reklama

Zemiakový šalát ako sa robí u nás

Pridal/a Kamila dňa 02. 01. 2022 - 15:13 - Recepty Kamila
Zemiakový šalát ako sa robí u nás, Šaláty, recept, Kamila

Kamila | Zemiakový šalát


reklama

Zemiakový šalát sa u nás robí len dvakrát do roka na Vianoce a na Silvestra. Základný recept ostáva po tri generácie rovnaký aj keď nejaké tie obmeny som už vyskúšala. Napriklád  tatarskú omáčku som zvykla zmiešať so smotanovým jogurtom, alebo mamka posledné roky pridávala cibuľu obvarenú v troche vody.

Ingrediencie
2 kilogramov zemiak
4 kusov vajce
1 plechovka hrášok
1 kus kyslá uhorka
625 gramov tatárska omáčka
1 kus cibuľa
3 polievkové lyžice olej
1 čajová lyžička soľ
1⁄4 čajová lyžička čierne korenie
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Deň vopred, alebo zrána uvaríme umyté zemiaky v celku so šupkou. Mali by vrieť cca 15 -20 minút. Za mäkké ich vyhlásim, keď sa do nich vidlička ľahko zapichne. Doba varenia závisí od veľkosti zemiakov, druhu. Základné pravidlo, čím menšie zemiaky tým lepšie, aj doba varenia krajšia. Zemiaky necháme vychladnúť.

Vajíčka uvaríme na tvrdo. Cibuľu nakrájame nadrobno a dáme krátko povariť cca 10 minúť v troche vody, cca 200 ml, pridáme 1/4 čajovej lyžičky soli. Necháme vychladnúť.Úsmev

Vychladnuté zemiaky očistíme. Zemiaky a vajíčka nakrájame na "hranolky" cez okrúhly krájač, do veľkej misky. Ako v miske pribúdajú tak ich postupne solím. Uhorky nakrájame na malé kúsky a pridáme k zemiakom. Hrášok zlejeme a pridáme tiež. Polejeme olejom, pridáme cibuľu aj s vodou a na záver tatársku omáčku, čierne korenie. Zľahka ale dôkladne premiešame.

Ešte lepšia bude kombinácia polovica tatarky a polovica majonézy. Ak  použijete len majonézu, možete pridať 1 PL horčice alebo majonézu cca 325 g skombinovať so smotanovým jogurtom 375 ml, prípadne kyslou smotanou. Tým, že zemiakový šalát robím raz do roka, tak už veľmi neriešim kalórie a či je to zdravé.

Doplňujúce poznámky

U nás sa zvyklo pridať do šalátu aj troch vody z kyslých uhoriek cca 100 ml, len v poslednom čase mi vadí ocot, tak nedávam. 

Šalát jedávame s vyprážanou rybou na Vianoce, alebo rezňom na Silvestra. Skvelý bude aj na rôzne oslavy so šunkou a vajíčkom. 

Doplňujúce obrázky
Zemiakový šalát ako sa robí u nás, Šaláty, recept, Kamila, 1

Kamila

Zemiakový šalát ako sa robí u nás, Šaláty, recept, Kamila, 2

Kamila

Zemiakový šalát ako sa robí u nás, Šaláty, recept, Kamila, 3

Kamila

Zemiakový šalát ako sa robí u nás, Šaláty, recept, Kamila, 4

Kamila

Zemiakový šalát ako sa robí u nás, Šaláty, recept, Kamila, 5

Kamila

Výnos
10 Porcie
Celkový čas
50 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama