reklama

Medovníková vychytávka

dasa_ , 18. 12. 2016 - 20:08

reklama

Nie som ja veru pekárka, medovníky som piekla iba podľa tohto vynikajúceho receptu 

Občas sa ale začítam do diskusii a tak viem, že receptov na polevu je veľa. Zvyčajne sa odporúča viac krát preosievať cukor. Potom sa to už líši, niekto pridáva citronovú šťavu, niekto škrob.

Dnes som v telke zachytila niečo, čo som doteraz ešte nepočula. Dopredu sa ospravedlnujem ostrielaním medovníkarkam.  obdivujem to, čo dokážu.

A teraz k tej rade. Pani, ktorá zdobila medovníky povedala, že pri miešaní polevy dospela až ku štádiu, keď cukor presievala až 11 krát. A potom to prišlo - objavila, že netreba presievať cukor, ale bielko. Jednoducho do hustého sitka dá bielko a počká, kým prekvapká. Vraj to zabezpečí bezchybnú polevu.

Neviem, možno to niekomu ešte pomôže.

 

Pozrite si aj


reklama


reklama

Iwa, Ne, 18. 12. 2016 - 22:04

A po preosiatí bielka sa iba zmieša s cukrom? Neviem, ako je poleva v receptoch, lebo to vždy preskakujem. Mňa starká naučila práškový cukor (150 - 200 g) 3x preosiať, z bielka vyšľahať sneh a do vyšľahaného snehu postupne vmiešavať ten preosiaty cukor, aby bola taká konzistencia, že sa dá spraviť asi 1 cm vysoká špička. Ak začne počas zdobenia hustnúť, zriediť pár kapkami citrónovej šťavy. Takouto polevou som zliepala aj perníkovú chalúpku.

dasa_, Ne, 18. 12. 2016 - 22:18

iba zmiešala, že sa nesmie šľahať, aby tam nebol zbytočný vzduch.

púpavienka, Po, 19. 12. 2016 - 08:47

Ono na tom pravdy niečo môže byť. Ja už nezdobím, na len také obyčajné zdobenie urobím vždy ale na tie jemné zdobenia to bolo na preskočku, raz super a potom nie a nie, bud poleva neschla alebo bol iný problém. Ja som jemne zdobila medovníčky ešte v časoch kedy sa o tom až tak veľa nepísalo a nebol to taký boom a vtedy mi poleva vždy vyšla tak neviem, ale myslím že to ide ruka v ruke aj s cukrom, bielkom a všetkým naokolo. Raz som sa rozprávala sa pani medovníkaekou, ktorý robili aj počas socializmu tie veľké medovníky na jarmoky a presne to isté povedala, nestalo sa jej aby poleva bola zlá a odrazu sa to už zmenilo - to mi hovorila pred 6 rokmi.

Ak sleduješ medovníkarky tak je to o tom čo jednej sedí a veľmi sa jej s tým dobre robí iným vôbec nie, tak neviem je to už asi o nás či sa ta poleva k nám hodíMrkámChichocem sa

Sicalm, Ut, 20. 12. 2016 - 19:58

Medovníčky sú vždy problém :) niekto chce tvrdé, niekto mäkké ... my sme doma vždy robili len tak nejak od oka a tak to aj vyzeralo ...

Ja som piekla práve dnes, podľa tohto novo objaveného receptu na mojom obľúbenom blogu. Zaujala ma tá celozrnná múka a sladenie len medom.
Žitnú múku som doma nemala, ale mala som špaldovú a vyšli super. O poleve sa v článku nepíše nič :D tak som zase improvizovala a dopadlo to celkom fajn.

Iwa, St, 21. 12. 2016 - 10:03

Na iba medové sa chystám aj ja... sú mäkšie alebo tvrdé, prosím Ťa?

Sicalm, St, 21. 12. 2016 - 10:08

Také niečo medzi tým. Nie sú vyslovene mäkké, ale zase ani nie tvrdé. Pre mňa tak akurát. Určite by za pokus stála tá ražná múka, čo sa spomína v tom recepte. 

Iwa, Ut, 27. 12. 2016 - 13:47

Skúsila som tieto a sú mäkké, len treba piecť dlhšie, aspoň 10 minút, rúru som mala teplovzdušný ohrev. ja som v nich veľmi cítila sódu bicarbonu... ale aj tak už nie sú Veľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama