
dasa_ | Cesnaková polievka so strúhancami
Strúhance boli v minulosti veľmi obľúbená závarka do polievky. Ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Ľahko ich pripravíte aj do zásoby. A potom už len stačí pridať napríklad aj do cesnakovej polievky
1 | hlávka | cesnak |
1 | polievková lyžica | olej |
1 | polievková lyžica | maslo |
2 | polievkové lyžice | ovsené vločky |
1 | čajová lyžička | soľ |
1⁄4 | čajová lyžička | mleté čierne korenie |
1 | liter | vývar |
Strúhance: | ||
polohrubá múka | ||
1 | kus | žĺtok |
Najskôr pripravíme strúhance. Múku preosejeme a na pracovnej doske z nej urobíme kopec. Do stredu vyhĺbime kráter a tam vpustíme žĺtko

Príborovým nožom začneme postupne spracovávať. Akokeby sekať žĺtko a zároveň tým nožom prisýpať múku.

Spracujeme na tuhé cesto. Možno budete musieť trochu múky pridať. Alebo naopak, ak to nepôjde, pridajte pár kvapiek vody. Ale naozaj iba po kvapkách. Čím tvrdšie cesto pripravíte, tým budú strúhance lepšie.

Zoberte strúhadlo s veľkými slzičkami a cesto jednoducho nastrúhajte.

Časť môžete rovno použiť do polievky a zvyšok nechajte dobre usušiť a skladujte v uzatvorenej nádobe. Budú výborné aj napríklad do zeleninovej, hubovej či paradajkovej polievky

Cesnaková polievka: Hlavičku cesnaku očistíme. Dva strúčiky odložíme, zvyšné nakrájame na drobné kocky. Opečieme ich na lyžici oleja a lyžici masla. Pridáme ovsené vločky, premiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme vodou alebo ľubovoľným vývarom. Varíme asi 10 minút.
Potom celú polievku rozmixujeme do hladka. Pridáme asi 3 lyžice strúhancov a varíme asi 5 minút. Treba skpsiť, či je strúhanec už uvarené. Čerstvo pripravené sa varia rýchlo, vysušené trochu dlhšie. Pred dokončením prelisujeme do polievky zvyšné 2 strúčiky cesnaku.
Na tanieri môžeme podávať pokvapkané pestom z cesnakových výhonkov. Alebo pridáme ľubovoľnú zelenú vňať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty