
dasa_ | Bazovo-jahodový sirup
Sezóna kvitnutia bazy a zberu jahôd sa zvyčajne prekrýva. Ak máte veľa jahôd a poblíž dobrý zdroj bazy, skúste obe chute spojiť do sirupu.
Ingrediencie
1 | kilogram | cukor |
1 | liter | voda |
1 | polievková lyžica | kyselina citrónová |
15 | kusov | bazový kvet |
1 | kilogram | jahody |
Postup
Liter vody prevaríme a necháme ochladiť.
200 g jahôd očistíme a rozkrájame. Zasypeme kyselinou citrónovou, pridáme bazu a dobre spolu popučíme napríklad pučidlom na zemiaky. Zalejeme vychladenou vodou a uložíme do chladničky na 24 hodín.
Zvyšné jahody očistíme, rozkrájame na štvrtiny. V miske presypeme asi 5 lyžicami cukru, premiešame a odložíme tiež do chladničky.
Na druhý deň scedíme osladené jahody. (Jahody použijeme napríklad na koláč). Šťavu odmeriame. Zmes bazy a jahôd scedíme ideálne cez hustú tkaninu. Obe šťavy zmiešame a odmeriame. Na 1 liter šťavy použijeme cca 1 kg cukru. Nalejeme do hrnca a spolu zahrievame do bodu varu. Penu zvrchu pozbierame a použijeme na rýchlu konzumáciu.
Fľaše na skladovane umyjeme, vymyjeme vriacou vodou. Viečka necháme vo vriacej vode prevariť cca 30 sekúnd.
Pomocou lievika nalievame do fliaš. Ja vrch fliaš utieram obrúskom namočeným do alkoholu. Zatvorím, ak sa dá, fľašu otočím hore dnom, zabalím do uterákov a nechám do druhého dňa chladnúť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Segedínsky guláš
Slavka K | Segedínsky guláš
Segedínsky guláš
Tradičná klasika, ktorá sa nikdy neomrzí.
Špenátové halušky
Alica7 | Špenátové halušky
Špenátové halušky
Výborné špenátové halušky, ktoré môžeme podávať ako prílohu k mäsu, s tvarohom a opečenou slaninou alebo syrovou omáčkou.