
Kamila | Polievka z tekvice hokaido
Zadarilo sa mi prvýkrát vypestovať tekvicu hokaido. Druhý krok naučiť sa s ňou variť a tretí rodinu ju jesť. Táto polievka sa celkom vydarila, tvárili sa celkom spokojne. 🙂
1 | kus | tekvica hókaido |
4 | kusov | zemiaky |
2 | kusov | mrkva |
1 | kus | cibuľa |
2 | strúčiky | cesnak |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1⁄2 | čajová lyžička | mletá červená paprika |
1⁄2 | čajová lyžička | zeleninové dochucovadlo |
2 | polievkové lyžice | olivový olej |
3 | polievkové lyžice | repkový olej |
Tekvicu hokaido dobre umyjeme a nakrájame na cca osminy. Z vnútra potrieme olivovým olejom zmiešaným s trochou soli a štipkou čierneho korenia. Dáme piecť na plech s papierom na pečenie na cca 20 minút pri teplote cca 220 °C
Kým sa tekvica pečie očistíme cibuľu, cesnak a nakrájame ich na drobno. Rovnako očistíme zemiaky a mrkvu a nakrájame ich na tenšie plátky.
Na oleji krátko opražíme cibuľu, pridáme cesnak a po chvíli aj mrkvu. Krátko opečieme aj tu. Môžeme pridať trochu vody a pridáme zemiaky. Za stáleho miešania všetko opečieme, kým sa nevyparí voda.

Pridáme červenú papriku, premiešame za zalejeme vodou alebo vývarom. Pridáme soľ a varíme, kým je mrkva mäkká.
Upečenú tekvicu necháme krátko vychladnú a vydlabeme z nej dužinu. Nevadí ak bude trochu suchšia.

Pridáme ju do polievky, krátko ešte povaríme. Podľa potreby dochutíme BIO sušenou zeleninovou zmesou alebo iným obľúbeným korením. Ja som stále limitovaná dcérinou histaminovou intoleraciou. Môžete pridať smotanu, my sme bez mlieka.
Podávame s krutónmi, chlebíkom ale výborná bola aj bez nich.
Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty