kysnute cesto
No,neviem z akého množstva múky robíš,ale dve hodiny na teplom mieste sa mi zdá veľa.Mne to vykysne tak za 1-1,15 min.Robím väčšinou z 0,5 kg.V miske kyske je to aj skôr. Možno ho máš prekysnuté.Ja dávam aj 1-2 žĺtka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Do obyčajného kysnutého cesta nedávaj vodu a kypriaci.Je tam kvások-ten stačí.To mlieko čo do neho dávaš droždie má byť teplé ale nie horúce, stačí také vlažné.Keď sa ti bude zdať že máš málo mlieka, to čo budeš ohrievať tiež zohrej.Ja mám cesto vykysnuté za 15-20 minút keď je teplo a keď je chladnejšie tak ho prikryjem utierkou a najviac 25 minút a je.
pečeniu zdar
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mne sa osvedčilo ohrievanie múky v mikrovlnke, chvíľku na 350W. Potom ju preosejem, lebo sa zvykne zbiť dokopy. Pred prikrytím utierkou pomúčiť,aby sa nelepilo na utierku. Tak si môžeš skontrolovať, či kysne bez toho, aby si ho odokrývala - vidíš, že nadvihlo utierku. Neznáša prievan, tak držať len v teple, dobre prikryť. Keď cesto zdvojnásobilo objem, je vykysnuté. Ak Ti prekysne, treba ho znova premiesiť a nechať podkysnúť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja tiez nedavam ziadny prasok do peciva a z telky som sa naucila jeden figel,dat zamiesene cesto prikryte v miske do rury..necham pootvorene dvierka a ruru zapnem na 50 stupnov..a cesto kysne rychlejsie..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mlieko musi byt teple,nie horuce a bez prasku do peciva a este tam dam 1 vajce a 1 zltok,oleja len 1 PL,prykryjem mikrotenovou taskou,a zabalim do deky,,,,,,po 3 stvrte hodiny je uz vykysnute krasne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja cesto dám prikryté do mikrovlnky,zapnem na 20 sekúnd a nechám tam,v teplučku.
ale minule mi tiež nevykyslo,dokonca ani samotné kvasnice..Ale stáva sa aj lepším
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mnohé už písali - aj z mojej skúsenosti viem, že najčastejšie som mala problémy s kysnutím, keď bolo mlieko priveľmi teplé. Ja napríklad robím tak, že dám mlieko na najmenší plamienok ohrievať a cukor a kvasnice do neho zamiešavam rukou - tak najlepšie cítim teplotu mlieka a viem ho včas stiahnuť zo sporáku.
Tiež mám misku-rýchlokysku a podľa toho, ako sa ponáhľam buď nechám kysnúť len tak voľne, alebo vložím do drezu naplneného teplou vodou. Dlhšie ako tých 20-25 minút mi to nikdy netrvá.
A tiež pridupľujem, čo tu už bolo napísané viackrát - určite žiaden kypriaci prášok.
Joj - a ak robíš z čerstvého drožia (nie sušeného) tak by určite malo byť čerstvé.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj Adus, dakujem za radu,co myslis tym cerstvym? ked ho kupim, v ten isty den ho mam spotrebovat?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus pod slovom "čerstvé"myslela určite kocku a tú nemusíš v ten deň kedy kúpiš aj spotrebovať/máš tam dátum spotreby dokedy/.
A okrem "čerstvého"je ešte sušené droždie a to má dlhšiu dobu spotreby.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak ja som tiež nevedela robiť kysnuté a pritom máme radi veci z kysnutého cesta a naučila som sa kúpila som si domácu pekáreň,
od vtedy chleba, rožky a ani nič kysnuté nieje problém krásne urobí cesto a ked sa ponáhlam tak aj bežné cesto zamiesi a podobne.
a tým som sa nejako naučila aj robiť normálne ale ušetrí mi to čas, robotu a tak tam len nahádžem čo treba a zapnem a zatial robím iné a nemusím na to myslieť a potom len prídem a urobím z cesta čo chceme.Vrele odporúčam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dobry tip
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kedysi som zarábala kvások aj ja,ale od kedy mám pekárničku,už to nerobím.Múka,vajíčka,margarín(olej),mlieko...všetko by malo byť izbovej teploty,prášok do pečiva ani ja nedávam,je to zbytočné,všetko dám do plastovej misky dôkladne vymiešam ručným šľahačom,alebo robotom,ale naozaj dôkladne,zavriem plastovým viečkom a položím na radiátor,v lete na balkón,je tam teplučko,celý deň nám svieti slniečko.Misku kysku nemám,ale obyčajnú plastovú misu (je väčšia ),ale poslúži úplne rovnako.
Inak,som si všimla,že niekedy aj keď robím všetko presne tak,ako aj inokedy nevykysne to cesto dobre ani mne,myslím,že je na vine dosť často aj múka.Vždy je to totiž z jedného a toho istého obch.reťazca ,tak neviem,žeby náhoda?
