Milujeme pečené zemiaky. Ale nie vždy mám chuť rozpáliť rúru a aspoň hodinu čakať na výsledok. A tak zemiaky u nás boli najčastejšie iba varené, preliate trochou masla. Sem tam aj pyré.
Až raz som bola na kurze v takom rodinnom prostredí. Šili sme bábiky a popri práci nám domácí pán navaril. Normalne som zírala. Tie zemiaky boli iba z panvice, ale aké boli dobré.

Porcie | |
---|---|
Zdroj | Bača Jano zo Zázrivej :) |
Čas prípravy | 5 minút |
Čas varenia / pečenia | 25 minút |
Celkový čas | 30 minút |
Ingrediencie
1 | kilogram | zemiak |
2 | polievkové lyžice | olej |
čajová lyžička | soľ | |
čajová lyžička | rasca |
Inštrukcie
Množstvo je orientačné, unás doma platí 3 zemiaky na osobu. Len vzniká problém, keď sú veľmi malé alebo naopak veľmi veľké
Zemiaky ošistíme, umyjeme a nakrájame na štvrťky. Kto sa veľmi ponáhľa, môže aj osminky (skôr sa prepečú).
Na panvicu sa nalejú tak 2 lyžice oleja, nechajú sa rozpáliť. Vsypú sa zemiaky a dobre sa poobracajú v oleji. Osolia sa a okmínujú a chvíľu sa opekajú, kým nezačnú ružovieť. Dobre je ich aj premiešavať. Potom sa prikryjú pokrievkou a pečú či dusia sa cca 20 minút. Občas treba premiešať, aby chytili peknú kôrku z každej strany. Podľa typu zemiakov sa trochu rozpadnú, ale chuti to neuberie. Či je hotovo vidieť, ale kto neverí, môže skúsiť tak, že pichne nôž. Podľa odporu to rýchlo zistí
Podávame ako prílohu alebo len tak s kyslým mliekom alebo zeleninovým šalátom. Výborná a rýchla večera.
Postup:





