Zemiakový šalát sa u nás robí len dvakrát do roka na Vianoce a na Silvestra. Základný recept ostáva po tri generácie rovnaký aj keď nejaké tie obmeny som už vyskúšala. Napriklád tatarskú omáčku som zvykla zmiešať so smotanovým jogurtom, alebo mamka posledné roky pridávala cibuľu obvarenú v troche vody.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 20 minút |
Celkový čas | 50 minút |
Ingrediencie
2 | kilogramov | zemiak |
4 | kusy | vajce |
1 | plechovka | hrášok |
1 | kus | kyslá uhorka |
625 | gramov | tatárska omáčka |
1 | kus | cibuľa |
3 | polievkové lyžice | olej |
1 | čajová lyžička | soľ |
1⁄4 | čajová lyžička | čierne korenie |
Inštrukcie
Deň vopred, alebo zrána uvaríme umyté zemiaky v celku so šupkou. Mali by vriet cca 15 -20 minút. Za mäkké ich vyhlásim, keď sa do nich vidlička ľahko zapichne. Doba varenia závisí od veľkosti zemiakov, druhu. Základné pravidlo, čím menšie zemiaky tým lepšie, aj doba varenia krajšia. Zemiaky necháme vychladnúť.
Vajíčka uvaríme na tvrdo. Cibuľu nakrájame nadrobno a dáme krátko povariť cca 10 minúť v troche vody, cca 200 ml, pridáme 1/4 čl soli. Necháme vychladnúť.
Vychladnuté zemiaky očistíme. Zemiaky a vajíčka nakrájame na "hranolky" cez okrúhly krájač, do veľkej misky. Ako v miske pribúdajú tak ich postupne oslím Uhorky nakrájame na malé kúsky a pridáme k zemiakom. Hrášok zlejeme a pridáme tiež. Polejeme olejom, pridáme cibuľu aj s vodou a na záver tatarskú omáčku, čierne korenie. Zľahka ale dôkladne premiešame.
Ešte lepšia bude kombinácia polovica tatarskej a polovica majonézy. Ak použijete len majonézu, možte pridať 1 PL horčice alebo majonézu cca 325g skombinovať so smotanovým jogurtom 375 ml, prípadne kyslou smotanou. Tým, že zemiakový šalát robím raz do roka, tak už veľmi neriešim kalórie a či je to zdravé ....
U nás sa zvyklo pridať do šalátu aj troch vody z kyslých uhoriek cca 100 ml?, len posledne mi vadí ocot, tak nedávam.
Šalát jedávame s vyprážanou rybou na Vianoce, alebo rezňom na Silvestra. Skvelý bude aj na rôzne oslavy so šunkou a vajíčkom.
Postup:




