Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no kuchyňa patrí medzi najviac znečistené miesta v domácnosti. Môže za to vlhké a teplé prostredie, ktoré je pre množenie baktérií a vírusov ideálne. Kuchynské dosky a drezy sú navyše miestami, ktoré sa používajú prakticky denne. Práve preto sú omnoho viac vystavené riziku znečistenia neželanými baktériami. Kde sa títo neviditeľní návštevníci nachádzajú v najväčšom počte a ako proti nim bojovať?
Špongie na riad a kuchynské utierky
Živnou pôdou baktérií sú špongie na riad. Práve tieto najčastejšie prichádzajú do kontaktu s nečistotami, prachom a zvyškami jedla. Špongie nikdy neodkladajte do vody v dreze. Po akomkoľvek použití ich dôkladne vyčistite pod tečúcou vodou a nechajte vysušiť. Taktiež textilné kuchynské utierky po použití neskladajte, ale nechajte rozložené na dobre vetranom mieste. Pravidelné vymieňanie špongií a utierok by malo byť samozrejmosťou, textilné utierky sa odporúča prať pri vyšších teplotách.
Kuchynský drez a pracovná doska
Praktická lekárka pre dospelých, MUDr. Alena Horsáková, pripomína: „Šírenie baktérií a vírusov závisí od vhodnosti ich podmienok pre život. Teda najmä od zdroja potravy, teploty a pH prostredia.“ Vďaka svojmu miestu a úlohe, ktorú v domácnosti kuchynský drez plní, je takmer neustále v plnom nasadení. Voda, zvyšky potravín, mastnota a nečistoty sú živnou pôdou pre akékoľvek mikroorganizmy. Aby ste predišli malej ekologickej katastrofe vo vašom dreze, odporúča sa po každom použití drezu zmyť z neho nečistoty vodou a vysypať sitko z odtoku. V čistote udržiavajte aj kuchynskú pracovnú dosku. Keďže na nej pracujete s potravinami, musí byť perfektne čistá. Nezabudnite preto na pravidelné používanie účinného dezinfekčného prostriedku. Dnes už na pultoch predajní nájdete špeciálne čistiace a dezinfekčné prostriedky bez obsahu chlóru, ktoré sú určené na čistenie kuchýň.
Chladnička
Rovnako ako kuchynská pracovná doska, tak aj chladnička je miestom, ktoré musí byť tip-top. Zaschnuté kúsky jedla a vytečené lepkavé nápoje či prísady do jedál môžu naštartovať hnilobné procesy, ktoré sa prenesú aj na čerstvé potraviny. Mimoriadny pozor venujte zásuvkám, v ktorých uskladňujete čerstvú zeleninu a ovocie. Pri náznaku plesne alebo hniloby potraviny vyhoďte a celú poličku vydezinfikujte bezpečným prípravkom. Aj Ing. Jana Šindelárová z upratovacej firmy DOMESTICA SR upozorňuje: „Chladnička je pri upratovaní špeciálnou kategóriou. Je potrebné pravidelne ju umývať, najlepšie bezchlórovým prostriedkom s dezinfekčným účinkom. Celú chladničku čistite pravidelne každé 4 týždne.“
Dezinfekčný pomocník v domácnosti - MaxSan
Výrobky radu MaxSan, ktoré čistia a dezinfikujú povrchy bez chlóru, pomáhajú udržať celú domácnosť čistú a bezpečnú. MaxSan zanechá čistené povrchy vydezinfikované až na dlhých 48 hodín, počas ktorých nedochádza k množeniu ďalších baktérií a vírusov. Pre kuchyňu je ako stvorený MaxSan Dezinfekčný čistič do kuchyne, ktorý ľahko odstraňuje mastnotu a špinu a zanechá kuchyňu vydezinfikovanú a bez nepríjemného zápachu chlóru. Dobre využiteľný je aj MaxSan Univerzálny dezinfekčný čistič. Môžete ho použiť na umývanie podlahy, ale aj na všetky povrchy, ktoré v kuchyni máte. V ponuke je v praktickom litrovom balení a v dvoch príjemných vôňach – Classic a Pine.
Maloobchodná odporúčaná cena: 2,49 € (pre všetky produkty MaxSan)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pracie a čistiace prostriedky od spoločnosti Henkel dostane vďaka našej spolupráci ďalšie krízove cenrum.