
dasa_ | Kvasené stonky kalerábu a cvikle
Kvasenie patrí medzi tradičné formy konzervovania zeleniny. Veď kto by u nás nepoznal kvasenú kapustu alebo kvašáky? Fermentované uhorky. Občas sa takto nakladali aj iné druhy zeleniny. Vyskúšajte skvasiť to, čo zvyčajne len vyhodíte - stonky cvikle a kalerábu.
stonky kalerábu | ||
stonky cvikle | ||
Nálev: | ||
1 | liter | voda |
1 | polievková lyžica | soľ |
3 | kusov | bobkový list |
3 | kusov | klinčeky |
Najskôr uvaríme nálev: vodu, soľ, bobkový list a klinčeky povaríme asi 5 minút a necháme vychladnúť.
Pripravíme si stonky - odstránime listové čepele. Stonky dôkladne umyjeme, čistota je veľmi dôležitá. Nakrájame na menšie kúsky vo veľkosti sústa.
Množstvo stoniek do pohára je asi tak dve poriadne hrste, treba vyskúšať.
Pripravíme si čistý pohár, na začiatok stačí 3dcl. Vypláchneme ho vriacou vodou a necháme vychladnúť.
Kúsky stoniek na pevno natlačíme do pohára. Naozaj je potrebné zeleninu na pevno natlačiť - spomeňte si na tlačenie kapusty. Zalejeme vychladeným nálevom, prikryjeme a dáme na tmavé miesto.
Zelenina musí byť v náleve celá ponorená. Po pár dňoch sa scvkne a bude sa snažiť vyplávať. Je dôležité ju zatlačiť napríklad menším pohárom, aby bola celá ponorená v náleve. Treba kontrolovať, aby sa na povrchu nevytvorila pleseň.
Už po dni, dvoch začne prebiehať fermentačný proces. Celé to trvá asi 5-7 dní. Odporúčam vyskúšať, uzatvoriť a uložiť do chladničky až do úplného spotrebovania. Výborná je aj šťava z fermentovania

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Guláš z bravčového mäsa
Slavka K
Guláš z bravčového mäsa
Poctivý tradičný guláš z bravčového mäsa. Hustý, voňavý a plný chuti – presne taký, aký máme radi 😊
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Slavka K
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Fotorecept na Cepelinai - zemiakové knedličky plnené mäsom. Sú podobné našim pirohom, no v litovskom štýle, sú sýte a výborné.