reklama

Rýmovníkový sirup

Pridal/a Dzeny dňa 22. 08. 2022 - 09:31 - Recepty Dzeny
Rýmovníkový sirup, Zaváranie, recept, Dzeny

Dzeny


reklama

Sirup z bylinky, ktorú poznáme ako rýmovník, nádchovník. Latinský názov bylinky je Plectranthus amboinicus. Je pekná, voňavá a sirup je výborný.

Ingrediencie
30 kusov rýmovník
1 liter voda
1 kilogram cukor
2 čajové lyžičky kyselina citrónová
1 kus citrón
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Listy umyjeme, pokrájame. Bio citrón umyjeme, pokrájame na kolieska. Ak máme obyčajný citrón, tak ho olúpeme a pokrájame na plátky bez šupky.

Pokrájané listy rýmovníka vložíme do nádoby, poukladáme naň plátky citróna a zalejeme vodou. Citrónové plátky rýmovník trochu zaťažia a listy zostanú ponorené vo vode.

Rymovník s citrónom necháme lúhovať 24-48 hodín. Ja nechávam len 24, podľa mňa to stačí. Potom citrón a listy vyberieme, precedíme vylúh cez husté sitko, aby sme sa zbavili citrónových jadierok.

Vylúh doplníme do objemu jedného litra vodou, zohrejeme pod bod varu, pridáme cukor. Dávam normálny kryštálový alebo trstinový. Trstinový sirup trochu zafarbí, čo sa mi páči.

Sirup neprevárame, len miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom ešte pridáme kyselinu citrónovú podľa chuti, ja dávam 2 čajové lyžičky. Dáme do fľaše odložíme. Z tejto dávky naplníte dve 7 dcl fľaše. 

Sirup používam do vody ako bazový alebo hocijaký ovocný sirup.

V lete robievam limonádu z rýmovníkovým sirupom, uhorkou, citrónom a mrazenými čerešnami.

Výnos
2 fľaše
Celkový čas
25 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama