
dasa_ | Sirup z čiernych ríbezlí
Kto skúšal robiť sirup z čiernych ríbezlí vie, že ak sa použijú iba ríbezle, sirup býva veľmi hustý, pripomína skôr želé. Ak sa v sirupe použije aj list z kríkov, stačí oveľa menej bobuliek a vďaka tomu sirup nehustne.
Ingrediencie
1 | zväzok | lístie z čiernej ríbezle |
100 | gramov | čierne ríbezle |
1 | kilogram | cukor |
1 | liter | voda |
1 | čajová lyžička | kyselina citrónová |
Postup
Ríbezle aj lístie umyjeme, vložíme do menšieho hrnca, zalejeme asi 1-2 dcl vody a povaríme aspoň 20-30 minút. Necháme vychladnúť v chladničke do druhého dňa.
1 kg cukru zalejeme 1 l vody a varíme asi 40 minút. Do vriaceho roztoku precedíme ríbezle. Spolu krátko prevaríme, pridáme kyselinu citrónovú.
Ešte horúce prelejeme do vysterilizovaných fliaš. Vrch fliaš potrieme alkoholom a hneď zatvárame vysterilizovaným uzáverom.
Priamo pri konzumácii si do sirupu pridávame lyžičku práškového vitamínu C alebo trochu citrónovej šťavy.
Sirup nerobím do zásoby. Ak by som ho chcela uchovať dlhšie, tak by som ho určite sterilizovala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Pistáciový koláč
Alica7
Pistáciový koláč
Výborný pistáciový koláč, do ktorého môžete použiť aj iný druh orechov. Recept je na menší pekáčik 20x30 cm.
Vynikajúci bezlepkový ovocný koláč
Kamila
Vynikajúci bezlepkový ovocný koláč
Vláčny ovocný koláč s višňami v bezlepkovej verzii. Je jedno či použijete višne, čerešne, čučoriedky, maliny alebo na menšie kúsky nakrájané marhule