Mám známu,ktorá dáva do kysnutého cesta aj citrónovú kôru a tiež jej to nevykysne dobre,koláče máva také "ťažké",hutné,myslím,že ten citrón tomu tiež škodí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Citrónová kôra tomu určite neškodí Ja do cesta na koláče pridávam vanilku a citronovú kôru a ešte sa mi nestalo aby nevykyslo. Ved to vyskúšaj, cesto bude nádherne voňavučké
To, že jej cesto je hutnejšie, bude niečím iným. Možno málo tuku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
konečne niekto,kto dáva citr.kôru do kysnutého cesta a ešte sa to aj podarí ,vďaka ti dobrá vílo,že si sa ozvala
,lebo koho som sa na to pýtala,nikto to tak nerobí a preto som si myslela,že ten citrón je na vine,že jej koláče sú také "husté",akoby málo nakysnuté.Je pravda,že ich máva krásne voňavé,ale nie je to ono.
Ja zvyknem citr.kôru dávať do plnky.Super,tak skúsim,zase som múdrejšia
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No to vieš, strašne rada experimentujem Nielen citronová kôra v ceste, ale aj lekvár do guláša
To naozaj odporúčam vyskúšať (nie jahodový
)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Slivkový lekvár do gulášu dáva aj moja kamarátka,ale nejedla som to ešte.Veď aj do sviečkovej sa dávajú brusnice,niekto dáva ríbezle,tak aj v guláši to môže byť zaujímavé,čo sa smejeeeš????
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Skús ribezľový do gulášu a slivkový do mäsa so smotanovou omáčkou. Je to suprové. Smiešne mi je to, že náš guláš (s lekvárom) každému strašne chutí. Ked ale poviem čo je tá "tajná" ingrediencia, málokto má odvahu to vyskúšať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj ja dávam citr.kôru do kysnutého cesta a je suprové...myslím, že to "husté, hutné" cesto bude buď múkou("neprevzdušnila ju"), alebo zle vymiesené cesto
Gahtr...droždie dávaš aj do kvásku, aj do cesta?ja dávam iba vtedy, keď zarábam kvások...a kvások Ti vykysne?...ak máš už kvások s mliekom, tak vodu už nedávaj...pozor, aby si tuk, alebo olej nedávala priamo na droždie...mlieko musí byť letné, nie horúce a ostatné ingrediencie musia mať izbovú teplotu...toť asi vsjo...pečeniu zdar...ešte som zabudla-nerobím ho často, ale mám aj kysnuté cesto s kváskom a pr.do pečiva a vykysne suprovo takže v tom to nebude
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj Lia,
drozdie davam len do kvasku. a som trochu zmatena, ako ma vykysnuty kvasok vyzerat. ked je to take ako kasa na povrchu, vtedy sa mi zda, ze je to zle.
a ked mam teda ten kvasok s mliekom, preco nemam davat do cesta vodu? bude sa z toho dat vypracovat cesto? alebo tam mam doliat mlieko ci ako?
Dakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Husté cesto,akoby ubyté,také ťažké je,aj ked je v nom málo tekutiny.Prášok do pečiva neškodí vôbec.Ja ho pridávam vtedy,ak pečiem vela kysnutých koláčov.Napr.na vianoce.Pridaním prášku do pečiva vydržia buchty aj niekolko dní.Bez prášku do pečiva sú už na tretí den gumové.Pri miesení cesta si treba dávať pozor hlavne na tú teplotu mlieka.Studené-pomaly nakýsa.Horúcim mliekom zabijeme kvasinky a cesto väčšinou nevykysne,alebo kysne velmi pomaly,dlho.CITRÓNOVú KôRU,DOKONCA AJ šťAVU DáVAM DO CESTA BEžNE.aLEBO HO DáM KYSNúť ROVNO S HROZIENKAMI.A ked boli deti malé,dávala som aj potravinové farby.Takže deti mali farebné buchty.Modré,zelené,červené.Nemusela som ich nútiť do jedenia a veru ponúkli aj pani učitelky.Vodu do cesta nedávam.Niekedy pridám oleja.Lenže to vtedy,ak chcem ťahať štrúdlu.Tam potrebujem cesto vláčnejšie.
Prepáčte velké písmená.Zasekáva mi CapsLock.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
DAKUJEM Vam vsetkym velmi pekne za rady, nevedela som najst svoj prispevok, az teraz som ho nasla.
Dik
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte, chcela by som sa spytat, preco mi niekedy cesto nevykysne, v com je problem? potom to musim cele zahodit. je to teplotou alebo mozno zle prikryte? mate s tym niekto skusenosti? uz som si aj chlieb uspesne upiekla, no ale asi na 50% mi vzdy to cesto nevykysne!!! mam 22 a ziadnu domacnost na starosti :D takze no neviem az tak dobre varit a piect.
ako robim cesto:
teple mlieko+cukor+drozdie, necham 10-15 min
muka,sol,voda,olej,kypriaci prasok a kvasok. necham tak 2 hod prikryte.
dakujem za odpovede