
Slavka K | Oškvarkové pagáče
Recept s fotopostupom na výborné tradičné pagáče so škvarkami.
1 | kus | čerstvé droždie |
600 | millilitrov | mlieko |
1 | čajová lyžička | cukor |
1 | kus | vajce |
1 | čajová lyžička | soľ |
3 | kusov | zemiaky |
1 | kilogram | polohrubá múka |
100 | gramov | oškvarkov |
Vopred si uvaríme 3 stredne veľké zemiaky v šupke a necháme ich vychladnúť.
Pripravíme si kvások z teplého mlieka, z droždia a cukru. Necháme chvíľu kysnúť.
Po vykysnutí pridáme vajíčko, soľ, postupne múku, uvarené a najemno nastrúhané zemiaky. Spracujeme cesto. Necháme vykysnúť v teple.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 2 cm, ideálne do tvaru obdĺžnika. Rozotrieme naň mleté osolené škvarky.

Cesto poskladáme podľa obrázku cca sprava štvrtinu do stredu a zľava,
potom skladaním, cesto preložíme zhora aj zdola.
Po cca 10 min. postup zopakujeme - vaľkanie a skladanie. Potom ešte raz.
Po poslednom skladaní vyvaľkáme cesto na 2 cm hrúbku, vykrajujeme kolieska, dáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, necháme ešte cca 15 minút kysnúť. Upečieme pri teplote cca 180°C cca 15 minút.
Vykrajujeme kruhy, alebo aj iné tvary. Povrch je možné posypať sezamom, morskou soľou, celou rascou.

Slavka K
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty