reklama

Cesnaková polievka so strúhancami

Pridal/a dasa_ dňa 12. 07. 2024 - 10:53 - Recepty dasa_
Cesnaková polievka so strúhancami, Polievky, recept, dasa_

dasa_ | Cesnaková polievka so strúhancami


reklama

Strúhance boli v minulosti veľmi obľúbená závarka do polievky. Ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Ľahko ich pripravíte aj do zásoby. A potom už len stačí pridať napríklad aj do cesnakovej polievky

Ingrediencie
1 hlávka cesnak
1 polievková lyžica olej
1 polievková lyžica maslo
2 polievkové lyžice ovsené vločky
1 čajová lyžička soľ
1⁄4 čajová lyžička mleté čierne korenie
1 liter vývar
Strúhance:
  polohrubá múka
1 kus žĺtok
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Najskôr pripravíme strúhance. Múku preosejeme a na pracovnej doske z nej urobíme kopec. Do stredu vyhĺbime kráter a tam vpustíme žĺtko

Foto: dasa_

Príborovým nožom začneme postupne spracovávať. Akokeby sekať žĺtko a zároveň tým nožom prisýpať múku. 

Foto: dasa_

Spracujeme na tuhé cesto. Možno budete musieť trochu múky pridať. Alebo naopak, ak to nepôjde, pridajte pár kvapiek vody. Ale naozaj iba po kvapkách. Čím tvrdšie cesto pripravíte, tým budú strúhance lepšie.

Foto: dasa_

Zoberte strúhadlo s veľkými slzičkami a cesto jednoducho nastrúhajte. 

Foto: dasa_

Časť môžete rovno použiť do polievky a zvyšok nechajte dobre usušiť a skladujte v uzatvorenej nádobe. Budú výborné aj napríklad do zeleninovej, hubovej či paradajkovej polievky

Foto: dasa_

Cesnaková polievka: Hlavičku cesnaku očistíme. Dva strúčiky odložíme, zvyšné nakrájame na drobné kocky. Opečieme ich na lyžici oleja a lyžici masla. Pridáme ovsené vločky, premiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme vodou alebo ľubovoľným vývarom. Varíme asi 10 minút. 

Potom celú polievku rozmixujeme do hladka. Pridáme asi 3 lyžice strúhancov a varíme asi 5 minút. Treba skpsiť, či je strúhanec už uvarené. Čerstvo pripravené sa varia rýchlo, vysušené trochu dlhšie. Pred dokončením prelisujeme  do polievky zvyšné 2 strúčiky cesnaku.

Na tanieri môžeme podávať pokvapkané pestom z cesnakových výhonkov. Alebo pridáme ľubovoľnú zelenú vňať.

Výnos
4 porcie
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama