reklama

Kvasené stonky kalerábu a cvikle

Pridal/a dasa_ dňa 07. 08. 2023 - 17:28 - Recepty dasa_
Kvasené stonky kalerábu a cvikle, Zaváranie, recept, dasa_

dasa_ | Kvasené stonky kalerábu a cvikle


reklama

Kvasenie patrí medzi tradičné formy konzervovania zeleniny. Veď kto by u nás nepoznal kvasenú kapustu alebo kvašáky? Fermentované uhorky. Občas sa takto nakladali aj iné druhy zeleniny. Vyskúšajte skvasiť to, čo zvyčajne len vyhodíte - stonky cvikle a kalerábu.

Ingrediencie
  stonky kalerábu
  stonky cvikle
Nálev:
1 liter voda
1 polievková lyžica soľ
3 kusov bobkový list
3 kusov klinčeky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Najskôr uvaríme nálev: vodu, soľ, bobkový list a klinčeky povaríme asi 5 minút a necháme vychladnúť.

Pripravíme si stonky - odstránime listové čepele. Stonky dôkladne umyjeme, čistota je veľmi dôležitá. Nakrájame na menšie kúsky vo veľkosti sústa.

Množstvo stoniek do pohára je asi tak dve poriadne hrste, treba vyskúšať.

Pripravíme si čistý pohár, na začiatok stačí 3dcl.  Vypláchneme ho vriacou vodou a necháme vychladnúť.

Kúsky stoniek na pevno natlačíme do pohára. Naozaj je potrebné zeleninu na pevno natlačiť - spomeňte si na tlačenie kapusty. Zalejeme vychladeným nálevom, prikryjeme a dáme na tmavé miesto.

Zelenina musí byť v náleve celá ponorená. Po pár dňoch sa scvkne a bude sa snažiť vyplávať. Je dôležité ju zatlačiť napríklad menším pohárom, aby bola celá ponorená v náleve. Treba kontrolovať, aby sa na povrchu nevytvorila pleseň.

Už po dni, dvoch začne prebiehať fermentačný proces. Celé to trvá asi 5-7 dní. Odporúčam vyskúšať, uzatvoriť a uložiť do chladničky až do úplného spotrebovania. Výborná je aj šťava z fermentovania

Foto: dasa_ | Kvasené stonky kalerábu a cvikle
Foto: dasa_ | Kvasené stonky kalerábu a cvikle

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama