Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o radu v súvislosti s výpočtom finančného príspevku na stravovanie. Pracujem vo verejnej správe, a naše pracovisko (máme aj iné pracoviská a to priamo v našom meste, ale aj v iných mestách na Slovensku) má vlastné stravovacie zariadenie, ktoré však zo zdravotných dôvodov nemôžem využívať. Zamestnávateľovi som predložila potvrdenie od lekára a on ho akceptoval. Potiaľto je všetko v poriadku. Ale výšku príspevku na stravu mi zamestnávateľ počíta z ceny jedla vlastného stravovacieho zariadenia. Takže mi vypláca 1,53 eura na deň. To, že základ pre výpočet príspevku je cena jedla vlastného stravovacieho zariadenia je určené vnútornou smernicou zamestnávateľa. Táto smernica ďalej určuje, že v prípade ostatných pracovísk, ktoré nemajú vlastné stravovacie zariadenie a stravujú sa prostredníctvom iných subjektov, základ pre výpočet je podľa zákonníka práce suma stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5-12 hodín. Takýto postup považujem za diskrimanačný, nakoľko všetci pracujeme u jedného zamestnávateľa a máme vyplácané z rovnakého dôvodu avšak rôzne príspevky na stravovanie. Je postup zamestnávateľa správny?
Ďakujem veľmi pekne za ochotu.
S pozdravom
Nováková
Dobrý deň,
podľa § 153 Zákonníka práce zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Sumy stravného upravuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky opatrením na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky o indexe cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky vydalo opatrenie, na základe, ktorého určuje výšku stravného, a to 4,80 eura pre časové pásmo 5 až 12 hodín, 7,10 eura pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín, 10,90 eura pre časové pásmo nad 18 hodín. Podľa opatrenia je suma stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín daná ako 4,80 eura, maximálny príspevok zamestnávateľa na stravovanie je 2,84 eura. Podľa § 152 ods. 4 Zákonníka práce, pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky, tzv. gastrolístok. Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Podľa opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky od 1.6.2018 je suma stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín daná ako 4,80 eura. Hodnota gastrolístka musí byť najmenej 75% z 4,80 eura, teda najmenej 3,60 eura. Z ceny gastrolístka musí byť príspevok zamestnávateľa najmenej 55%, teda napríklad pri cene gastrolístka 3,60 eura je to najmenej 1,98 eura.
JUDr. Róbert Bános, advokátska kancelária v Bratislave, Galante, Trenčíne, Žiline, Dunajskej Strede, Vrábľoch a Nitre
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte