana 16%
  trocha kryštálový cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Vo vhodnej nádobe zafixujeme 2 poháre s objemom 350 ml do šikmej polohy. Pri príprave jednotlivých vrstiev dezertu a ich ukladaní postupujeme v nasledovných krokoch:

Čučoriedková želatína: Čučoriedky prevaríme vo vode s citrónovým a kryštálovým cukrom podľa chuti a šťavu scedíme. Ako náhradu môžeme použiť aj nálev z čučoriedkového kompótu.

Do hrnca nasypeme želatínu, pridáme 3-4 PL studenej vody a necháme 10 minút napučať. Následne za stáleho miešania zohrejeme (nevaríme) až do jej úplného rozpustenia, ihneď pridáme 2 PL čučoriedkovej šťavy a metličkou rozmiešame. Dolejeme ostatnú šťavu a dohladka vymiešame.

Želatínu opatrne nalejeme do našikmo postavených pohárov a v tejto polohe odložíme na noc do chladničky.

Vanilkový krém: Krém budeme pripravovať na dolnú a hornú vrstvu osobitne. Na každú z nich použijeme polovičné množstvo uvedených ingrediencií.

Kyslú smotanu vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom podľa chuti a pár kvapkami kokosovej arómy.

Želatínu napučanú v 3-4 PL studenej vody za stáleho miešania pomaly zohrievame, kým sa celkom nerozpustí. Pridáme 2 PL kyslej smotany, metličkou rozmiešame a dohladka vymiešame s ostatnou smotanou.

Poháre postavíme do zvislej polohy, navrstvíme krém a odložíme do chladničky na cca 2-3 hodiny.

Sušienky: Sušienky rozvaľkáme nahrubo v mikroténovom vrecku. Polovicu dávky navrstvíme do pohárov na vanilkovú vrstvu, rovnomerne rozložíme a zľahka lyžičkou popritláčame. Odložíme do chladu na 10 minút.

Čokoládový krém: Čokoládu nalámeme na menšie kúsky a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Ihneď pridáme studenú kyslú smotanu a ručne vymiešame na jemný krém, ktorý navrstvíme na rozdrvené sušienky. Necháme odložené v chladničke cca 2-3 hodiny.

Sušienky: Druhú polovicu rozdrvených sušienok navrstvíme na čokoládový krém a poháre odložíme na 10 minút do chladničky.

Vanilkový krém: Vrstvenie ukončíme opätovne pripraveným vanilkovým krémom podľa bodu 2. Necháme v chladničke cca 2 hodiny.

Dokončenie: Povrch vanilkového krému ozdobíme pár bobuľami čerstvých čučoriedok a  sušienkou. Hotové dezerty necháme krátko vychladiť a môžeme podávať.
Dobrú chuť!

Doplňujúce poznámky

Čas prípravy dezertu nezahrňuje čas tuhnutia v chladničke.

Výnos
2 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama