Südtirolska stavnata torta - bezlepkova

Popis

Moja  prva bezlepkova torta, ktora nevyschla a bola na dalsi den este lepsia,  stavnatejsia, aj ked viac ako 2 dni nevydrzala:-)

Südtirolska stavnata torta  - bezlepkova - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

200gramovmaslo izbovej teploty
100gramovtmavy trstinovy cukor
6kusyvajíčok
200gramovpohánková múka
200gramovpomletych a poprazenych lieskovych orieskov
3kusyjabĺk
1kusprasok do peciva bezfosfatovy
1⁄2kuspostruhana kora z ½ bio citrona alebo 1-2 kavove lyzicky citronovej kory
200gramovbrusnicovy lekvar (mozno moze byt aj pikantny ribezlovy lekvar)
maslo na vymastenie formy
práškový cukor na posypanie
štipka soli

Inštrukcie

Ruru si predhrejeme na 180 stupov najlepsie dolny a horny ohrev, piekla som tuto tortu aj v teplovzdusnej rure nebula vysusena, ale ak mate dolny a horny ohrev, tak pouzite radsej ten.

Jablka si osupeme a postruhame na väcsom struhadle.

Maslo izbovej teploty vymiesame s trstinovym cukrom do penista. Vajicka si oddelime na zltky a bielky. Zltky postupne po jednom primiesame k maslu a trstinovemu cukru.

Pohankovu muku, lieskove oriesky, prasok do peciva premiesame v osobitnej miske. Tuto masu spolu s citronovou korou a postuhanymi jablkami pridame k vyslahanej mase.

Bielka so stipkou soli vyslahame do nie velmi tuheho snehu a pridame zjemna k cestu.

Tuto masu dame do vopred vymastenej a vysypanej tortovej forme, pecieme ca 40 min vo vyhriatej rure alebo podla vasej rury.

Tortu dame vychladit na mriezku, musi byt celkom vychladena az potom ju rozrezeme v strede a natrieme s lekvarom. Lekvarom nesetrime, pretoze vnikne do cesta a spolu s jablkami a orieskami doda torte pikantno-kyslejsiu chut.

Tortu je najlepsie upiect skor a nechat minimalne 1 den, najlepsie 2 dni postat, aby sa vsetky prisady a chute premiesali. Torta je stavnata a oplati sa na nu trosku dlhsie pockat:-)

Pred servirovanim posypeme praskovym cukrom.

Kto chce, moze k servirovaniu este urobit slahacku a podavat so zvysnym brusnicovym lekvarom alebo brusnicovym kompotom. Ale nie je to podmienka.

Poznámky

Ja som piekla z polovicnej davky v malej  tortovej forme o priemere 16 cm.

Postup: 

Südtirolska stavnata torta  - bezlepkova - recept postup 1
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

To vyzerá veľmi lákavo Áno, isto vyskúšam Úsmev 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.